A 10 legjobb szépségtipp, amit beautyszerkesztőként a Cosmóból tanultam

A fotózások, interjúk, sajtótájékoztatók és a nemzetközi magazinok fantasztikus terepei a jobbnál jobb beautytrükköknek. A Cosmo szépségszerkesztője kedvenc tippjeit gyűjtötte most össze.

Már kezdő újságíróként majd szépségszerkesztőként is nagyon szerettem szakértőkkel dolgozni, imádtam, hogy a legjobbaknak tehetem fel az engem és az olvasókat érdeklő kérdéseket. Aztán amikor majd’ 10 évvel ezelőtt A Cosmóhoz kerültem, alig vártam, hogy részt vehessek a címlap-, beauty- és divatfotózásokon is. Amikről az addigi munkáimnak köszönhetően már akkor tudtam, hogy nem egészen olyanok, mint ahogy azt az ember mondjuk Az ördög Pradát visel alapján elképzeli – hanem, mint kiderült, számomra sokkal-sokkal érdekesebbek. Itt nincsenek teremnyi saját ruhatárak, ötletszerű, mindenkit meglepő fordulatok, egyetlen ütős szett vagy smink, ami megváltoztat MINDENT. Van viszont tervezés, rengeteg szervezés, és szuper szakemberek. Akiket csak figyelni kell, és máris a legeslegjobb szépségsuliban érezheted magad. Ezek voltak nekem az amúgy elég stresszes és fárasztó fotózások legjobb pillanatai: amikor figyelhettem a sminkeseket, fodrászokat, stylistokat az elmélyült munka közben, megkérdezhettem, mi hogyan és miért történik. És most hozom a számomra leghasznosabbnak bizonyult, bevált tippeket.

1. „A mozdulat”

Rajongva figyeltem mindig, ahogy egy kecses, nemtörődöm mozdulattal ráznak egyet a sminkesek a pirosítóba, púderbe mártott ecseten, mielőtt a modelljük arcához érintik. És nagyon sokáig nem értettem, miért jó, de annyira menőnek tűnt! Aztán egyszer vettem a bátorságot és megkérdeztem, ugyan mért kell lerázni a port, ami épp az előbb került fel az ecsetre? A válasz egyszerűbb volt, mint gondoltam volna: a mozdulatnak köszönhetően biztosan nem lesz túl sok por egy csomóban az ecseten, és emiatt a felvitt pirosító vagy púder sem lesz egyenetlen, foltos. Ahogy felveszed ugyanis a port az ecsettel, az korántsem egyenletesen oszlik el a szálakon, és ez egy fotózásra készülő precíz sminknél zavaró hatást eredményezhet, amit aztán nehéz kijavítani. A reggeli készülődéseim alapján rögtön átéreztem a helyzetet: simán előfordul velem is, hogy az egyik oldalon mondjuk erősebb lesz a pirosító, vagy nem lesz szimmetrikus a két oldal – ám amióta lerázom az ecsetről a felesleges port, mielőtt az arcomhoz érinteném, kevésbé küzdök mindezzel. (Azért én nem olyan nagyvonalúan a „semmibe” pöccintem az ecsetről a felesleges port, hanem a mosdó felett végzem a kézmozdulatot. Kevésbé kecses vagy cool, de nem kevésbé hasznos így.)

Fotó: Getty Images / Prasert Krainukul

2. Leheletnyi alapozó – meg még egy kicsi

Sminkelős karrieremet tiniként alapozószivaccsal és egy a bőrömnél 2 árnyalattal sötétebb alapozóval kezdtem. Majd sokat ügyesedtem, de a technikám a fotózásoknak köszönhetően tökéletesedett. Az alapozás az egyik legvarázslatosabb része a sminkek készítésének: nagyon szeretem nézni, ahogy gyengéd, de tempós mozdulatokkal megtisztítják, ha kell, hidratálják az arcot a sminkesek, majd elkezdődik egy finom játék, amely során ecsettel és ujjal, többféle színt használva elkészül a smink alapja, a vászon, amire aztán a színek kerülnek. Ezek alapján cseréltem le a nagy, „kenő” mozdulataimat a sminkesektől látott finom, körkörös, paskolgatós, „eldolgozós” mozdulatokra, és szereztem be egy igazán jó alapozóecsetet. Tényleg nagyon sokat számít, könnyebben és szebben lehet vele dolgozni, és profibbnak érzem tőle az egész sminkemet.

Azt is jól megtanultam, hogy ha alapozóról van szó, a kevesebb több, és építeni, rétegezni mindig könnyebb, mint a túltolt alapból (vagy bármiből) visszavenni.

3. Glitter off

Hosszú Katinkát és Mihalik Enikőt fotóztuk az első Cosmopolitan Teszter magazin címlapjára, és a belső anyagban Enikő csillámos, glitteres sminkeket mutatott be. Mindig is imádtam ezeket, de nem magamon. Egyrészt ritkán megyek olyan eseményre, ahol ilyet kellene/lehetne viselni, másrészt nem szerettem, hogy a csillám lepereg, mindent összeken, és nagyon-nagyon nehéz eltávolítani. Na ezen a fotózáson egy igazi sminkes hacket tanultam: a csillámmal szemben a ragasztószalag a legjobb segítség. Igen, a cellux. Óvatosan és ügyesen leszedhető vele a kész sminkre lepergett csillám, de lemosás előtt is érdemes eltávolítani vele a nagyját, hogy aztán ne maradjon glitter a pofidon még a harmadik arcöblítés után is.

4. A legfontosabb pakolástrükk

Egy új hajápolási márka bemutatója után adódott a lehetőség, hogy szupermenő fodrászok hozzák formába a frizuránkat, ám nekem a lapzárta miatt sietnem kellett vissza a szerkesztőségbe. Nagy szerencsémre azonban az egyik szakértő elkapott kifelé menet, lefújta a hajamat egy fantasztikus hidratáló spray-vel, és olyan tanácsot adott, ami megváltoztatta a hajápolásomat és a tincseim állapotát is (mindez kevesebb, mint 2 perc alatt történt). Kedvesen felhívta a figyelmemet arra, hogy kicsit száraz a hajam, mire én elmeséltem, hogy pedig pakolást is használtam. Erre jött a mindent megváltoztató kérdés: és megtörölted előtte a hajadat???

Mert, mint megtudtam, a pakolások esetén különösen fontos, hogy ne csöpögjön a víz a tincsekről mikor felvisszük, különben nem tudják megfelelően kifejteni az ápoló hatásukat.

„Lefolynak” a szálakról és felhígulnak, mielőtt hathatnának. Na, azóta megtörlöm a hajamat, mielőtt felteszem a pakolást – de csak óvatosan és finoman! És a mostani frizurámmal már biztosan nem állítana meg a fodrász egy kis expressz hidratálásra.

5. Tisztítás, tisztítás, tisztítás

Sok-sok cikket írtam már az arctisztítás fontosságáról, de igazán elkötelezett arctisztító (sőt dupla tisztító) egy interjú után lettem. Az Omorovicza márka egyik alapítójával, Margaret de Heinrich de Omoroviczával beszélgethettem. Lenyűgöző szépség, sugárzó személyiség, hibátlan bőr – tőle hallva a dupla tisztítás jelensége annyira egyértelműnek tűnt, hogy nem is értettem, eddig miért nem így tisztítottam az arcbőrömet. A lényege: először egy olajos lemosóval kell fellazítani és eltávolítani (letörölni) a smink nagy részét, majd a bőrtípusnak megfelelő habzó lemosóval vagy tejjel a maradékot. Azóta is így csinálom, és tökéletesen működik!

6. A rúzs színe nagyon nem mindegy!

Stylistképzésen tanultam a színek fontosságáról és az évszakelméletről, de mivel gyakorló stylistként vagy sminkesként sosem dolgoztam, ez valahogy kikopott az aktív eszköztáramból. Egészen addig, amíg egy rúzsokat bemutató sajtótájékoztatón fel nem hívták rá a figyelmemet. Egy színtanácsadó tesztelte kendők segítségével a színtípusomat (élénk tavasz), és ajánlott egy ehhez passzoló rúzst. Plusz választhattam egy olyat, amelyik az én kedvenc színem. A kapott rúzs élénk, meleg, narancs felé hajló rózsaszínes, míg a választott halvány, finom púderes törtrózsaszín. Előtte el sem tudtam volna képzelni magamat azzal az élénk rúzsárnyalattal, de amikor néhány próbálkozás után bebizonyosodott, hogy a fáradt rózsaszín nagyon nem az én színem (egy nyár típusnak sokkal jobban állna), kipróbáltam az élénket. És sokkal jobban működött! Az erős árnyalatot persze kicsit soknak éreztem, hiszen nem igazán hordok ilyet, ám ha nem az applikátorral, hanem ujjal felütögetve viszem fel a számra, a szín tökéletesen érvényesül, de nem túl rikító. Ez az élmény egészen új rúzsuniverzumot nyitott meg előttem.

Bátran állítom, hogy minden nőnek érdemes lenne egyszer elmennie egy színtanácsadásra, tényleg nagyon hasznos és érdekes élmény. Mert a színeinkhez passzoló rúzzsal sokkal vidámabb, lelkesítőbb a sminkelés, és üdébb az összkép.

7. Az uniszex illatok menők!

Szintén egy sajtótájékoztatónak köszönhetem életem parfümjét, és azt is, hogy sokkal nyitottabb lettem az uniszex illatok iránt, mint addig voltam. Az Armani Privé parfümök bevezetésekor egészen különleges kalauzolásban volt részünk az illatok világában, aminek köszönhetően egészen más szemmel kezdtem nézni arra, hogy mitől női vagy férfi egy parfüm. Nagyon sok esetben csupán attól, hogy ki viseli, és ez szerintem egészen varázslatos. Hogy tényleg tud működni ugyanaz az illat rajtam és a férjemen is – persze itt most nem a tipikus, egyértelműen „nőies” vagy „férfias” illatokra gondolok. Egyébként a férfiasnak gondolt illatok gyakran nagyon jól passzolnak nőkhöz is, sok híresség nyilatkozta már, hogy szívesen visel férfiillatot. Az édes, gyümölcsös parfümömet persze nem ajánlgatnám a pasimnak, de ma már nagyon jól ráérzek az uniszex illatok varázsára, és rajongok értük.

HarryStyles-szal szívesen osztoznék egy parfümön

8. Szőke hajra lila sampont

Nagyon sok évvel ezelőtt használtam már a szőke hajamra lila színű sampont, a fodrászom javaslatára. De akkor még nem lubickoltam ennyire a szépségápolás világában, és azt gondoltam, hogy ez csak valami marketingtrükk, hogy jobban nézzen ki a sampon. Aztán egy sajtóeseményen történt a nagy ráébredés, amikor az előadó a hamvas szőke haj mosások során csibesárgává való átváltozásáról mesélt. Mintha pontosan az én problémámat írta volna le.

Ide nekem a lila pigmenteket, amelyek képesek semlegesíteni a szőke haj nem kívánt sárgás árnyalatát és megőrizni a hamvasságát. Nálam legjobban a pakolás vált be, de sampon és balzsam is létezik lila pigmentes változatban.

9. Az arcmasszázs egy csoda!

Még egy magazinos cikk kapcsán kezdtem el videókat nézegetni viszonylag rövid arcmasszázs-rutinokról, és egybe azonnal beleszerettem. Annyira, hogy a mozdulatokat átvettem a mindennapi bőrápolásomba, és krémezésnél használom őket. Aztán érkezett a fürdőszobámba egy rózsakvarc arcmasszírozó – tökéletes eszköz egy nyugodtabb reggelen, fáradtabb estén, vagy akár sorozatnézés közben, hogy a bőrömet kicsit felpezsdítsem. Nemrég pedig találkoztam a mikroáramos arcfeszesítéssel, és azt kell mondanom, hogy nekem nagyon bejött. Hol egyiket, hol másikat használom, de ha pár napig megfeledkezem a masszázsról, utána még látványosabb a hatása. Frissebb, megemeltebb, üdébb és kipihentebb hatású tőle az arcom. Szóval szerintem nagyon megéri azt a pár percet mindennap rászánni egy kis masszázsra akár kézzel, akár görgővel, akár elektromos eszközzel végzed!

10. A bőrápoláshoz kitartás kell

Sok szempontból álommunka az enyém, az egyik legeslegjobb része, hogy első kézből értesülök az újdonságokról, és ezek egy részét ki is próbálhatom. És én állok elébe, legszívesebben az arcápoló különlegességeket tesztelem. Mára már lehiggadtam, korántsem akarok mindent kipróbálni, de azért még mindig többféle terméket futtatok egyszerre. A pandémia és egy bőrgyógyászati vizsgálat hozott ebben nagy változást és felismerést. Az első karanténidőszak alatt nagyon tönkre ment a bőröm. Sokat stresszeltem, rengeteget dolgoztam, alig mozdultam ki, nem voltam levegőn, rosszul aludtam, szóval nincs mit csodálkozni azon, hogy az addig szinte hibátlan bőröm besokallt. És amikor végre volt lehetőségem a már nagyon is aktuális anyajegyszűrésen részt venni, az arcommal kapcsolatos kérdéseimet is feltettem a bőrgyógyásznak. Aki rögtön visszakérdezett, hogy hogyan, mivel ápolom a bőrömet. Én meg elgondolkodtam, és azt kellett mondanom, hogy intuitívan: azt a terméket használom, amihez épp a legnagyobb kedvem van. Igazából már ahogy kimondtam, tudtam, mit fog válaszolni, de ez a szembesítés kellett ahhoz, hogy leessen: hogyan várok bármilyen terméktől csodát, ha nem használom rendszeresen, kitartóan? Persze, nagyon sok kozmetikumnak van azonnali, látható hatása, de ezek sokszor inkább optikaiak, vagy a bőr legfelső rétegére hatnak.

Ahhoz, hogy egy termék valóban hozza az ígért hatást, a leírás szerinti gyakorisággal legalább egy, de inkább 2 hónapig kell használni. A bőr megújulásához idő kell, és ha ezt nem várjuk ki, nem kapjuk az elvárt hatékonyságot.

Ezek krémek és nem varázspálcák, és a tégelyből nem hatnak – ahogy a napokban egy sajtótájékoztatón hallottam az előadóktól. És milyen igazuk van!

Még több

Beauty