Ezért nem jó ötlet napoztatni a pattanásos pofidat

Fogadjunk, hogy neked is tanácsolták már, hogy a nyár majd jót tesz a pattanásaidnak, napozz minél többet. Na ezt nagyon nem kéne megfogadnod!

Ezért nem jó ötlet napoztatni a pattanásos pofidat

Az egyik leggyakoribb szépség-tévhit szerint ha pattanásos vagy, napozz, attól majd jobb lesz. Lehet, hogy a lelkednek jól esik a napozás, de a bőrödnek nem annyira – valójában többet árthatsz vele, mint amennyit használsz. „A tévhit mögött talán az állhat, hogy a gyulladt pattanások után maradt barna foltok kevésbé látszódnak kontrasztosnak a lebarnult bőrön – mondta el dr. Czirbesz Kata, a Dermart Buda bőrgyógyásza. – Bizonyos bőrbetegségek esetén, mint például a pikkelysömör, használható orvosi keretek között szűk spektrumú UV fény a terápia kiegészítéseként. Illetve meghatározott spektrumú UV fénnyel (kék, vagy vörös ) kiegészíthető az akneellenes terápia is, mivel az ilyen fénynek antibakteriális hatása van, és részlegesen roncsolja a faggyúmirigyeket. Azonban fontos tudni, hogy az ilyen kezelések egy meghatározott, szűk spektrumú UV sugárzást használnak, kontrolláltan, kifejezetten erre fejlesztett lámpákkal, amelyek nem olyan fényt sugároznak, mint a nap.”

dr. Czirbesz Kata bőrgyógyász

Vonulj árnyékba!

A napfény nem hogy segítene, sokszor inkább ront a pattanásos bőr állapotán – folytatja a bőrgyógyász. – Egyrészt azért, mert az akneellenes készítmények nagy része fényérzékenyítő hatású. Ilyenek például a helyileg használt AHA savak, retinoidok, benzoyl peroxide tartalmú krémek, doxyciklin tartalmú antibiotikus tabletták, isotretinoin tartalmú tabletták. De az olyan akneellenes kezelések, mint a mikrodermabrázió, a kémiai hámlasztások és a lézeres kezelések szintén fényérzékenítenek. Másrészt a bőrt még sérülékenyebbé teszi a napoztatás, az UV károsodás fokozza az öregedést és nem utolsó sorban a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulását. Harmadrészt a napfény kiszárítja a bőrt, ami végül arra serkenti a faggyúmirigyeket, hogy még több olajat-faggyút termeljenek. Emiatt pedig több pattanás jelenhet meg, fokozódhat a gyulladás és az azt követő barna foltok megjelenése a bőrödön.”

Kenni kell!

Ha napra mész, keress magadnak speckó fényvédőt a pattanásos bőrödre! „A dermokozmetikai márkák között könnyen találhatsz speciálisan ilyen bőrtípusra ajánlott, extra gyulladáscsökkentő, szalicilsav-tartalmú SPF50+ fényvédőket, mattító hatású napkrémeket is. Ha sokat sportolsz a szabadban, keress olyan 50+-os faktorszámú fényvédőt, amely szalicilsavat, niacinamidot tartalmaz, plusz olyan hatóanyagokat, amelyek felszívják az izzadságot, így matt bőrt biztosít sportolás közben is. Ha szeretnéd, színezett verziót is találsz!”

Próbáld ki:

1. Bioderma Photoderm Nude Touch SPF50+ 6445 Ft (patikákban beszerezhető)

2. La Roche-Posay Anthelios Anti-Imperfections napvédő gél-krém problémás bőrre SPF50+ 7149 Ft (patikákban beszerezhető, erzekenybor.hu)

3. Paula’s Choice RESIST Super-Light Wrinkle Defense SPF 30, 14 400 Ft (skinsmart.hu)

Újítsd meg!

„Amire figyelj, hogy egy SPF50 fényvédő körülbelül 4 órán keresztül nyújt védelmet az UV sugárzás ellen. Ezt követően fényvédő permettel vagy a krémeddel újra be kell magadat kenni, hogy az UV-védelem fennmaradjon. Ne dőlj be az időszakos barnaságnak, amely homogénebbnek mutathatja a bőrödet, ez mulandó, hiszen a gyulladt pattanások után pigmentált, barna foltok maradnak, amelyek a napfény hatására még sötétebbé válhatnak. Ezeket később csak hosszas, többszöri orvos-kozmetikai kezelésekkel lehet csak eltüntetni.”

Kiemelt kép: Getty Images

Még több

Beauty