A hajmosás nem mindenkinek a kedvence, van, aki viszont akár naponta is hajat mos. Örök kérdés, hogy milyen gyakran szabad vagy érdemes megmosni a tincseket, ahogyan az is, hogy vajon kell-e edzés után hajat mosni. Most kiderül!

A hajmosás gyakorisága hajtípustól függ

Sokan úgy gondoljuk, hogy minden edzés után meg kell mosni a hajukat és a fejbőrüket. Ez azonban ennyire általánosan nem igaz. Nagyban függ attól, hogy milyen típusú a haj, mennyire száraz vagy zsíros a fejbőr 

— kezdte a szakértő, majd hozzátette:

Az edzés utáni hajmosás kihagyása időnként akár jótékony hatással lehet a fejbőr egészségére. Ha erősen izzadsz, akkor egy jó kis öblítés remekül eltávolítja a felesleges izzadtságot.

Az sem mindegy, mit edzel

Ha például rendszeresen úszol, akkor érdemes minden úszás után hajat mosnod, mert a klóros víz egyáltalán nem tesz jót a hajnak. A futás vagy a konditermi edzés jobban megizzaszthat, azonban azt tudnod kell, hogy az izzadtság önmagában nem árt a tincseknek, még ha nem is a legesztétikusabb látvány, ám érzékenyebb a fejbőr esetén viszketést okozhat.

Túl gyakran sem jó 

Neked kell érezned, hogy mikor van szüksége a hajadnak egy alapos felfrissülésre, azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy a túl gyakori samponos hajmosás sem tesz jót. 

A túlzott mosás megfoszthatja a hajat a természetes olajoktól, így az kiszárad, a szálak elvékonyodhatnak, és könnyebben töredezetté válhatnak a hajvégek. 

Hajmosás helyett

Hajtípustól is függ, hogy mit érdemes használnod a hajmosás kiváltására. Ha nem túl száraz a hajad, akkor bátran használhatsz szárazsampont, azonban töredezésre hajlamos a tincsek esetén, inkább hidratáló olajokat tegyél a hajvégekre. Ezekkel persze csak pár napig tudod megúszni a hajmosást. 


Via