Ezért ne feküdj le soha vizes hajjal aludni

Ha kihagyod a szárítást abban a reményben, hogy reggelre lágyan hullámos hajjal ébredsz, azzal könnyen tönkre teheted a hajadat!

Ezért ne feküdj le soha vizes hajjal aludni

A levegőn megszáradt frizura elég menő most – de az a verzió, amikor éjjelre hagyod a száradást, már nem annyira! Mégpedig azért, mert a hajad rovására mehet az a kis idő, amit azzal nyersz, hogy vizes hajjal fekszel le aludni! Apróságnak tűnhet, de a fejbőröd és a tincseid sincsenek odáig azért, hogy éjjelre hagyod a száradást – mutatjuk, mit kockáztatsz!

TÉNYLEG megfázhat

Nem csak városi legenda, hogy ha vizes hajjal alszol, attól „megfázhat” a fejbőröd, és emiatt korpásodni kezdhet. Ugyan nem pont a megfázás a megfelelő szakszó, de az tény, hogy ha vizes hajjal alszol, arra reagálhat úgy a fejbőröd, hogy kiszárad és száraz pelyhesen, púderesen hámlani kezd – ez a korpásodás egyik típusa.

Felbomlik az egyensúly

A párnádba süppedve a hajad nehezebben szárad, és a fejbőröd marad a legtovább vizes – pont, ahol a legfontosabb lenne, hogy megszáradjon. Még egy ok, hogy legalább a tövénél fújd szárazra a hajadat: a nedves környezet miatt könnyebben felborulhat a fejbőröd érzékeny egyensúlya, ami viszketéshez, kiszáradáshoz, korpásodáshoz vezethet. (A nedvesség kedvez a Malessezia nevű gomba elszaporodásának, ami szintén a korpa egyik oka lehet!)

Könnyebben töredezik

A párnán forgolódás alapból is rizikós az érzékeny szálaknak, hát még, ha nedvesek! Vizesen a hajszálak sokkal sérülékenyebbek, mert ilyenkor nem zár olyan jól az őket borító kutikularéteg. Emiatt könnyebben megtörhetnek, jobban összeakadnak, gubancolódnak, erősebben, tovább kell kifésülnöd – ajjaj, töredezni fog!

Extra terhelés

Hányszor hallottad már, hogy a nedves hajadat éjszakára fond be vagy csavard kontyba, és reggelre mesés hullámaid lesznek?! Nem igazán jó ötlet a szakértők szerint! Egyrészt elég ritka, hogy az így készülő hullámok viselhetően egyenletesek legyenek (fonatnál még csak-csak). Másrészt viszont az amúgy is sérülékeny szálakat kontyba csavarva még nagyobb kockázatnak teszed ki, főleg, ha szoros a hajgumid. Plusz ha hosszú a hajad, simán lehet, hogy a konty belseje meg sem szárad reggelre, és fújhatod a hullámokat!

A pofidnak sem jó

Ha vizes a hajad, a nedvesség egy része nyilván a párnádba szivárog. A nedves textilbe jobban beletapadnak a bőrödről és a hajadról a szennyeződések, elhalt hámsejtek – szóval hamarabb kellene lecserélned az ágyneműt, hacsak nem akarsz néhány extra pattanást beszerezni!

Ha muszáj

Ha valamiért úgy alakul, hogy tényleg nem tudod lefekvés előtt megszárítani a hajadat, a következő trükkökkel óvhatod meg leginkább a tincseidet.

  • Itass fel annyi vizet a fürtjeidről a törülköződdel amennyit csak tudsz. Ne dörzsöld, csak finoman itatgasd!
  • Fésüld ki lefekvés előtt, de nagyon óvatosan!
  • Használj fésüléskönnyítő, hajban maradó balzsamot vagy olajat.
  • Tegyél a párnádra egy száraz törülközőt, és esetleg éjjel, ha felébredsz, cseréld ki az átnedvesedett törcsit szárazra.
  • Maradjon kiengedve, vagy maximum nagyon lazán kösd össze a hajadat.

Olvass még tippeket szakértőinktől, hogyan lehet ragyogóbb és erősebb a frizurád!

Ezek a vitaminok nélkülözhetetlenek a tincseid számára.

Ezt olvasd el, mielőtt DIY hajápolókat és öblítőket kezdesz keverni.

Érzékeny fejbőrre próbáld ki az SLS-mentes sampont.

Kiemelt kép: Getty Images

Még több

Beauty