A cgm módszer, vagyis a Curly Girl Method a legjobb dolog, ami valaha is történhet a göndör hajaddal. Persze most biztos azon agyalsz, hogy oké, de mi is ez valójában? Egyáltalán eszik vagy isszák? Nyugi, máris megmutatjuk részletesen, sőt lépésről lépésre, hogy mi is a cgm és miként lehelhet szó szerint új életet a göndör fürtjeidbe. 

Mi az a Curly Girl módszer?

Nos, ez egy olyan göndör hajápolási módszer, aminek során lemondasz bizonyos összetevőkről, úgy mint a szulfátok, szilikonok, alkohol (amik szárítanak), viasz, valamint ásványi oldajok, ezek ugyanis károsak lehetnek a hajra és a fejbőrre egyaránt. A módszer megalkotója Lorraine Massey, aki a “Curly Girl: The Handbook” című könyvet is írta. A kötet kiadását követően egyre inkább kezdett a figyelem középponjába kerülni a göndör haj, a könyv ugyanis rávilágított arra, hogy ez a hajtípus teljesen másfajta ápolást igényel, mint az egyenes. 

Hogyan csináld? 

Először is, még egyszer, utoljára moss hajat szulfátos samponnal, hogy eltávolítsd a hajszálakról az eddigi termékfelhalmozódást. Viszont fontos, hogy az általad használt termék ne tartalmazzon szilikont. Alaposan mosd meg a hajad, fejbőrőd majd ugyanilyen alapossággal öblítsd is ki. Ezt követően jöhetnek a módszerrel kompatibilis termékek. A cgm módszer lényege ugyanis, hogy a hajadon gyengéd, szilikon és szulfátmentes termékeket használj a jövőben. Ezek az összetevők ugyanis nem engedik a jótékony összetőket felszívódni, szóval töbet ártasz vele, mint használsz. 

Lépésről lépésre 

Ezt követően mosd meg a hajad co-wash balzsammal, egyszerű balzsammal vagy szulfátmentes samponnal, mindegy, a lényeg, hogy feleljen meg a fenteb említett cgm követelményeknek. Ha ez megvan nagyon alaposan öblítsd ki a hajad és a mosd meg a fejbőröd. Következő lépésben használj hajmaszkot vagy pakolást, majd öblítsd ki. Ha ez is megvan, akkor vigyél fel újra a klasszikus hajbalzsamodból. Ezt alaposan fésüld bele aztán ha gondolod öblítsd ki, de ez nem feltétlenül szükséges.

Formázás, szárítás

Ezután használj bármilyen hajformázó terméket, ami megfelel a cgm módszernek: ez lehet krém, hab vagy gél is. A következő lépésben mikroszálas törölközővel vagy akár egy régi polóval itasd  fel a feleslgees vizet, ezután pedig a törölköző/poló segítségével finoman nyomkod össze a tincseid. Végezetül hagyd szabadon megszáradni a hajad, ami pedig nagyon fontos: ne érj hozzá, amíg meg nem szárad. 

(via)