Nem akarod tudni, mi történik a testeddel körömrágás közben!

Ha legközelebb azon kapod magad, hogy az ujjaid az ajkaid felé tartanak, jusson eszedbe ez a néhány para példa, amit biztosan nem úszol meg körömrágás közben.

Kapaszkodj, de a világ népességének minimum 30 százaléka rágja a körmét. Hogy unalmában, stresszlevezetésként, vagy szakítani akar (igen, szakemberek szerint ez is jelezheti, ha valaki sürgősen megpattanna egy kapcsolatból), lényegében mindegy. Ami fontos, hogy több sebből vérzik a sztori, ha a testedről és az egészségedről van szó. Jöjjön néhány ijesztő fun fact a körömrágásról!

Nem is olyan puhány!

Képzelj el egy bokszmeccset Jason Momoa és Timothée Chalamet között, ahol Momoa a fogaidat szimbolizálja, Timmy pedig a körmeidet. Nem kérdés, ki a keményebb, ahogy az sem, hogy Momoának nem fog ízleni, ha kap egy pofont. Ugyanígy a fogaidnak sem tesz jót hosszú távon, ha nonstop a körmeidet rágod. A zománc megsérül, sőt maga a fog is meglazulhat, és akkor az ínybetegségekről még nem is beszéltünk. A körmeid alatt található baktériumok ugyanis elszaporodhatnak a szádban, csúnya ínybetegségeket, de minimum rossz leheletet okozva.

FYI: Ezek a baktériumok már csak egy helyen érzik magukat jobban: bocs, de a beleidben. Jönnek, győznek, és nem kérnek bocsánatot a hasfájásért vagy – újra bocs – a hasmenésért.

Undi kis vendég

Tudtad, hogy minden olyan tevékenység, ami az arc érintésével jár, növeli annak az esélyét, hogy elkapj egy náthát (vagy még rosszabbat)? Szintén nem a legszexibb következmény, de jó, ha tudod, hogy harapdálás közben mikroszkopikus szakadások keletkezhetnek a köröm körüli bőrön, ahol megtelepedhetnek a szemölcsöket okozó vírusok. Ha ez a terület újra a szád közelébe kerül, a vírusok az ujjaidról az arcodra kerülnek, a ronda elváltozásokkal együtt.

És ezzel nem merült ki a para lista – azoknál ugyanis, akik gyakran rágják a körmüket, nagyobb arányban alakulhat ki bruxizmus, vagyis fogcsikorgatás. Ez pedig sajnos egyet jelent az állkapocs fájdalommal, megfeszült arcizmokkal és krónikus fejfájással, amire akár a legmélyebb álmodból is felébredhetsz. És hidd el, nem leszel tőle boldog.

Forrás: Bright Side

Rágás helyett inkább hagyd őket ragyogni:

Még több

Beauty