Bárcsak tudtam volna ezt az 5 dolgot, mielőtt belevágtam a savas sarokhámlasztásba

Jön a csizmás időszak, egyre nehezebb lesz rendben tartani a lábfejedet. Egy hámlasztó zokni egészen elképesztő eredményre képes, de hogy ne érjenek váratlan meglepetések, olvasd el a Cosmo szépségszerkesztőjének tippjeit.

Bárcsak tudtam volna ezt az 5 dolgot, mielőtt belevágtam a savas sarokhámlasztásba

Néhány éve robbant be a szépségápolás világába a hámlasztó zokni. Ami először igazából csak egy vicces érdekességnek tűnt számomra – amíg ki nem próbáltam. Hámlasztásban elég jó vagyok, de eddig csak az arcomon próbálkoztam vele. És ott a hámlasztás egy nagyon óvatos, gyengéd, hosszú távon látványos folyamat, ha jól csináljuk. A viszketés, látható kiszáradás, észrevehető hámlás pedig annak a jelen, hogy valami nagyon nem oké, és vissza kell venni a dologból. Természetesen a talp vagy a sarok bőre össze sem hasonlítható az arcbőrrel, de hogy ekkora különbség lehet hámlasztás és hámlasztás között, az azért még engem, viszonylag gyakorlott próbálkozót is meglepett.

Spoilerrel kezdem: a dolog sokkal-sokkal eredményesebb, mint gondoltam, de azért volt néhány neccesebb napom. Ezekre a dolgokra lett volna jó, ha valaki előre figyelmeztet. (A leírásban nagyon sok figyelmeztetés ott van, de voltak történések, amiket ha nem látok, nem hiszem el…)

1. Ne lefekvés előttre időzíts

Volt egy tervem, hogy mikorra szeretnék pihepuha talpakat, és a leírás szerint körülbelül 7-12 nap, amire a hámlási folyamat befejeződik. Eléggé kicentiztem, és amikor egy este úgy döntöttem, belevágok, és láttam, hogy ez nem fél órás projekt lesz, már nem igazán volt idő visszatáncolni, nem lehetett a hámlasztást tovább halasztani, hiába voltam már nagyon álmos. A hatóidő természetesen függ az adott terméktől, az enyémet 60-90 percig lehetett illetve kellett a lábon hagyni, és a felhelyezés meg utána a lemosás sem pár perc, szóval jobban jártam volna, ha kicsit korábban kezdek. (Ja, és a körömlakkot is le kell előtte mosni.)

2. Maradj ülve

Ezért is történhetett meg, hogy a zoknival a lábamon elaludtam. Nos, a konstrukció nem fekvő helyzetre van kitalálva. Igyekeztem mindent megtenni, hogy a lábszáram olyan helyzetben legyen nagyjából, mintha ülnék (felpolcoltam a térdemet) és a zokni tetejét hajgumival pluszban rögzítettem. A zokni valójában egy csizma formájú zacskó, ebbe kell beleügyeskedni a hámlasztó savas folyadékot, belebújtatni a lábat, majd rögzíteni. Ami, ha ülsz, természetesen úgy marad. De ha menthetetlenül bealszol, akkor bizony minden óvintézkedés ellenére megeshet, hogy kifolyik, és nem biztos, hogy jót tesz az ágyneműnek vagy a kanapénak… Valamiért azt képzeltem, hogy krémmel kell bekenni a lábat, de az valószínűleg a hidratáló zoknik sajátossága. Itt egy szúrós szagú folyadékról volt szó, nem is kevésről, szóval tényleg érdemes figyelni a testhelyzetre és a rögzítésre, ez nem a „feltett lábakkal pihenek”-szitu.

1
Iroha Nature hámlasztó lábmaszk
4 790 Ft
Intenzíven és hatékonyan segít eltávolítani az elhalt hámsejteket. A dupla rétegű technológiának köszönhetően a hatóidő alatt is elvégezheted az otthoni teendőidet, a szaunahatás miatt pedig a hatóanyagok maradéktalanul felszívódnak.
2
Parasoftin bőrhámlasztó zokni
2 898 Ft
Az AHA- és BHA-savak megszabadítanak a bőrkeményedésektől és stimulálják a bőrmegújító folyamatokat. A méz-, kaktusz-, körte-, golgotavirággyümölcs-, citrom-, szőlő- és ananászkivonatok valamint az urea és az allantoin hidratálják, regenerálják és bársonyosan puhává teszik a bőrt.
3
Balea Feel Well Bőrkeményedés elleni hámlasztó zokni mentaolajjal és zöldtea-kivonattal
1 299 Ft
Gyümölcssavakat, aloe verát és zöldteát tartalmazó formulája eltávolítja az elhalt hámsejteket és csökkenti a repedezett bőr kialakulását. Mentaolaj-tartalmának köszönhetően frissességet kölcsönöz a lábaknak.
4
Marion hámlasztó lábápoló zokni
1 299 Ft
Hatékonyan és biztonságosan eltávolítja az elhalt, megkeményedett bőrt. Akár egy alkalmazás is elegendő ahhoz, hogy regenerálja simává tegye a bőrt.

3. Legyél türelmes

Az első látványos történést a 4. napra ígérte a választott termék, de nálam akkor még nem igazán történt semmi, csak száraznak láttam és éreztem a bőrömet. (Persze már a 2-3. napon óránként nézegettem, mi van a talpammal…) El is könyveltem magamban, hogy ez nagyon nem az, mint amit ígértek. Aztán a helyzet „rosszabbodni” kezdett, de csak kicsit: egyre szárazabb lett a bőröm, és kissé be is repedezett. Nem akartam a folyamatot semmivel befolyásolni, de muszáj volt bekrémeznem, mert nagyon kellemetlen érzés volt. Aztán egyszer csak MEGTÖRTÉNT. Elkezdett hámlani a lábam. És én úgy örültem neki! Bár azt el sem tudtam képzelni, hogy ebből a kis hámlásból hogyan lesz babapuha sarok…

4. Nagyon durva, de megéri

Ott a leírásban, hogy amíg tart a folyamat, zoknit, cipőt érdemes viselni, szóval sejthető, hogy a hámló lábfej nem szép látvány. De hogy ennyire, azt azért nem gondoltam. TÉNYLEG cafatokban jön le a bőr, az első pár napos foltszerű hámlás semmi ahhoz képest, ami ezután következik. Szandál, papucs viselése esélytelen volt, éjjel-nappal zokniban voltam, mégis folyton bőrdarabokat fedeztem fel itt-ott (a zoknim belseje tele volt velük). Szóval azt mondom, készülj fel valami olyasmire, amit még sosem láttál: mind a hámlást, mind az utána következőket illetően.

lábnyomok a tengerparti homokban

Fotó: Pexels.com / Anitha Kapu

5. Nyugi, minden helyre jön!

Mielőtt elvenném a kedvedet, szögezzük le: a hámlás (magamban vedlésnek hívtam) durva, meglepő, de egyszer csak vége lesz, és utána valóban ott a pihepuha talp, amit ígért a leírás. De tényleg. Még a 10. napon is azt mondtam, hogy hülye lennék még egyszer ilyesmibe belevágni. Ami a 15.-re úgy változott, hogy a következő szandálszezon előtt tuti beszerzek egy ilyen hámlasztó zoknit, csak most hagyok időt bőven a folyamatra. Sőt, inkább úgy döntöttem, 2 havonta elvégzem a kezelést, hogy ne legyen még egyszer ilyen sok dolga a hámlasztó savaknak – ha rendszeresen hámlasztok, egész biztosan nem lesz ennyire brutális az élmény. Ami nekem az áttörést hozta, hogy egy hosszabb fürdő után kézzel nagyon finoman átdörzsöltem a lábfejemet, aminek köszönhetően az egyébként száraz, töredező, repedező bőr könnyedén lejött. A leírásban figyelmeztetnek, hogy a leváló bőrrészeket nem szabad letépkedni, nehogy a többi részen sérülést okozzunk. Ez a megoldás viszont segített, hogy megszabaduljak a kellemetlen, irritáló bőrdarabkáktól anélkül, hogy betépném a még ép területeket. A másik fordulópont az volt, amikor végre a sarkam is hámlani kezdett: az a terület, ahol a legerősebb volt a bőrkeményedés. Addig azt hittem, hogy ugyan a lábfejem többi részén megújul a bőr, bár ott annyira nem volt erre szükség, de a sarkamat nem tudta kezelni a folyadék. Aztán kiderült, hogy dehogynem, csak ki kell várni, hogy végbe menjen a folyamat. Szóval a meglepő események végül szépen elrendeződtek, és már gondolkodom a következő kezelés időpontján!

Minden, amit még tudni szeretnél a hámlasztásról

Még több

Beauty