A nyári kánikulában nem könnyű megszerezni a tökéletes barnaságot: általában az ember rákvörösre ég és napokig (rosszabb esetben akár hetekig) kínlódik a fájó és hámló bőr mellékhatásaival, vagy egyáltalán nem napozik, hanem inkább minden egyes órában tetőtől talpig bekeni magát 50 faktoros naptejjel. A két véglet között azonban van egy tökéletes kis arany középút is – amit egyébként nem is olyan nehéz megtalálni, ha pontosan követjük az utasításokat. Mondjuk is őket!

1.    Mondj szemet a szoláriumra!


Furcsa, de a szolik főleg nem is télen, hanem nyáron élik a fénykorukat. Talán azért, mert mindenki elveszti a türelmét és könnyebb egy perc alatt lebarnulni, de ezzel a nők hatalmas hibát követnek el. A szoláriumok nem egészségesek, hanem kifejezetten károsak – még akkor, ha úgy reklámozzák magukat, hogy „zöld” meg „bio” csöveik vannak. Ilyen nincs. A rendszeres szoláriumozás 75%-kal növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. Kell ez neked egy kis barnaságért? 

2.    Ügyelj a teljes körű védelemre


Nyáron csak olyan sminktermékeket használj, amikben van fényvédő (SPF) – lehetőleg minél nagyobb, annál jobb. Naptej vásárlásánál pedig figyelj arra, hogy ne csak az UVB sugarakat verje vissza, hanem az UVA-t is! Az UVB okozza a bőr felszínén való egyből látható leégést, míg az UVA a bőr felszíne alatt ügyködik azon, hogy minél öregebb legyen a bőrünk. pedig a bőr alatti öregedés.

3.    Ismerd a bőröd!


Ez beletelhet egy kis időbe, de egy idő után már lehet tudni, hogy a bőröd 20 percen belül ég le vagy simán kibír akár egy órát is. Általában minél világosabb valakinek a bőre, annál kevésbé bírja a napsugárzást.

4.    Menj be az árnyékba!


12 és 15 óra között áll a legmagasabban a nap, ekkor ér a legtöbb sugárzás, ezért ezt az időszakot érdemes mellőzni a napozáskor. Nagyon könnyen le lehet égni ilyenkor, az UVA káros sugárzásról nem is beszélve!

5.    Viselj sapkát!


Ma már annyi trendi darabot lehet kapni, hogy az „azért nem viselem, mert ciki” kifogás már nem állja meg a helyét. A sapka árnyékot ad a fejednek, védi az arcodat a leégéstől és hűsen is tartja a felső testedet. Hiba lenne nem beszerezni egyet a nyárra!

6.    Szerezz be barnulást segítő krémeket!


Lehet kapni olyan barnulást segítő naptejeket vagy napozás utáni testápolókat, melyek nagyon kis mértékben, de tartalmaznak önbarnítós színezékeket. Így biztonságosan lehet könnyen és gyorsan barnulni!

7.    Fogyassz sok piros zöldséget és gyümölcsöt!


Egy kutatás szerint a piros gyümölcsök és zöldségek fogyasztása kedvező hatással van a barnulásra. Minél több paradicsomot, grépfrútot, epret, narancsot és már pirosas színű gyümit, zöldséget eszünk, annál könnyebben lebarnulunk!

8.    Mindig hidratálj!

Végül, de nem utolsósorban: a naptej vásárlása mellett a napozás utáni ápolók beszerzése is ajánlott – nem véletlenül találták ki őket! A nap szárítja a bőrt, a napozás utáni hidratálás pedig elengedhetetlen azok számára, akik tökéletes barnasággal akarnak rendelkezni! 

Via