Bárcsak tudtam volna ezt az 5 dolgot, mielőtt automata hajgöndörítővel akartam ünnepi frizurát készíteni

Az egyik eszköz, amelyik hatalmas minőségi ugrást jelentett a hajformázásomban, az automata hajgöndörítő volt – de csak miután megtanultam igazán jól használni. A Cosmo szépségszerkesztőjének hasznos tippjei következnek.

Bárcsak tudtam volna ezt az 5 dolgot, mielőtt automata hajgöndörítővel akartam ünnepi frizurát készíteni

A fent említett minőségi ugrást valójában én úgy szoktam a legtöbbször emlegetni: az automata hajgöndörítő az egyik olyan hajformázó, ami megváltoztatta az életemet. (A másik a gőzölős hajvasaló.) És ezt egészen komolyan mondom. Soha, semmivel nem tudtam még olyan szép, egyenletes, laza loknikat készíteni, mint ezzel az ügyes kis eszközzel, pedig mindig is nagyon vágytam erre. Volt hajsütőm, próbálkoztam lapvassal, de amit ez a hajat beszippantó csavaró tud, azt én mással nem tudtam eddig megvalósítani. Persze az nem titok, hogy ez nem az első használatra sikerült. És még csak nem is a másodikra. (Bevallom, nem volt tuti ötlet egy jónak ígérkező buli előtt először kipróbálni az eszközt, összefogott frizura lett belőle.) Barátkoztunk egy ideig, de én annyira akartam azokat a loknikat, hogy nem adtam fel, és azért olyan sokat nem kellett küzdeni, hogy belejöjjek. Neked viszont még annyit sem kell majd, mint amennyit nekem kellett, ha megfogadod a tanácsaimat. Jöjjenek azok a dolgok, amiket jó lett volna előre tudni.

1. Az irány nagyon fontos

Az én eszközömön állítható, hogy jobbra vagy balra forogjon a belső rész, ami felcsavarja a hajat – és használom is lelkesen. Kicsit kellett gyakorolni, hogy egyértelmű legyen, melyik oldalon melyik irányba állítsam a gombot, hogy az arcomtól kifelé induljon majd a lokni (mindig elfelejtettem…). Ez fontos, mert az arcnál befelé göndörödő tincsek nem mutatnak túl jól. Nekem, az vált be, hogy lentről felfelé vízszintes sávokban haladok balról hátra, aztán jobbról hátra, a kettő között irányt váltva, majd újabb passzét leválasztva ezt ismétlem, amíg a fejtetőhöz nem érek – így ugyan folyamatosan váltogatni kell az irányt, de ma már nem feledkezem meg róla, automatikusan megy. Még egy dolog: olvastam, hogy ha váltogatjuk az irányt tincsenként, azzal kevésbé rendezett, laza hatást lehet elérni. Hát, az enyém inkább kaotikus lett, maradok a rendezettségnél (annyira azért úgysem rendezett a DIY loknisorom).

szőke haj RF

Fotó: Getty Images / CofeeAndMilk

2. A méret is számít

Na itt aztán nagyon megtanultam, hogy nem érdemes kapkodni. Amint elkezdek nagyobb tincsenként haladni, máris nem lesznek megközelítőleg sem egyformák a loknik, hamarabb kinyúlnak. Néhányat kezdhetek is újra, mire az egész végére érek – szóval sokkal jobban járok, ha nyugodtan, egyenletesen haladok végig, egyforma, nem túl vastag tincseket leválasztva. (A túl vékony sem jó, mert úgy egyrészt nagyon sokáig tart a dolog, másrészt nem olyan laza lesz az összhatás, mint ami nekem tetszik.)

3. Időtényező

Az én eszközömön be lehet állítani, mennyire erőteljes hatást szeretnék, és ehhez igazodva sípoló hanggal jelez a készülék, hogy meddig tartsam a tincseket benne. Na ezt az időt kellett nagyon ügyesen kikísérleteznem. Itt igazából a próbálgatás a jó trükk – azt alapul véve, hogy mennyire vastag szálú a hajad. Az enyém viszonylag vastag, erős, nem sérült, ezért az átlagosnál picit hosszabb idő belefér, viszont nem szeretem a dugóhúzó hatású loknikat, a laza beach-waves jobban bejön, szóval nem kell a maximumot közelíteni. A lényeg, hogy vigyázz a hajadra, inkább alacsonyabb hőfokkal vagy időtartammal kezdj, és ha úgy érzed, nem elég, akkor egy picit növelj rajta.

haj, fényes, hullámos, egészséges RF

Fotó: Getty Images / CofeeAndMilk

4. Lazítani tudni kell

Többször említettem már, hogy a célom mindig az volt, hogy ne „szalagavatós”, dugóhúzószerű loknijaim legyenek. Ehhez szét kell rázni az elkészült fürtöket – de nem mindegy, hogy mikor. Ha közvetlenül azután lazítom, hogy kihúztam a készülékből, pont olyan lesz ugyan, mint amilyet szeretnék, de fél óra múlva már alig marad hullám a hajamban. Rájöttem, hogy jobban járom, ha várok, amíg kihűlnek a loknik, és csak akkor rázom szét és lazítgatom meg őket – így sokkal tartósabb a hatás. Kell egy kis bizalom saját magam irányába, hogy nem maradnak olyan „iskolásak” a tincseim, de most már bízom az eredményben.

5. Védd meg te is!

Nem göndörítem nagyon gyakran a hajamat, viszont minden mosás után szárítom, és általában ki is vasalom. Plusz még szőkítve is van, szóval úgy tűnhet, hogy nem igazán kímélem a tincseimet. Pedig nagyon is: odafigyelek arra, hogy rendszeresen használjak pakolást, és a hajban maradó, hővédő hatású ápoló is elmaradhatatlan. Volt egy időszak, amikor nem használtam ilyet, ám amióta figyelek, a hajam összehasonlíthatatlanul simább, puhább, egészségesebb. És egy ép hajból sokkal szebb hullámok készíthetők…

Mutatunk pár igazán szuper automata göndörítőt

Akár magadat is meglepheted eggyel karácsonyra.

1
Philips StyleCare Prestige MoistureProtect automatikus hajgöndörítő
49 879 Ft
Keratinkerámia bevonata óvja a hajat, rendkívül gyorsan „bemelegszik”, és viszonylag nagy tincsek is formázhatók vele.
2
Rowenta Premium Care So Curls CF3730F0 Automata Hajformázó
35 990 Ft
Gyengéden csavarja fel és göndöríti a hajat. Ionizál, és a felülete argánolajjal van bevonva, hogy maximálisan védje és fényesebbé tegye a tincseket.
3
BaByliss Rose Blush Curl 2664PRE automatikus hajsütővas loknis frizurához
45 890 Ft
Praktikus, gyorsan készen áll a használatra, és ha esetleg bekapcsolva felejted, automatikusan kikapcsol. És annyira szép!

Ha egészséges és fényes tincsekre vágysz, egy csomó hasznos dolgot mutatunk

Még több

Beauty