Ezért ne használd fél évnél tovább a szempillaspirálodat

Már túl van a lejárati határidőn, de annyira szereted, hogy nem szívesen válsz meg tőle… Tipikus beauty-hiba, komoly veszélyekkel!

Ezért ne használd fél évnél tovább a szempillaspirálodat

Ha megnézed a szempillaspirálod csomagolását, találsz rajta egy ikont, amelyen egy felnyitott doboz és mellette/felette igen nagy valószínűséggel a 6M kód áll. Ez azt jelenti, hogy a felbontás után 6 hónapig használható biztonsággal a termék. Nálad elfogy ennyi iőd alatt egy szempillaspirál? Vagy túl szigorúnak tűnik ez az időkorlát, és simán használnád még? Ez az a szitu, amikor tényleg megéri megfogadni a gyártó ajánlását – hogy miért is, arról dr. Meisel Juditot, a Wáberer Medical Center szemész szakorvosát kérdeztük.

Veszélyes szépség

A gyártók általában erre a 6 hónapra vállalnak garanciát arra, hogy megfelelő használat mellett a termék megőrzi az állagát, illatát és biztonsággal használható. Természetesen nem a lejárati idő másnapján, de ezen a(z általában) fél éven túl olyan változások történhetnek a tubusban, amelyeknek nagyon nem örül a bőröd vagy a szemed! „A javasolt felhasználási időnél tovább használt szempillaspirálok megavasodhatnak, ragadhatnak és a baktériumok elszaporodhatnak rajtuk – figyelmeztet a szakértő. – Szemfertőzést okozhat, ha egy ilyen szempillaspirált tovább használsz ahelyett, hogy kidobnád. A fertőzés megjelenhet a szemhéj szélén és a kötőhártyában is.”

Dr. Meisel Judit szemész szakorvos

Nem tudtad elengedni?

Megtartottad a régi kedvenc spirálod, és amikor hónapok után újra a kezedbe akadt, használtad is, de a szemed nem annyira boldog a viszont látástól… Mit lehet ilyenkor tenni? „Irritáció esetén töröld le festéket és műkönnyel mosd ki a szemedet. Ez enyhébb esetben megszünteti a problémát. Azonban ha továbbra is piros, irritált, gyulladt marad a szemed, akkor mindenképp fordulj szemorvoshoz, hogy kezelni tudja a panaszaidat.” És persze ne használd többet a problémát okozó szempillaspirált! Akkor se tedd fel a pilládra, ha ugyan a lejárati határidőn belül van, de megváltozik az illata, állaga, kellemetlen szagú lesz vagy nagyon csomósodik.

Necces, de (még) nincs másik

Ha nem emlékszel pontosan, mikor bontottad fel a szempillaspirálodat, de sanszos, hogy már letelhetett a fél év, viszont újat még nem szereztél be, használd a meglévőt nagyon óvatosan! „Csak a szempillákat érje a spirál, a szemet, a szemhéjszélet ne érintsd a kefével. Amikor lemosod, semleges, tiszta lemosót, például micellás vizet használj hozzá. Ha kontaktlencsét hordasz, annak viselése önmagában szemfelszíni betegséget okozhat, emiatt a műkönny használata elkerülhetetlen. Fokozottan figyelj arra, hogy a szempillaspirál ne kerüljön a szemedbe, és semmiképp ne használd a lejárati időn túl!”

Próbáld ki:

1. Physicians Formula Killer Curves göndörítő szempillaspirál 3999 Ft (lovebrands.hu, notino.hu)

2. Pierre René Medic Sensitive Mascara 4390 Ft (pierrerene.hu)

3. La Roche-Posay Toleriane Multi-Dimensions szempillaspirál 7149 Ft (patikákban kapható, erzekenybor.hu)

 

Kiemelt kép: Getty Images

Még több

Beauty