A hajhullás a mindennapi életünk része, egy teljesen természet folyamat, amit a folyamatos sejtmegújítás miatt nem kell és nem is lehet megakadályozni. Átlagosan napi 80-100 hajszálat (!) veszítünk el egy nap, ezért normális, ha a hajmosás után eldugul a lefolyó vagy ha egy hét porszívózás után egy kisebb „parókányi” haj gyűlik össze a szőnyegen. 

A gond csak akkor van, ha már észrevehetően kevesebb a hajad, már tart a frizurád és azt vetted észre, hogy szabályosan ritkul a fejtetődön lévő haj – azonban ekkor sem kell bepánikolni, hiszen rengeteg női sztár is szenved ettől a problémától. 

A fokozott hajhullás előbb-utóbb minden nő életét megkeseríti, nem egy őrjítően különleges dologról van szó, épp ezért már rengeteg olyan trükk és hatásos praktika létezik, amivel csökkenthető a hajhullás  és serkenthető a haj növekedése. Amennyiben viszont ezek a praktikák sem vállnak be, érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon milyen okok is állhatnak a hajhullás mögött – szükség esetén pedig szakértői segítséget kell kérni.

Most bemutatjuk nektek a leggyakoribb rejtett okot, ami mögött hajhullás állhat!

    Genetikai hajhullás

Ez ellen nem sokat lehet tenni, mivel a hajmegújító sejtek minősége a DNS-ünkbe, azaz a genetikánkba van kódolva. A sok csodaszer, hajserkentő szérum és társai csak ideig-óráig segíthetnek, végleges és hatásos megoldást a ritkuló haj ellen azonban csak a hajátültetés tud eredményezni. 

A genetikai hajhullás egyébként a kor előrehaladtával egyre valószínűbb: sokaknak van pont emiatt rövid haja az 50-es, 60-as éveikben, a 70+-nál pedig már a hosszú, dús haj megy csodaszámba.

   Reaktív hajhullás

A reaktív hajhullással szenvedők hajhullása általában egy reakció egy szervezetben végbemenő változásra. Ez sok mindentől lehetséges, de szerencsére csak ideig-óráig tart és hatékonyan fel lehet venni ellene a kesztyű – főleg akkor, ha szakértői segítséged is kérsz benne, ami elengedhetetlen a hajritkulás teljes megszüntetéséhez! 

Mutatjuk is, hogy milyen problémák okozhatják a reaktív hajhullást, de figyelem! Saját diagnosztizálás helyett először érdemes a házi orvosodtól, a gyógyszerészedtől vagy szakorvosodtól kérni pontos diagnózist!

        1. Hormonális hajhullás

Az ösztrogén női hormonok csökkenésével és az androgén férfi hormonok növekedésétől idézhető elő. Előjöhet fogamzásgátlótól, hormonális gyógyszerektől és belső hormonális zavartól is – a PCOS (policisztás petefészek szindróma) tünetekkel rendelkezők sajnos fokozottan szenvednek hajhullástól.

      2. Stressztől való hajhullás

Ez tényleg nem mendemonda, a stressztől tényleg kihullik az ember haja! Sajnos ez a probléma is a férfi androgén hormonok növekedésére vezethető vissza, ami egyenes arányosságban nő a stresszel. 

       3. Vashiány

Rengeteg nő küzd vashiánnyal, melynek elsőszámú tünetei közé tartoznak a berepedezett körmök, a száraz bőr és a hajhullás. Hatékonyan lehet ellene tenni vastartalmú tabletták és étrendkiegészítők rendszeres szedésével.

       4. Pajzsmirigy gondok

A pajzsmirigy fokozott működése kontrollálja a hajhagymába jutó fehérjék és az oxigénsejtek szintjék – ha ez gátolva van, akkor a még teljesen normális hajhulláshoz (napi 80-100 db) képest nem tud elég gyorsan nőni a haj, amitől hajritkulás alakul ki. 

5.   B12-vitaminhiány

Általában akkor mutatkozik meg, ha fáradtak és kimerültek vagyunk, a B12 vitamin hiányától ugyanis kevesebb oxigén áramlik a testünkbe, ami a hajhagymák növekedésére is kihat.

6.   Drasztikus fogyás

Már-már elkerülhetetlen, hogy drasztikus fogyás során ne szenvedjen a szervezetünk hiányt az ásványi anyagokban és vitaminokban – főként ezért ritkul meg sok nő haja a nagyfokú fogyás után. A megoldás? Kiegyensúlyozott étrend, vitamindús táplálkozás és étrendkiegészítő vitaminok rendszeres fogyasztása.

7. Komplikált frizurák

Az állandó göndörítéstől, a rendszeres hajfonásoktól és a túl szoros lófarkaktól ugyanúgy elkezdhet ritkulni a haj, mint a gyakori  festéstől  és a szőkítéstől. Ügyelj rá, hogy minél változatosabban hordd a frizurádat https://elle.hu/szepseg/polip-konty-frizura-9027 és nem lesz gond belőle! 

Via