4 egyszerű szokás, amivel sokat tehetsz az arcbőröd szépségéért

Mert igenis sokat tehetsz azért, hogy sokkal szebb és egészségesebb legyen az arcbőröd – ráadásul fizetned sem kell érte!

4 egyszerű szokás, amivel sokat tehetsz az arcbőröd szépségéért

Csak úgy hemzseg a polcod a szépségtermékekből, igaz mestere vagy a rétegezésnek, és egy koreai lány is megirigyelné a rutinodat? Szuper! Na és arra figyelsz, hogy mi történik a testedben? Nem, most nem csak arra gondolunk, vajon milyen ételekkel gondoskodsz az arcbőrödről, hanem azokról a szokásokról is, amikkel lazán olyan hamvas lesz, mint Millie Bobby Brown bababőre.

Elég szépre alszod magad?

Az alvás és a bőr állapota között szorosabb összefüggés van, mint gondolnád. Erre félelmetesen jó példa az kutatás, ami bebizonyította, hogy az alvászavarokkal küzdő embereknél sokkal nagyobb az esély az olyan bőrproblémák kialakulására, mint az ekcéma, vagy a pikkelysömör. Szóval legközelebb, ha még egy részt vágnál be a kedvenc sorozatodból alvás helyett, gondolj arra, hogy az arcbőröd sejtjei csak mély és hosszan tartó alvás közben képesek regenerálódni. Ha ehhez a folyamathoz csak részben jut hozzá a bőröd, akkor a sérült sejtek sem képesek helyreállni, és sokkal hamarabb köszönnek be a bőröregedés első jelei.

Ráncok a para miatt

Tudjuk, hogy ez az időszak különösen sok stresszel és szorongással jár, de nagyon fontos, hogy tudd: amikor ráparázol valamire, a tested mindent megtesz, hogy kezelje a stresszt. Az erre adott válasza pedig, ha sokáig aktív, többek között viszont a bőröregedést is felpörgeti – írja a Dermatology Online Journal cikkében. Az immunrendszer nem képes jól funkcionálni, a DNS károsodik, amit a pofid is megérez majd. Plusz érzékenyebbé is válik a mikrobiális fertőzésekre, ha nonstop kattogsz a problémákon, ez ugyanis a klinikai vizsgálatok szerint megzavarja a külső rétegek antimikrobiális funkcióját, ami annyit takar, hogy a bőröd védtelenebbé válik a fertőzésekkel szemben.

Emeljük a poharunkat

Ha legközelebb a kedvenc üdítődet vagy gyümölcslevedet készíted be magad mellé meló közben, csak idézd fel a Journal of Clinical cikkében leírt kísérletet, amiben egy 49 nőből álló csapatot szétválasztottak. Az egyik részük nem vitte be a napi 3 liter vizet, a másik fél viszont 5,2 literrel ivott meg egy nap alatt. Egy hónapig megfigyelték, és tesztelték az alanyok bőrének nedvességtartalmát, amiből egyértelműen kiderült, hogy az elegendő víz fogyasztása növeli a bőr hidratáltságát. Szóval, ha tiszta bőrre és alig látható pórusokra, plusz egységes tónusra vágysz, le a kávéval és cukros társaival, és inkább szavazz a vízre.

Mozgás!

És az megvan, hogy a gyönyörű bőrt rendszeres edzéssel is elérheted? Mivel sportolás közben felrázod a véráramlást, a tápanyagok gyorsabban eljutnak a bőrsejtekbe, hatékonyabbá válik a méregtelenítés, és az arcszín is szebb lesz. Ha viszont ekcémád vagy pikkelysömöröd van, fontos, hogy figyelj, mert a testhőmérséklet emelkedése csak súlyosbítja a helyzetet – mindenképpen tartsd szem előtt, hogy lehetőleg hűvösebb környezetben sportolj.

Kiemelt kép: Getty Images

Tovább kényeztetnéd a bőröd? Rajtunk ne múljon!

Még több

Beauty