Ezt az 5 dolgot ne tedd a hajgumiddal!

A praktikus kis eszköz tönkre is teheti a tincseidet, ha rosszul használod!

Ezt az 5 dolgot ne tedd a hajgumiddal!

Van belőle minden táskádban, a legtöbb zsebedben és a lakásban itt-ott – a hajgumi a középhosszú és hosszú hajú lányok egyik legfontosabb alapkelléke. (Olyan, mint a hullámcsat: a pasid szerint az otthonotok minden pontján van belőle, de amikor épp kéne, akkor persze nincs a kezed ügyében…) A hasznos kis karika azonban néha gonoszul tud viselkedni: ha nem jól használod, bizony komoly károkat okozhat a hajadnak! Összegyűjtöttük, melyek azok az apróságok, amelyekről talán nem is gondolnád, milyen durvák lehetnek, és amelyekről jó lenne mielőbb leszoknod!

1. Ne feszítsd túl

Ha túlságosan szorosra húzod a gumit, attól lehet, hogy a copfod a helyén marad és nem kell folyton igazgatnod, de a hajszálaid nem igazán lesznek hálásak érte. Főleg, ha gyakran hordod ugyanúgy felkötve a hajadat, az erős gumi megtörheti a szálakat, sérülékenyebbé teheti őket. Plusz ha nagyon hátrafeszíted vele a hajadat, azzal rontod a hajhagymák és a fejbőr vérellátottságát és hosszú távon akár a hajad ritkulását is okozhatod. Jó ötlet spirálosra cserélni a hajgumidat, azzal sokkal kevésbé töröd vagy feszíted a tincseket!

2. Ne használd vizesen!

Ott hagytad a kád vagy mosdó mellett és kicsit nedves lett – nem számít!?! Ó, dehogynem! A nedves hajgumi épp azon a ponton gyengíti még jobban a szálakat, ahogy nyomást helyez rájuk – a vizes szálakon ugyanis kissé szétnyílik az őket védő kutikulatéteg. Sokkal nagyobb sérülést tudsz így okozni, mint egy száraz hajgumival, ráadásul a nedves gumi kevésbé csúszik a tincseiden, ami plusz sérülésveszélyt jelent. (Egyébként az sem jó ötlet, ha a száraz hajgumit teszed bele a még nedves hajadba!)

3. Ne rángasd ki, ha belegabalyodott a hajadba

A spirálos hajgumi szuper, de tény, hogy jobban bele tud gubancolódni a göndör vagy vastag szálú hajba, mint a sima (de az is tud durva dolgokat produkálni). És ha épp türelmetlen vagy, akkor nem gyengéden, apró tincsenként vagy akár szálanként bontogatod ki belőle, hanem addig húzogatod, amíg nem enged – nem igazán teszel jót vele a fürtjeidnek! A hirtelen, erőteljes, rántó mozdulatok (ugyanúgy, mint például az erőteljes fésülés) sérülést, töredezést okozhatnak!

Invisibobble hajgumi 1390 Ft (notino.hu)

4. Ne használj olyat, amiben fém van!

Akad a hajgumi-arzenálodban olyan, amelyben egy rászorított fém lap tartja össze a gumi két végét? Hát, jobb lenne, ha megszabadulnál tőle. A fém mellé vagy az illesztéséhez ugyanis könnyen beszorulhatnak a szálak, amiket aztán amikor kiveszed a gumit a hajadból, szépen ki- vagy eltépsz. Sokkal jobb, ha olyat haszálsz, ami kizárólag textilből vagy műanyagból készült!

5. Ne hordd a csuklódon!

Alapvetően amúgy is ciki hajgumival a csuklódon mutatkozni, bár Jason Momoa megmutatta, hogyan lehet egy scrunchie (pufi hajgumi) akár a vörös szőnyegen is oké hajkiegészítő – csuklón viselve. De ha egy viszonylag szorosabb darab marad hosszú órákra a csuklódon, az ott elszoríthatja a vérkeringést. Lehet, hogy nem is jössz rá, miért érzed kényelmetlenül magadat, mitől fáj a fejed vagy lassultál le, pedig ha levennéd a hajgumit és innál egy nagy pohár vizet, máris minden helyre jönne! A szoros hajgumi egyébként ennél súlyosabb problémákat okozhat – itt olvashatsz róla!

Fotó: Getty Images

Kiemelt kép: Getty Images

Még több

Beauty