Bár ma már rengeteg olyan hajkúra, hajszérum és hajnövekedést serkentő szer létezik, amik már-már méteres hosszúságú hajzuhatagot ígérnek, de ezekből csak kevés lehet igazán hatásos – főleg azért, mert nem célzott terápiáról van szó, hanem csak átlagos és átmeneti megoldásokról. Persze, léteznek olyan vitaminok (pl. vas, B12, B6) és gyógynövényes teák, amiktől gyorsabban nő a haj, de a tapasztalat azt mutatja, hogy csak a következő öt alapvető tipp betartásával érhető el a garantált hajnövekedés.

Távolítsd el a töredezett hajszálakat!

Mielőtt azt hinnéd, hogy csak a hajzuhatagod végén vannak töredezett hajszálak, sajnos el kell, hogy keserítsünk. A töredezett hajvégek mindenhol ott vannak és elkerülni sem lehet őket – maximum csak úgy, ha vitamindús a táplálkozásod, mert a hajhagymákat csak belülről lehet táplálni, kívülről nem.

A hajtöredezettség-mentesítést sokan fodrászra bízzák, de ha te attól tartasz, hogy a végén még az egész hajad levágásra kerül, de is könnyen el tudod végezni DIY otthon, ah veszel egy jó éles, hajvágásra alkalmas kisollót. Mutatjuk, hogyan! 

Ne törd meg a hajadat!

Ha mindig lófarokban vagy kontyban, esetleg befonva hordod a hajad, nem csoda, hogy egy idő után a hajszálaid veszítenek a rugalmasságukból és megtörnek. Ezt úgy lehet elkerülni, ha minél változatosabb frizurákat viselsz. Sajnos az sem jó megoldás, ha sokat hordod lógatva a hajad, mert a váll vonalai, a ruhák és a hajgumik is képesek megtörni a hajszálakat - talán a videó lévő banáncsat beszerzése a legjobb, amit tehetsz a hajtörés ellen. A lényeg tehát a változatosságban rejlik!

Alkalmazd a fejmasszírozási technikákat!

Hihetetlennek tűnhet, hogy a fejmasszírozás segít a haj növekedésében, pedig ez így igaz. A haj nem alulról, hanem felülről, egészen pontosan a fejbőr alatti hajhagymákból nő folyamatosan, ezért annak masszírozásra (vagyis a vérkeringés fokozása) még jobban serkenti azokat a növekedésre. A legközelebbi wellness hétvégén mindenképpen próbálj ki egy ilyen professzionális fejmasszázst!

Nem mindegy, hogy mosol hajat!

A hajmosás senkinek sem tartozik a kedvenc elfoglaltsága közé, de ha lustaságból tényleg nem szánsz rá elegendő időd, csak felrakod a sampont, megdörzsölöd a fejed és már mosod is le, akkor nem csoda, hogy nem nő a hajad. A samponokat jó alaposan kell bemasszírozni a fejbőrbe, mert a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok (keratin, koffein, kollagéns tb.) csak akkor fejtik ki a hatásokat, ha pár percet rajta is vannak a fejbőrön. A megfelelő öblítést se felejtsd el, mert csak a tiszta fejbőr tud egészséges hajhagymákat termelni!

Rendszeresen vágasd a hajad!

Elsőre furának hangzik, hogy először vágni kell a hajból ahhoz, hogy az nőni tudjon, de tény, hogy a rendszeres hajvágás nélkülözhetetlen a hajnövekedés eléréshez. Erre a töredezett hajvégek miatt van szükség, melyek egy pillanat alatt képesek megpattintani alulról a hajszálakat, melyek egyre feljebb és feljebb törnek – rossz esetben még azokat a részeket is, melyek teljesen egészségesek. A 4-6 havonta való hajvágás ezt segít elkerülni, mert csak a haj alsó két centijétől kell megszabadulni, tehát végtére is megéri megcsinálni!

Via