Köszönik, nem kérnek a retusból ezek a sztárok

Kate Winslet még azt sem engedte, hogy kiretusálják a kidudorodó hurkácskáit legújabb sorozata szexjelentében – és nem ő az egyetlen, akinek határozott véleménye van a túl sok és megtévesztő utómunkáról.

Köszönik, nem kérnek a retusból ezek a sztárok

A szülinapos Kate Winsletet sok minden miatt imádhatjuk – többek között azért, mert van bátorsága nemet mondani a Hollywoodot uraló nyomásnak, és kiáll a valódi nők tökéletlensége mellett. Néhány hónapja például azzal került a címlapokra, hogy nem engedte kiretusálni a hurkácskáit új sorozata szexjelenetében. A Kate főszereplésével készült Easttowni rejtélyek forgatása során Craig Zobel, a sorozat rendezője felajánlotta a 46 éves színésznőnek, hogy kivágja azokat a képkockákat, ahol látszik a kidudorodó hasa, ám Kate erre határozottan azt válaszolta, hogy „ne merészeld”. És nem ő az egyetlen, aki tiltakozik a retus ellen.

Emily Ratajkowski

Hiába van szinte tökéletes alakja, 2017-ben a francia Madame Figaró magazin szerkesztői mégis úgy gondolták, hogy a címlapfotójukon változtatniuk kell a modell megjelenésén. Egészen felháborító, de a képszerkesztők Emily melleit és ajkait is kisebbre retusálták. Rendkívül csalódott voltam, amikor láttam, hogy az ajkaimat és a melleimet megváltoztatták. Mindenki szép a maga módján. Mindannyian bizonytalanok vagyunk, ha nem felelünk meg a tipikus szépségideálnak. Én is, mint oly sokan mások, minden nap megpróbálok túljutni ezen a bizonytalanságon … Remélem, a divatipar végre megtanulja elfogadni és ünnepelni az egyediséget” – írta Emily egy azóta törölt Instagram-posztban.

Zendaya

Zendaya még csak 19 éves volt, amikor 2015-ben Modeliste Magazine durván megretusálta a színésznőről készített egyik fotójukat.  Zendaya megdöbbent a magazin húzásán, és egy Instagram-posztban meg is mutatta a rajongóinak a kép eredeti és szerkesztett változatát. „Ezek azok a dolgok, amelyek bizonytalanná teszik a nőket, és létrehozzák a valószerűtlen szépségideálokat. Aki tudja, ki vagyok, azt tudja, hogy kiállok az önszeretet fontossága mellett” – írta a posztban, aminek a végén azt is megjegyezte, hogy a magazin legalább arra képes volt, hogy a jelzése után lecserélték a retusált fotót az eredetire.

 

View this post on Instagram

 

Zendaya (@zendaya) által megosztott bejegyzés

Meghan Markle

Félig afroamerikai, szeplős bőrű nőként Meghan is rendszeresen megtapasztalja a média nyomasztó gyakorlatát. Egy 2017-es interjúban így nyilatkozott a retusálásról: Nagy kedvencem, amikor megváltoztatják a bőröm tónusát és kiradírozzák a szeplőimet a fotókon. Ezek a mai napig előfordulnak. Van egy mondás, ami nekem gyerekként sokat segített és amit minden szeplős arcú nőnek segíthet elfogadni magát: az arc szeplő nélkül olyan, mint egy éjszaka csillagok nélkül.”

Lady Gaga

2013-ban Lady Gaga elnyerte az egyik női magazin díját, a köszönőbeszédével viszont kisebb botrányt robbantott ki. Az énekesnő elmondta, hogy bár hálás azért, hogy  a magazin címlapjára kerülhetett, egyáltalán nem tetszik neki,  hogy a fotóját túlretusálták. Túl szépnek éreztem magam rajta, a bőröm túl tökéletesnek tűnt, a hajam túl selymesnek. Én nem ilyen vagyok.” Gaga azt is elmondta, hogy azért érezte fontosnak, hogy kiálljon a retusálás ellen, mert a divatlapok a sztárok tökéletesítésével egy elérhetetlen szépségideált állítanak a fiatal lányok elé, és hatalmas nyomást helyeznek rájuk.

Nincs hiány inspiráló sztárokból:

Még több

Beauty