Ezek a post-Covid tünetei, amikre oda kell figyelni

A koronavírus-fertőzésen átesettek jelentős része szenved a tünetektől még hetekkel és hónapokkal a betegség leküzdése után is, amire nagyon fontos odafigyelni.

Ezek a post-Covid tünetei, amikre oda kell figyelni

Egyre több új infó derült ki a COVID-19-ről, legutóbb például újabb tüneteket vettek fel a listára. Nemrég pedig arra a jelenségre is felfigyeltek, hogy nemcsak az aktív koronavírus-fertőzésnek vannak tünetei, hanem az utána következő, ún. post-Covid szakasznak is.

Egyre gyakoribb jelenségről van szó, és hasonló tünetekkel jár, mint a fertőzés azzal a különbséggel, hogy az illető már negatív tesztet produkál. Ide tartozik a nehézlégzés, a fáradékonyság, az ízületi fájdalom, a heves szívdobogás és a ködös gondolkodás, valamint egyeseknél poszttraumás stressz-szindróma is kialakulhat. Külföldi kutatások szerint a fertőzésen átesettek 70 százalékánál alakulhatnak ki ezek a kísérő tünetek is.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni ezeket a tüneteket sem, sőt ha valaki tapasztalja őket, fontos ellátogatnia a háziorvoshoz, hogy kizárják a trombózisveszélyt. Akiknél pedig súlyosabb tünetek állnak fenn, fontos a rehabilitáció is attól függően, melyik szervet támadta meg a COVID-19.

Minden fontos infót a koronavírusról itt megtalálsz:

Még több

Beauty