Ha kombinált a bőrtípusod, ezt az 5 dolgot mindenképp tudnod kell

Itt kicsit zsíros, ott kissé száraz, pont annyira, hogy nehéz legyen kezelni… Hogy jól boldogulj a kombinált arcbőröddel, erre az 5 dologra mindenképp figyelj oda!

Ha kombinált a bőrtípusod, ezt az 5 dolgot mindenképp tudnod kell

Az orcádon teljesen rendben van, de a homlokodon, orrodon, álladon problémás (mitesszeres, pattanásos) a bőröd? Vagy a pofid két oldalán órák múlva is hibátlan a smink, de a középső zónában 1-2 óra múlva már fénylik… Üdvözlünk a kombinált arcbőrűek népes táborában! Sokan küzdenek azzal, hogy az arcbőrük „viselkedése” nem egyforma, nem egységes az egész arcukon. A probléma zavaró, de ha megtanulod jól kezelni, akkor a T-zónádat könnyebben egyensúlyba hozhatod a pofid többi részével. Mutatjuk, mi az 5 legfontosabb dolog, amiről nem szabad megfeledkezned, ha kevert a bőrtípusod!

1. Hidratálj mindenhol!

Nagyon fontos bőrápolási szabály, hogy nem csak a száraz, hanem a zsíros bőrnek is szüksége van hidratálásra. Ha azzal akarod „kiegyensúlyozni” a pofidat, hogy a könnyen zsírosodó részekre nem teszel hidratálót, azzal nem sokat javítasz a helyzeten, hiszen a nedvesség pótlása mindenhol elengedhetetlen, nem csak a normál vagy száraz területeken.

Mit tehetsz? Keress speciálisan olyan hidratálót, amelyet kombinált bőrre ajánlanak. Vagy használj nagyon könnyű, gyorsan felszívódó, nem komedogén hidratáló gélt vagy szérumot, amit bátran tudsz használni az egész arcodon!

2. Csak semmi alkohol!

Az alkoholtartalmú termékek, elsősorban a tonikok nagyon látványosan mérsékelik a zsírosodást – egy időre. Valójában azonban kimondottan rossz hatással lehetnek a bőrre: az erőteljes szárító hatásuk miatt fokozott faggyútermelésre ösztönzik az amúgy is szíros bőrt. De ha jut belőlük az arc többi, egyébként normál vagy száraz részére, ott a szárító hatás kellemetlenségei extrán érvényesülnek, a bőr húzódik, viszket, ráncosodik, kipirulhat, hámlani kezdhet az alkoholos termékek hatására.

Mit tehetsz? Sokkal jobb cél az olajtermelés harmonizálása mint a bőr kiszárítása – keress kimondottan a faggyútermelést kiegyensúlyozó hatású termékeket.

Fotó: Profimedia / Red Dot

3. Multimaszkolj!

A többféle pakolás használata egy időben tűnhet felesleges, csak az instára való variálásnak, de valójában nem az, különösen a kombinált bőrűeknél nem. Sőt leginkább akkor nem, ha száraz és könnyen zsírosodó területek is vannak az arcodon.

Mit tehetsz? A T-vonalra tökéletes valamilyen agyagos vagy szenes maszk: ezek felszívják a felesleges faggyút, akár a pórusok mélyéről is, mattítanak és nyugtatnak is. A normál vagy száraz területekre hidratáló, tápláló pakolást tehetsz attól függően, hogy hol mire van szüksége a bőrödnek. Választhatsz regenegeráló pakolást például a szemed alá, és hidratáló vagy C-vitaminos változatot az arcod többi részére.

4. Nem biztos, hogy egy krém elég

Ahogy maszkból is többfélét igényelhet az arcbőröd, úgy simán lehet, hogy a mindennapos arcápolókból is többfélét kellene használnod. Mert előfordulhat, hogy legjobban a bőröd szárazsága zavar, és ezért táplálóbb krémet választasz, ami a T-vonalon nem hat túl jól.

Mit tehetsz? Ha elkezded ezt a krémet csak a száraz területeken bevetni, a középső részre pedig beszerzel egy könnyedebb, zsíros bőrre való hidratálót, azzal nagyon sokat javul a probléma. Figyeld a bőrödet, csekkold, hol hogyan reagál az egyes krémekre. És ha észreveszed, hogy itt-ott másképp működik, akkor próbálj két krémmel ügyeskedni. Semmi probléma nincs ezzel, nagyon jól működhet. És a pénztárcádnak csak eleinte jelent dupla terhelést, valójában így sokkal tovább lesz elég egy-egy tubus.

5. Trükközz az alapozóddal!

Ha nagyon zavar, hogy az arcod középső része hamar kifényesedik, mindenképp mattító hatású alapozót válassz. De előfordulhat, hogy emiatt a nem zsíros részeken emiatt délutánra könnyebben lekopik vagy foltossá válik az alapozód, esetleg húzódik a bőröd.

Mit tehetsz? Azokon a területeken, ahol inkább normál vagy esetleg száraz a bőröd, jobban hidratálj alá, mint középen. Így könnyebben marad egységes az alapozás akár a nap végéig is.

Ha pattanásos is a bőröd, extrán oda kell rá figyelned

Még több

Beauty