Ha ajakfeltöltésen gondolkodsz, előtte mindenképpen olvasd el ezt

Így kerülheted el a legbénább ajakbakit, a kacsaszájat.

Ha ajakfeltöltésen gondolkodsz, előtte mindenképpen olvasd el ezt

Ha feltöltött ajkakra gondolsz, ugye neked is elsőre a túltöltött, alapállapotban is csücsörítő száj jut eszedbe? Pedig simán lehet, hogy egy csomó lánynak a környezetedben töltve van az ajka, csak észre sem veszed, olyan szépen sikerült! Ha nem viszik túlzásba és jó technikával, jó töltőanyaggal végzik, akkor egy diszkrét szájfeltötésnek nagyon szép eredménye lehet. De tény, hogy nagyon félre is csúszhat a művelet – és ez sokkal feltűnőbb, mint a harmonikus, szépítő ajaktöltés.

Duckface? Jaj, ne!

Az egyik leggyakoribb és legfeltűnőbb „hiba” a kacsaszájként emlegetett jelenség: ez a túlságosan duzzadt, kontúrját vesztett felső ajkat jelenti. „Az ideális ajaktöltésnek követnie kell a természetesen dús ajak anatómiai vonalait, tisztelnie kell az anatómiai szöveti határokat és ügyelnie a természetes arányokra – figyelmeztet dr. Mészáros Péter plasztikai sebész. – A töltés során ügyelni kell a cupido ív megtartására (ez a felső ajkad közepénél lévő V-forma), az alsó ajak és a felső ajak egymáshoz viszonyított arányára. Ez ideális esetben 1:1,6. Sokszor látok olyan ajkakat, ahol a felső ajak dominál – ez természetellenes megjelenést kölcsönöz. Ha a felső ajaknál az ajak két oldalába túl nagy mennyiséget töltenek, illetve a töltőanyag az ajak mozgása miatt felfelé vándorol, az vezet az úgynevezett kacsaszáj kialakulásához.

dr. Mészáros Péter plasztikai sebész

Használd a szád!

Hogy mi, elvándorol a töltőanyag? Képzeld, ez egy gyakori jelenség. „Minden filler azaz töltőanyag vándorol bizonyos mértékben, ez annak köszönhető, hogy az ajak egy dinamikus szerv, állandó mozgásban van (az arcmimikád, a beszéd, evés miatt)– folytatja dr. Mészáros Péter. – A használt technikától, a töltőanyag beadásának irányától függ, hogy inkább az ajak két oldala felé, vagy felfelé történik ez a mozgás.” Egy kis mozgás tehát normális, de a túlságosan látványos, láthatóan deformált ajkakat, vagyis kacsaszájat eredményező elvándorlás nem oké, ott valami hiba történt. „Az ajaktöltéshez többféle technika létezik, mindegyiknek megvan a maga előnye és hátránya. Az egyik legtöbb panaszt okozó technika, amikor a töltőanyagot a mély szöveti rétegekbe egyszerre nagyobb mennyiségben (bólusokban) adják be – folytatja a szakértő. – Ez sokszor vezet csomósodáshoz és gyors fillermigrációhoz.”

Így kerüld el

A következőket érdemes tenned, ha dúsabb ajkakat szeretnél, de kacsaszájat nem.

Válassz olyan szakembert (orvost), aki tapasztalt, tisztában van a legmodernebb technikákkal, és figyel a te ajkad anatómiai sajátosságaira. „Mivel az ajaktöltés nem csak a filler beadásából áll, hanem az esetlegesen előforduló szövődmények kezeléséből is, így csak olyan szakembert érdemes választani, aki ezeket kellő biztonsággal kezelni is tudja, nem pedig plasztikai sebészhez illetve bőrgyógyászhoz irányít tovább komplikáció esetén.”

Hogy ezt hogyan tudod csekkolni? Legjobb, ha ajánlás útján választasz, még jobb, ha olyasvalaki ajánlja, akin elvégezték a beavatkozást és tetszik neked az eredmény!

Ha a természetesség fontos neked, akkor ezt mondd el határozottan. A jó szakembert abszolút a te igényeid irányítják a technika és a töltőanyag kiválasztásakor, a beadott mennyiség meghatározásakor.

Töltőanyag és töltőanyag között is van különbség. Magyarországon hivatalosan kizárólag orvosok vásárolhatnak pácienseik számára prémium minőségű töltőanyagot. A nem orvosok által behozott alacsonyabb kategóriás termékek többnyire külföldről, illegálisan kerülnek a hazai piacra.

Fotó: Getty Images

Lehet korrigálni

De ha mégis megtörténik a baj, és a szád közepe duzzadtabbá vált, mint szeretnéd, akkor is van megoldás – de nem a további töltögetés, és a masszírozás sem! „Ismételt töltés helyett ajánlott előbb a hialuronidáz enzimmel történő korrekció – ez feloldja a töltőanyagot, ami ezután eltávolítható az ajakból, hogy visszaálljanak a természetes anatómiai kontúrok – folytatja a plasztikai sebészt. – 2-3 milliliternyi töltés után már csak kioldással együtt lehet csak szép végeredményt kialakítani, mert a betöltött filler nem szívódik fel teljesen, viszont elvándorol. Így minél több töltőanyag kerül az ajkadba, annál valószínűbb, sőt, szinte elkerülhetetlen, hogy kacsaszájad alakuljon ki hosszú távon, a használt technikától függetlenül. A feloldás nem azt jelenti, hogy az ajkad teljesen összeesik, hanem annyit zsugorodik, hogy ismét esztétikusan formálhatóvá váljon. 2 hét múlva pedig akár el is végezhető az újabb korrekció, hogy az ajkad ismét definiáltabbá váljon.”

Kiemelt kép: Getty Images

Még több

Beauty