Sminkelj a színtípusod szerint – 4. rész

Ha igazán jó make-upot szeretnél, a kedvenc árnyalataid közül azokat használd hozzá, amelyek a legjobban állnak neked. Sorozatunk utolsó részében a tél típusba tartozók kapnak szuperhasznos sminktippeket.

Sminkelj a színtípusod szerint – 4. rész

Ha tisztában vagy azzal, melyik színtípusba tartozol, könnyedén választhatod ki azokat a színeket sminkben, ruhában, amelyek „erősítenek téged” – vagyis amelyektől üdébbnek látszik a bőröd, csillogóbbnak a szemed, élettelibbnek és fiatalabbnak a pofid. Az, hogy a 4 alap színtípus közül melyikbe tartozol, leginkább a bőröd, a szemed és a hajad színe határozzák meg. Mutatunk egy kis összefoglalót, amely irányadónak jó lehet, de a legbiztosabbra színtanácsadó segítségével mehetsz. Ő színes kendők segítségével állapítja meg, melyik típusba tartozol, és mutatja meg, mely árnyalatok állnak igazán jól neked. (Ebben a cikkben elolvashatod, hogyan is zajlik a színtanácsadás.) Ha megvan a színtípusod, itt olvashatod a tavasznak, a nyárnak és az ősznek szóló tippjeinket, és Esztergályos Viki szín- és stílustanácsadó, beauty blogger a tél típusba tartózóknak is mutat hasznos tippeket.

A tél típus színkendői (Fotó: Esztergályos Viki)

Ilyen a tavasz típus:

 • Az arcbőröd aranyló, barackos, halvány bézs, esetleg szeplős.
 • A hajad aranyszőke, szőkésbarna, vörös, vörösesszőke, világosbarna, barna.
 • A szemed zöld, kék, aranybarna, gesztenyebarna.

Ilyen a nyár típus:

 • Az arcbőröd rózsás, kékes tónusú, porcelánszerű, hűvös.
 • A hajad világos vagy sötét hamvas szőke, világos hamvas barna.
 • A szemed szürke, szürkéskék, szürkészöld, barnászöld. Nincs éles kontraszt a szemszín és a bőrszín között.

Ilyen az ősz típus:

 • Az arcbőröd aranyló olívás, meleg tónusú bézs.
 • A hajad sötétbarna, vörösesbarna, mogyoróbarna vagy rézvörös.
 • A szemed aranybarna, pávakék vagy sötétzöld.

Ilyen a tél típus:

 • Az arcbőröd kékes-rózsaszínes tónusú, porcelános, hűvös olíva.
 • A hajad fekete, sötétbarna, középbarna, esetleg hamvas világosszőke.
 • A szemed sötétbarna, kék, zöld, zöldesbarna vagy fekete.

Ez áll jól a télnek

Ha első blikkre azt gondolod, hogy a tél típusba tartozol, jöjjenek az extra infók. A tél típus hideg, élénk és sötét, ennek megfelelően altípusai a hideg tél, az élénk tél és a sötét tél. Arcbőrödre a kékes, rózsás vagy hűvös bézses, olívás tónus jellemző. Hajad hideg fényű, jellemzően inkább sötétebb színű például középbarna, sötétbarna, fekete. A szőke hajszín sem kizárt, de az sosem aranyló, rezes tónusú, hanem hamvas. A szemszín is élénk, leggyakrabban barna, kék, zöld, fekete. Ehhez igazodva a tél típusnak nagyon jól állnak a téli táj tiszta, ragyogó, élénk színei. Ékszerben a platina és a fehér arany, ruhában a smaragdzöld, királykék, lila, magenta, pink, citromsárga, ezüst, hófehér, menta, piros.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

vikiesztergalyos.hu (@vikiesztergalyos) által megosztott bejegyzés

 

Milyen tél vagy?

Lássuk egy kicsit részletesebben, az egyes altípusokhoz milyen színek passzolnak igazán.

A hideg tél típust (ide tartozik például Anne Hathaway) igazi Hófehérke típusnak is nevezik, gyönyörűen mutatnak rajta a jeges tónusok.

Az élénk tél típusba tartozók (például Lauren Graham) istenien mutatnak ragyogó, kontrasztos holmikban. Rajtuk egyszerre több élénk árnyalat is jól mutat, nem lesz a végeredmény „túl sok”.

A sötét tél típusokhoz (például Gal Gadot) illik a lehető legtermészetesebb a fekete. Emellett persze bármilyen más tél szín jól mutat rajtuk, de érdemes figyelniük, hogy elég sötét szín legyen az öltözékükben.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Gal Gadot (@gal_gadot) által megosztott bejegyzés

 

Így sminkelj, ha tél típus vagy

És végre elérkeztünk ahhoz a részhez, ahol megtudhatod, milyen színeket és textúrákat érdemes választanod, hogy tél típusként a lehető legjobban kihangsúlyozd a sminkeddel mindazt, ami szép rajtad.

Jöhetnek a színek!

Szemsmink esetén lehet játszani, hiszen viszonylag kicsi felületről van szó, de ha saját színeid között szeretnél választani, akkor hűvösebb barnákból, bézsekből, taupe árnyalatokból remek nappali smink készíthető. Persze az élénk színek is jól működnek, például a lila vagy a királykék, de ha nem vagy  rutinos sminkelő, használd őket inkább szemceruzával vagy szemhéjtussal, ne nagyobb felületen. Az éjfekete szempillaspirál neked nagyon jól áll!

Ezüst, de óvatosan

A tél típusnak ajánlott ékszerszínekből kiindulva azt gondolhatnád, hogy neked jól áll minden, ami ezüst, de azért ezt ne vedd szó szerint. Természetesen inkább az ezüstös, mint az aranyos csillogás a cél, de a teljesen ezüstös, jeges árnyalatok helyett jobb választás egy hűvös, pezsgős tónus. A hideg, jeges ezüst highlighter például még a tél típusokon sem mutat jó, mert ezek a színek kicsit sem bőrazonosak.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

vikiesztergalyos.hu (@vikiesztergalyos) által megosztott bejegyzés

 

Rúzsozz jól

A legfontosabb, hogy a pirosító és a rúzs színe passzoljon a színtípusodhoz, mert ezeknek látványos hatása van az arcra. A meleg színek idegenül hatnak a tél típusok bőrtónusán, gyakorlatilag külön életet élnek az arcon, némelyik beteges hatást kelthet. Ezért fontos, hogy hideg típusként hideg tónusú pírt és rúzst válassz, például fuksziát, hideg málnarózsaszínt, pinket. Nappalra egy mályvás rúzs tökéletes nude szín lehet. Pirosítóból is szép, természetes rajtad a mályvaszín. Ahogy a nyár, úgy a tél típusba tartozóknak sem ajánlom a bronzosítást, mivel a bronzerek jórészt meleg tónusúak. Inkább egy hűvösebb, taupe tónusú színnel formázd az arcod. Ha vörös rúzst szeretnél, válaszd a kékespirosat, eperpirosat, meggypirosat. A sötét tél típusokon a legmélyebb burgundi is remekül mutat, ami máson egészen „vámpíros” hatást keltene. 

Jöhetnek még ötletes sminktippek?

Még több

Beauty