Ebből a beautycuccból biztos, hogy többet használsz, mint kéne

Ha nem habzik, az a baj, ha nem tisztít erősen, akkor az – a sampon nálad is kritikus pont? Lehet, hogy valójában a te módszeredben van a hiba!

Ebből a beautycuccból biztos, hogy többet használsz, mint kéne

Biztosan láttál már ábrákat, amely szerint samponból elég egy mogyorónyi, balzsamból borsónyi mennyiség, te mégis jobban érzed magad, ha diónyi méretűeket löttyintesz belőle a tenyeredbe. Pedig nem lesz sokkal hatékonyabb a samponozásod, ha sokkal több sampont használsz, a hajmosásod hatékonysága valójában a technikádon múlik! (Te amúgy hányszor mosol hajat hetente? Ennyiszer kéne!)

Hol a hab?

A legtöbb csaj akkor érzi, hogy igazán alaposan megtisztította a haját, ha a sampon erősen felhabzik. És ha ez nem történik meg, akkor pakol még egy keveset a hajára. Meg még. Pedig ettől nem lesz jobb a helyzet, sőt! Rengeteg oka lehet annak, hogy nem habzik fel a samponod, mutatjuk ezeket!

1. Tényleg túl sok neki a meló

Igen, ez is egy lehetőség, hogy olyan sok szennyeződés, zsír, hajformázó-maradvány van a hajadon, hogy emiatt nem habzik. De nagyon rossz ötlet ezt még több samponnal próbálni kezelni!

A megoldás: Jó alaposan masszírozz be egy kis adag sampont, majd öblítsd le – igen, akkor is, ha nincs nagy hab. A következő mosásnál majd lesz. Kétszeri mosás kevés samponnal sokkal hatékonyabb, mint egyszeri jó sokkal! Főleg, ha a sampont higítva viszed fel a hajadra.

2. SLS-mentes

Az SLS (Sodium Lauryl-Sulfate) egy kozmetikumokban gyakran használt, tisztító, habzást segítő összetevő. Száríthatja a bőrt, ezért egyre több olyan terméket kapni, amelyben a tisztító hatás eléréséhez másféle alapanyagot használnak – ez általában a habzás csökkenésével jár, de a hatékonyság csökkenésével nem. Sőt! Ebben az esetben is teljesen felesleges plusz adag sampont tenni a fejbőrödre! (Ebben a cikkben rengeteg hasznos infót találsz arról, miért éri meg SLS-mentes sampont választanod.)

A megoldás: Bízz a samponodban! Ha vetted a fáradságot és SLS-mentes terméket kerestél, biztosan vagy olyan tudatos, hogy megérted, ebből a kevesebb is ugyanolyan hatékony, és nem kell a nagy hab ahhoz, hogy tiszta legyen a hajad. Segíthet, ha higítod kicsit, de igazából használd így, és megérzed majd, hogy kevesebb samponnal is ugyanolyan tiszta a hajad!

Próbáld ki:

1. Redken Nature+Science All Soft sampon száraz és sérült hajra 6908 Ft

2. Vichy Dercos fejbőrnyugtató sampon 4 699 Ft

3. Authentic BEauty Concept Hydrate Cleanser hidratáló hajsampon 7600 Ft

3. Micellás

A helyzet hasonló: a micellák olyan részecskék, amelyek magukhoz vonzzák és körülveszik a szennyeződéseket, így azok könnyebben eltávolíthatók a hajról és a fejbőrről. Viszont a micellás cuccok korántsem habzanak annyira, mint hagyományos társaik. Nem kell belőle több, nem szükséges túltisztítani a fejbőrödet!

A megoldás: Itt is a bizalom: ugye látod az arcbőrödön, mennyire hatékony a micellás lemosó? Na az okos kis részecskék a fejbőrödön is hozzák ugyanezt! Ne akarj egy mosás alatt tökéletesen tiszta hajat, de kettővel nagyon jó leszel. Az elsővel fellazítod, a másodikkal eltávolítod mindazt, ami nem oda való!

4. Nem higítod

Már többször előkerült, hogy higítva sokkal hatékonyabb a sampon – nem csak a mentes vagy a micellás, hanem mindegyik. Víz kell ahhoz, hogy habot képezzen, és ahhoz is, hogy el tudjon oszlani a fejbőrödön mindenhol. Az is lehet a hiba egyébként, hogy nem vizezed be tökéletesen a hajadat, mielőtt samponoznál – ezzel is nagyban rontod a samponod hatékonyságát!

A megoldás: Ha felteszed egy foltban, majd ezt vizezve próbálod eloszlatni, sokkal kevésbé leszel hatékony, mintha eleve egy kis pohárban (vagy csőrös flakonban) feloldanád a sampont és úgy vinnéd fel a fejbőrödre. Jobban eloszlik, hamarabb felhabzik, és sokkal kevesebb elég így belőle!

5. Nem masszírozod be

Felteszed, bedörzsölöd és már öblíted is le – helló, és a fejbőröddel mi lesz? Emlékszel, a fodrászod mennyi időt tölt azzal, hogy átmasszírozza a samponos fejbőrödet? Nem véletlenül – ez jót tesz a hajhagymáknak és fokozza a sampon tisztító hatását is.

A megoldás: Már az első mosásánál is, amikor még nem habzik olyan jól a sampon, masszírozd be alaposan a fejbőrödbe. Könnyebb dolgod lesz, ha higítod, mert könnyebben eléri a bőrt, nem marad meg csak a hajszálak között. A második mosásnál még egyszerűbb lesz, ott már könnyedén siklik majd az ujjad a szálak között. Figyelj rá, hogy az ujjbegyeddel masszírozd és ne a körmöddel kapard a fejbőröd, mert úgy könnyen megsérülhet!

Kiemelt kép: Getty mages

Még több

Beauty