Az, hogy egy adott szín mennyire lesz tartós sok tényezőtől függhet – hívják fel a figyelmet a Dyson szakértői. Szerepet játszik benne a hajfestés technikája, a hajmosások gyakorisága, vagy éppenséggel az, hogy milyen színt választottunk, ugyanis bizonyos árnyalatok, például a vörös, hajlamosabbak gyorsabban „eltűnni” a hajból. Általánosságban elmondható, hogy a festékmolekulák könnyebben kiszabadulnak a sérült hajból, illetve az is befolyásolhatja hajszínünk tartósságát, hogy milyen gyakran és milyen fokú hőhatásoknak tesszük ki tincseinket hajformázás közben.

A hajszín ellenségei: UV, klór, tengervíz

A Dyson szakértői négy, a hajszín megfakulását gyorsító tényezőt alaposabban is körül jártak:

Magas hőmérséklet

Minél magasabb és gyakoribb hőhatásnak tesszük ki hajunkat hajformázás közben annál inkább esélyünk van arra, hogy hajszínunk idő előtt megfakuljon. Ennek hátterében az áll, hogy a túlzott hő károsíthatja a haj külső rétegét, ami lehetővé teszi a festékmolekulák távozását a hajból, és tompítja a szín élénkségét. Érdemes észben tartani azt is, hogy bár a hajfestési technikák napjainkra már sokkal kíméletesebbek, mint korábban voltak, azonban a felhasznált különböző kémiai anyagok is károsíthatják hajunk szerkezetét. Ehhez aztán hozzáadódik a magas hőfokon történő hajszárítás és hajformázás kedvezőtlen hatása és máris búcsút is inthetünk vadonatúj hajszínünknek.

UV sugarak

A túlzásba vitt napozás nemcsak a bőrünknek árthat, hanem a hajunkra sincs jó hatással. Az erős napfény egyrészt a hajban található, természetes melanin pigmentek elpusztításával ronthatja a hajszín élénkségét, a festékmolekulák pedig könnyebben ki tudnak „szabadulni” a sérült hajból.  Ezen felül az UV sugárzás a festési folyamat során képződő színmolekulákat is károsítja, ami a szín kifakulásához vezet.  Az UV sugárzás ellen nyáron a legkönnyebben úgy védekezhetünk, hogy ha kalapot viselünk, illetve igyekszünk az árnyékban tartózkodni.

Klór

Az úszómedencékben lévő klór szintén károsíthatja a haj kutikuláját-azaz külső rétegét, aminek következtében hajunk sokkal érzékenyebbé válik a mechanikai sérülések iránt. Az úszómedencék algamentesítésére használt réz alapú algaölőszerek pedig a szőke hajszínűeknek nem jelentenek jó hírt, mivel hatásukra a szőke haj zöldes árnyalatot vehet fel. A legjobb, amit tehetünk, ha az úszás befejeztével a lehető leghamarabb hajat mosunk, ezzel eltávolítva például a klórt a hajunkból, hogy csökkentsük a károsodás kockázatát.

Tengervíz és homok

Talán nincs is jobb, mint egy régen kiérdemelt nyári, tengerparti nyaralás. Azonban a tengervíz sóréteggel vonja be a hajat, növelve a hajszálak súrlódását, ami pedig a haj töredezettségét vezet. A homok pedig mintegy „elkoptatja” a haj kutikula rétegeit. Itt is tanácsos úgy eljárni, mint a medencézés esetén, azaz amint lehetőségünk van rá, mossuk ki a sót és a homokot is hajunkból, így őrizve annak épségét.

Hajformázás, de csak ésszel

Hajszínünk megőrzéséért szerencsére mi is sokat tehetünk, ezért is érdemes gondosan megválasztani milyen hajformázó eszközöket használunk. Igyekezzünk olyan termékeket, például hajvasalót választani, melyeken szabályozható a hőmérséklet. Egyes gyártók, például a Dyson, a haj megőrzése érdekében intelligens hőszabályzással szerelte fel hajkiegyenesítőjét, mely egy beépített érzékelő által másodpercenként 100-szor szabályozza a hőmérséklete, hogy a készülék nem melegedjen túl. Érdemes hajunk típusát, hosszát is mindig figyelembe venni a használni kívánt hőmérséklet kiválasztásakor – a magasabb hőfok inkább az erős szálú hajjal rendelkezőknek lehet jó választás.

A Dysonról

A Dyson egy Bath melletti ingatlanban indult útjára és 1993-as alapítása óta folyamatosan növekszik. Mostanra egy globális technológiai vállalattá fejlődve mérnöki, kutatási, fejlesztési és tesztelési tevékenységet folytat az Egyesült Királyságban, Malajziában, Szingapúrban és a Fülöp-szigeteken is és világszerte 10 551 szabadalommal és folyamatban lévő szabadalommal rendelkezik. A márka világszerte közvetlenül több mint 14 000 embert foglalkoztat, köztük 6000 mérnököt és tudóst. Globális kutatási és fejlesztési hálózatára támaszkodva új technológiák kifejlesztésére irányuló, ambiciózus terveket valósít meg globális csapatok közreműködésével, a szilárdtest-akkumulátor cellák, a nagy sebességű elektromos motorok, a látórendszerek, a gépi tanulási technológiák és az M.I. beruházásokkal a középpontban.  Házon belüli robotikával foglalkozó csapata az egyik legnagyobb az Egyesült Királyságban, a növekvő vállalaton belüli tevékenység mellett pedig az Imperial College Londonban működő Dyson Robotics Lab hosszú távú kutatási programot is folytat.