Mielőtt parfümöt veszel, ezt az 5 kérdést tedd fel magadnak!

Ha nem a bevált kedvencedet veszed újra, hanem valami mást keresel, ami elvarázsol, válassz tudatosan, mert ez a kapcsolat hosszú távra szól!

Mielőtt parfümöt veszel, ezt az 5 kérdést tedd fel magadnak!

Egy jó parfüm úgy működik, mint egy láthatatlanná tévő köpeny, csak „magabiztossá tévő” verzióban. Vagyis láthatatlanul körül vesz téged, és szupererőt ad neked: önbizalmat! És ezen kívül még egy csomó mindent adhat: energiát, vidámságot, lendületet, amit csak szeretnél – feltéve, hogy jól választasz. Ráadásul egy magasabb kategóriás darabért több tízezer forintot kell fizetned, szóval nem igazán fér bele utólag a „barátnőmön bejött, de rajtam mégsem tetszik”, vagy az „üzletben egészen másmilyennek érződött”-kifogás. És ha már felbontottad, nem viheted vissza, szóval észnél kell lenni! Ha felteszed maga ezeket a kérdéseket, mielőtt megveszel egy parfümöt, soha többé nem lapul majd a polcod hátuljában parfümösüveg, amit sosem nyitsz ki, csak nincs szíved megszabadulni tőle. Hiszen lehet, hogy parfüm-szerelem volt első szippantásra, de a sikeres kapcsolathoz egy kicsit hosszabb ismerkedésre van szükség!

1. Passzolunk egymáshoz?

Ha teljesen új parfümöt szeretnél magadnak, akkor először szagold meg az üveget. Ha ez alapján bejön, fújj magadra belőle egy keveset. Várj egy picit, majd újra csekkold, hogy tetszik. Egészen másmilyen lesz, mint ha tesztpapírra fújtad volna – soha ne kövesd el azt a hibát, hogy csak a papírcsíkon érzed az illatot, amit kiválasztasz! Az illatok mindenki bőrén másképp viselkednek, ezért muszáj csekkolnod magadon, hogy ne érjen aztán meglepetés!

parfüm

(Fotó: Pexesl.com / Cottonbro)

2. Később is tetszik?

Ezt nyilván nem tudod ott helyben eldönteni – de nem is kell! Sőt, igazából nem is lenne szabad! Szuper lenne, ha másnapra halasztanád a választást, és addig figyelnéd magadon a lehetséges jelölteket (ideálisan kettőt, maximum négyet!) Amit az üzletben érzel, az a parfüm fejillata: az először legintenzívebben jelen lévő, de leggyorsabban elillanó jegyek ezek, amelyek az első benyomást adják. Kicsit később bontakoznak ki a parfüm szívjegyei, a legkarakteresebb jellemzői – nagy hiba anélkül választani, hogy ezeket ne figyelnéd meg magadon. Végül az alapjegyek erősödnek fel, azok, amelyeket a legtovább érzel, és amelyek igazán személyessé tesznek egy parfümöt: a bőrödtől, annak kémhatásától, hidratáltságától, de akár az aktuális étrendedtől, még a hangulatodtól is függhet, milyenné alakul rajtad az illat. A legjobb, ha kis mintát tudsz magaddal vinni, és akár többször feltenni az illatot, mielőtt elköteleződsz.

3. Hol akarom viselni?

Jó, ha előre tudod, mit szeretnél! Olyasmit, ami bármikor viselhető? Vagy valami szexit? Esetleg olyan illatot, ami azt sugallja rólad a munkában, hogy igazi profival van dolguk? Ha tudod, most épp hová „való” illatot keresel, milyen szitukban képzeled el magadat vele, sokkal könnyebben szűkíted le a szóba jöhető jelölteket, és egyszerűbb lesz a választás!

parfüm

(Fotó Pexels.com / Jess Harper Sunday)

4. Illik a többihez?

Miután már rajtad van egy kis ideje, és átgondoltad, milyen szitukhoz passzol, azt is vedd számba, hogy a már meglévő parfümjeid közé mennyire illeszthető be. Mert mondjuk ha imádod a dögös illatokat, megint beleszerettél egy virágos-keleties csodába, de már van otthon két hasonló, ami munkába azért egy kicsit túlzásnak tűnik, akkor ne vegyél meg egy harmadikat! (Csak ha nagyon-nagyon szeretnéd…) Mindenkinek vannak alappreferenciái, mindenki vonzódik bizonyos típusú illatokhoz, és valószínűleg elsőre ilyenekhez nyúl a parfümériában. De ruhákból sem csak farmerek és pólók vagy épp virágos kisruhák vannak a szekrényedben! Ha van 2-3 parfümöd, azzal már egy szuper illatgardróbot alakíthatsz ki, amellyel minden szituban a megfelelő illatot viselheted.

5. Mit idéz fel bennem?

Ez sokkal fontosabb, mint hinnéd! Az illatok nagyon erősen hatnak ránk, azért, mert a szaglásérzeteket feldolgozó agyi terület nagyon közel van az érzelmeket kezelő agyi központhoz, az amigdalához. Szóval a parfüm egyik ereje abban rejlik, hogy könnyen kapcsolódik össze emlékekkel, érzésekkel, élményekkel. Figyeld meg az első benyomást: milyen érzéseket kelt? Hoz fel valamilyen emléket? Jó érzés viselni? És gondold át ugyanezt pár órával később is: milyen érzések kapcsolódnak most az illathoz? Csakis olyat vegyél meg, ami erősít téged, kellemes emlékeket, érzéseket kapcsol be. Ne hagyd, hogy a barátnőd vagy a pasid rábeszéljen valamire, amiben te nem vagy biztos: oké, ők is érzik majd rajtad, de te leszel az, aki magára ölti az illatot, és láthatatlan köpenyként viseli egész nap! Csakis az a jó köpeny, ami a szupererő(i)det hozza elő belőled!

tavaszi parfümök

1. Hugo Boss, Boss Alive EDT 28 200 Ft (50 ml)
2. Yves Saint Laurent Libre Eau de Toilette 29 200 Ft (50 ml)
3. MOSCHINO TOY 2 Bubble Gum EDT 23 680 Ft (50 ml)

Még pár parfümtrükk, hogy szuperillatos legyél!

Még több

Beauty