Miért van szüksége a kutyáknak manikűrözésre?

Forrás: Bambi naplója | 2019 november 14.

Ne kapj frászt, nem a körömlakkozásra gondolok, bár tudom, hogy egyre több eb csekkol be egy kis színfrissítésre (vagy legalábbis a gazdája elviszi). Lakkozás és egyéb díszítés nélkül simán elvagyunk, de a rendszeres körömvágás nélkül már kevésbé. És nem azért, mert megszólnak a kutyafutiban, ha nem elég ápolt, trendin fazonírozott a tappancsmanink, hanem azért mert komoly egészségügyi következményei is lehetnek a túl hosszúra hagyott körmöknek. 

(Fotó: US Getty Images)

Általánosságban elmondható, hogy a kutyák karma akkor megfelelő hosszú, ha nem kopog a padlón. Ahogy a kétlábúaknál, a négylábúaknál is igaz, hogy mindenkinek más ütemben nő a körme. Sőt, ideális esetben nem is feltétlen lenne szükségünk körömvágásra, ugyanis a kemény felületen szaladgálás kellő mértékben lekoptatná őket. Dédapáink idejében még biztos így is volt, de a modern ebgenerációnál más a helyzet. Több időt töltünk a lakásban, és kint is nagyrészt füvön szaladgálunk. Én pedig különösen vonzódom a puha felületekhez – sokáig például még a legnagyobb melegben sem voltam hajlandó a kőre feküdni, az ágyon is a takarón helyezkedem el. Sőt Anyáék Kishúgi szobájába direkt vettek nekem egy kényelmes szőnyeget, hogy ha esetleg ott szeretnék pihikézni, ne a parkettán kelljen azt tennem. 


Ezzel szerintem nincs is gond, csak a körmeim szerint. Ugyanis nincs, ami koptassa őket, emiatt túl gyorsan nőnek. Általában havonta egyszer megyek kozmetikushoz, ahol nemcsak a bundimat nyírják meg, hanem a körmeimet is. Mégis sajnos az elmúlt 1 évben többször előfordult, hogy túl hosszúra nőttek két kínzás (akarom mondani kozmetikázás) között, és futkározás közben az egyik belekadt valamibe és leszakadt. Ez pedig, hidd el nekem, nem túl kellemes élmény. Ami pedig utána jön még kevésbé: ugyanis el kell menni az állatorvosbácsihoz (vagy nénihez), akitől kapok egy szurit, amitől pár másodperc alatt mély álomba szenderülök. És amíg én alszom, levágják a sérült karmomat. Ezt persze én már csak abból veszem észre, hogy nagy kötéssel a mancsomon ébredek és még 1-2 napig fáj utána. Labdázásra mondjuk ilyenkor is bármikor kapható vagyok, de közben hajlamos vagyok drámaian előadni a szenvedő kutyát is, például így:

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Hurt my nail… again 😢 #notagoodday #sickpuppy #doctorvisit #dogsofig #instadog #petstagram #poodlesofinstagram #poodlesofig #poodlelife #poodlelove

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Legutóbb 2 hete történt velem meg ez, és az akkor letört körmömet azóta is nyalogatam, hiába ápolták le, nehezen akar gyógyulni. Szóval Anya elhatározta, hogy mostantól gyakrabban kell vágni a körmömet. Még akkor is, ha utálom. Jót akar nekem, azt mondja. 

Itt még szerintem nem múlt el a bódítás hatása, annyira vigyorogtam a dokilátogatás után. 

A sérülésveszély egyébként csak az egyik kellemetlen mellékhatása a hosszan hagyott körmöknek. Szerencsére én mást nem tapasztaltam, de a PudliPédián sok infót olvastam. Ha a karmok túlnőnek az ujjakon, azok járásnál mindig hozzáérnek a talajhoz, ami visszanyomja őket a körömágyba. Ez állandó nyomást fejt ki az ujj ízületeire, a fájdalom miatt pedig a mancsok fokozatosan kifordulhatnak oldal irányba. Jujj, még legépelni is fájdalmas volt ezt! A mancsok torz tartása pedig kihat az egész testtartásra és mozgásra, hosszú távon izületi gyulladáshoz vezethez vagy szegény blöki egyre kevesebbet akar majd szaladgálni. 

Szóval nem árt, ha hetente-kéthetente ellenőrzöd a kutyusod körmeit, és ha kell, kezelésbe veszed egy ollóval. Mondjuk szerintem inkább érdemes kutyakozmetikusra bízni, mert ez a program erősen ront a gazdi-kutya kapcsolaton. Anya például adhatna nekem egy egész tasak lazacosjutit, akkor is vergődnék manikűrözés közben és utána órákig duzzognék. De ha úgy döntesz, hogy magad szeretnél megbírkózni a feladattal (és közben a négylábúddal), akkor is mindenképp kérj meg egy állatorvost vagy kutyakozmetikust, hogy mutassa meg a folyamatot, mert nem olyan egyszerű, mint az emberi körömvágás. Nem könnyű eltalálni ugyanis azt a pontot, ahol még kellően rövidre vágod a karmokat, de véletlenül sem csippentesz bele az élő körömszövetbe, mert az borzalmasan tud ám fájni. De állítólag gyakorlás teszi a mestert. Azért én örülök, hogy Anya nem akar rajtam gyakorolni. 

Na, pacsi! És mindenki küldje az energiákat nekem ma este, mert ismét kutyakozmetikázás és vele együtt manikűrözés vár rám…

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

🐾💤 Photo: @kovacsr89

Bambi (@bambi_thepoodle) által megosztott bejegyzés,

Blogleírás

A Cosmo első négylábú bloggere, Bambi, a törpe uszkár billentyűzetet ragadott, hogy elugassa, milyen a világ kutyaként és kutyásként.

Legutóbbi hozzászólások