9 kérdés a botoxról, ami mindig is érdekelt, de nem tudtad megkérdezni

Fogadjunk, hogy izgatja a fantáziádat, de tartasz is tőle – nagyon sokan vannak így a botoxot illetően. A Cosmo szépségszerkesztője végre feltehette az őt (is) leginkább foglalkoztató kérdéseket, és sok érdekességet tudott meg.

9 kérdés a botoxról, ami mindig is érdekelt, de nem tudtad megkérdezni

A botoxról mindenkinek van véleménye, és kapásból fel is tud mindenki sorolni jó pár példát „szétbotoxolt” arcú hírességekről (akik egyébként sokszor egyáltalán nem a botoxnak köszönhetik a furcsa, természetellenesnek ható kinézetüket). Valóban különleges beavatkozásról van szó, ami igazából mindenkit érdekel – most dr. Krix Mónika, az Art’N Face Arcesztétikai Klinika doktornője válaszolta meg minden felmerülő kérdésünket.

A botox tényleg kígyóméreg?

Ez egy nagyon gyakori tévedés. A Botulinum toxint a Clostridium botulinum nevezetű baktérium termeli. Nem kígyómérget használnak az esztétikai specialisták sem! Ez a toxin egyébként akár nem megfelelően tartósított élelmiszerekben (például kolbászban, konzervekben) is termelődhet a baktériumnak köszönhetően, sőt a kisgyermekek is emiatt a baktérium miatt nem ehetnek 1 éves koruk alatt mézet!

Tehát azért méregről van szó…?

A botox orvosi alkalmazás után került át a szépségápolás világába, a Botulinum toxint 1895-ben fedezték majd, majd 1989-ben engedélyezték a kancsalság, a szemhéjmozgató izmok és féloldali arcizom görcsének kezelésére. 2002 óta engedélyezett a mérges ráncok ellen, míg a szarkalábak és a homlokráncok elleni engedély 2013-ban kapta meg. Az izom és ideg közötti kommunikációt, és ezáltal a mimikai ráncok mozgását gátolja.

Fotó: US Getty Images 

Végleges a hatása?

Nem, ez nem így van. A hatás a beavatkozás után 2-3 nap múlva kezd látszódni, 2 hét alatt fejti ki a teljes hatását. Az izomműködés körülbelül 6 hónap után maradéktalanul helyreáll – nem azért, mert a toxin lebomlik, hanem mert új összeköttetések alakulnak ki az ideg- és izomsejtek között.

A botox kezelés ismétlése esetén a hatás egyre hosszabb ideig tart, és túl gyakori ismétlés esetén alakulhat ki a mozdulatlan „lárvaarc”.

Mennyire fájdalmas?

A szúrás pillanatában kissé fájdalmas, tűszúrást érezni, de csak pár másodpercig tart. A kezelés után előfordulhat fejfájás és a szúrások nyomán bevérzés, duzzanat, kellemetlen érzés. Ez néhány nap alatt megszűnik.

Honnan tudhatom, hogy nem lesz természetellenes a végeredmény?

Egyrészt érdemes referenciát kérni a kiszemelt klinikától. Másrészt ha felelősségteljes orvossal van dolgod, betartja a kőbe vésett botox-szabályt: csakis a homlok és a szarkalábak területét kezeli botox-szal. Ezek a területek engedélyezettek, csak itt biztosított a szép, természetes eredmény. Fontos továbbá az orvos mértékletessége (egy év alatt 2, maximum 3 alkalommal végzi el a botox kezelést a páciensen). És persze maga az orvos arca is egy referencia…

Lehetnek mellékhatások?

Átmeneti mellékhatások lehetnek a tűszúrás miatt (duzzanat, bevérzés) vagy előfordulhat fejfájás. Ezek mind pár nap alatt rendeződnek és nem törvényszerű, hogy egyáltalán megjelennek, sőt.

További mellékhatás lehet, hogy a szemöldök felugrik vagy leesik. Ha a tűszúrások helyét az orvos megtervezi, nem valószínű, hogy ez előfordul, de mivel minden egyes ember eltér egy picit anatómiailag, benne van a pakliban, hogy a szemöldök valamely irányban elmozdul. Ha esetleg ez megtörténik, a kontrollvizsgálaton korrigálható.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Mit tehetek, ha nem tetszik a végeredmény?

A botox nem igazán az a kezelés, aminek tetszik vagy nem tetszik a végeredménye. Sima lesz a homlok és eltűnnek a szarkalábak. A szem ettől még mosolyog, a szemöldököt ettől még lehet emelni. De ha valami miatt mégsem tetszik a végeredmény, egy örökérvényű igazsággal tudunk vigasztalni: az idő minden sebet begyógyít. Mivel az első botox eredménye csak 3-4 hónapig tart, ki kell várni, míg elmúlik a hatás.

Fontos azonban, hogy mindig hallgasd meg a választott orvosod tanácsát és amire nemet mond, azt fogadd el.

Tényleg hatékony a botox migrén ellen?

A migrénnek nagyon sok oka lehet, például étel-intolerancia (hisztamin, glutén), inzulinrezisztencia, cukorbetegség, frontérzékenység, női ciklus, terhesség, menopauza következtében történő hormonális változások, ösztrogéndominancia, stressz, érzelmi megrázkódtatás, mozgásszegény életmód kialvatlanság. A botox abban az esetben hozhat javulást, ha a migrént a nyaki izmok befeszülése okozza. Ilyenkor az izmok ernyesztésével valóban segíthetünk a migrénen. Ugyanakkor érdemes belegondolni, hogy a nyaki izomfeszülést is valójában a stressz okozza, tehát stresszoldással, jógával többre megyünk, ha migrént szeretnénk kezelni. (A migrén kivizsgálásával a neurológus foglalkozik, tehát ő tudja megállapítani, hogy a botox esetlegesen segíthet-e.)

Valóban használható izzadás ellen is?

Igen, de csak egy rendkívül ritka állapot, a kóros izzadás ellen szabad felhasználni, hiszen az izzadás egy fontos funkció, így szabályozzuk a hőháztartást és így választunk ki egyes méreganyagokat. Mi számít kóros izzadásnak? Ha valakinek szinte „bugyog” az izzadság a hónaljából.

Érdekel, hogyan lehetne szebb, simább az arcbőröd? Ezekkel a kezelésekkel!

Még több

Beauty