Kíváncsi vagy, mi az oka annak, hogy hirtelen pattanásos lesz a bőröd? Először is tudnod kell, hogy a tipikus pattanások a hormonok, valamint a túlzott olajtermelés következményei. Lényegében arról van szó, hogy a nemi hormonok, úgy mint a tesztoszteron, faggyú túltermelésre késztetik a zsírmirigyeket, ami aztán eltömítheti a pórsuokat, ez az, ami az aknék növekedéséhez vezethet. Végső soron pedig ez a baktériumszaporodás gyulladást hoz létre a bőrön belül, ami végül a pattanás kialakulásáért felelős. Viszont jogosan merülhet fel a kérdés: pontosan mi okozza mindezt? Mitől alakulhatnak ki a pattanások? Mutatjuk! 

Nem mosod le az arcod lefekvés előtt 

A nap folyamán a szenyneződések és az olaj (pláne, ha sminket is viselsz) felhalmozódik a bőr felszínén, még akkor is, ha ki sem mozdultál a lakásból. Ha este, lefekvés előtt nem mosod meg az arcod, akkor ezeket a szennyeződéseket átviszed a párnahuzatodra, ami aztán újra és újra visszakerül az arcodra. A koszos párnahuzaton eltölött éjszakák miatt pedig kialakulthat a gyulladás, irritáció, ami pattanásokat okozhat, állítja Joshua Zeichner bőrgyógyász. 

A kezelés 

Először is minden este most meg az arcod, ha meg akarod előzni a pattanásokat. Érdemes lehet kipróbálnod egy 2 százalékos szalicilsavas tisztítószert, ami segít lebontani a pórusaidban lévő felesleges olaj egy részét, anélkül, hogy a bőröd kiszáradna. Ha pedig sminket is viselsz napközben, akkor este duplán tisztísd meg az arcod. Használ tisztítóolajad, majd pedig a szokásos arcelmosóddal távolítsd el a maradék sminket, végezetül tiszta vízzel öblítsd át az arcod. Végezetül ne felejsd el kimosni a párnahuzatod – ezt egyébként is, ha mindent jól csinálsz gyakran meg kell tenned –, hiszen máskülönben újra visszaviszed a baktériumokat az arcodra. Ezen túlmenően érdemes lehet szatén vagy selyem párnahuzatra váltani, ezek ugyanis csökkentik a bőr és a haj surlódását. 

A stressz és az alváshiány 

Amikor az emberen nagyobb a nyomás, akkor a szervezet stresszhormonokat termel. Egyebek között kortizolt, ami a zsírmirigyeket túlzott olajtermelésre készteti, ezt pedig a pórusok eltömődéséhez vezethet. Az alváshiány is hasonló hatással járhat. Az elégtelen alvás hatására ugyanis a szervezet folyamatosan maga kortizolszintnek van kitével, ami pattanásokat válthat ki. 

A kezelés 

A hosszú távú megoldás, hogy próbáld meg a napi rutinod részévé tenni a megfelelő mennyiségű és pihentető alvást. Ez alapvetően a stressz is csökkenti, hiszen kipihenten a munka és minden egyéb más sokkal könnyebben megy majd. Ha nem sikerül változtatnod az életmódodon, akkor érdemes lehet felkeresned egy szakembert, aki segíthet kidolgozni a megfelelő stratégiát számodra a stresszel szemben. 

Kiszárad az arcod 

A bőrszárazság az aknék egy fő okozója, függetlenül attól, hogy ez a szárazság genetikia dolog, vagy éppen az időjárás vagy a  bőrápolási rutinod  hatására alakul ki. 

A kezelés 

A bőröd folyamatosan száraznak tűnik, akkor érdemes lehet valamivel több hidratáló kérmet használnod. Ügyelj arra, hogy minden reggel sé este olajmentes hidratáló krémet használj, ami segít helyreállítani a bőr védőrétegének nedvességét. Extra tipp: Ha a bőröd nagyon zsíros, akkor válassz egy gél alapú formulát, ami gyorsan felszívód, így nem lesz zsíros vagy nehéz érzésű a bőrőd. 

A termékek összetevői 

Vannak bizonyos összetevők, amik sajnos többet ártanak, mint használnak, vagyis, ha látszólag minden ok nélkül pattog ki az arcod, akkor jó ötlet lehet végignézned az általad használt termékek összetevő listáját. Az ásványi olaj például egy szupersűrű hidratáló szer, ami egyes archidratálókban található meg, azonban  túl nehéz lehet a bőröd  számára, ha az hajlamos a mitesszeresedésre. Ezenkívül pedig számos illatanyag lehet, ami különösen irritálni tudja az érzékeny bőr. 

A kezelés 

Gyűjtsd össze a fürdőszobádban található összes terméket és alaposan ellenőrizd az összetevők listáját. A következők adhatnak okoz a félelemre: ásványi olaj, kókuszolaj, szulfátok (különösen a nátrium-lauril-szulfát és a nátrium-lauret-szultfát) valamint a hozzáadott illatanyagok és illóolajok. Ha ezeket megtalálod a termékeidben, érdemes lehet mentesre váltanod, ha pedig a probléma ezek után sem szűnik meg, akkor mindenképpen keress fel egy bőrgyógyászt. 

Az izzadság negatív hatása 

Az nagyon szuper, ha elegendő időt fordítasz arra, hogy karban tartsd a tested, azonban, ha egy izzazsztó edzés után nem mosod meg az arcod alaposan, akkor növeled az esélyét annak, hogy a különböző szennyeződések irritálják a bőröd, ez pedig pattanásokat okozhat. Minél tovább maradsz ugyanis az izzadt ruhádban, annál gyorsabban válik a bőröd a baktériumok növekedésének táptalajává. 

A kezelés 

Egyfelől edzés előtt mindenképpen most le a sminket micellás vízzel. Edzés után pedig minél hamarabb zuhanyozz le, lehetőleg szalicilsav alapú tusfürdővel. Ha nem tudsz azonnal tusolni, akkor is töröld át egy törlőkendővel a tested, hogy eltávolítsd az izzadság jelentős részét. 

A dohányzás 

A dohányzás alapvetően is károsítja az egészséget, de a helyzet az, hogy a pattanások kialakulásáért is nagyban felelős. Minden alkalommal, amikor rágyújtasz egy cigire, csökkented az arcbőrbe jutó oxigén mennyiségét. Ezzel gyakorlatilag megfojtod a saját bőröd. A dohányzás ráadásul a kollagén és az elasztin lebomlását is okozza, ami idővel a ráncok kialaulását eredményezheti. Tehát a dohányzás nem ideális a bőrödnek (vagy a várható élettartamnak).

A kezelés 

Ezen nagyon nincs mit ragozni: Hagyd abba a dohányzást! Ha ehhez segítségre van szükséged, akkor bátran kérd ki a háziorvosod tanácsait.

(via)