Európában a tizenévesek 90%-a átél egy kort, amikor pattanásossá válik a bőre, de a többség huszonéves korára kinövi ezt a problémát. Sokaknak azonban harmincig is megmaradnak a pattanásai, sőt, a nők 5%-ának még negyven után is vannak ilyen típusú bőrproblémái. (Miközben a férfiak mindössze 1%-ának marad pattanásos a bőre negyven éves korukra – ebben hol a logika/igazság?!?!?!)

Nos, a Cosmpolitan spanyol szerzője, Silvia Lorente abba a csoportba tartozik, akiknek csak 20 felett jelentek meg (konkrétan 24 évesen) és 30 felett is megmaradtak a pattanásai – az újságírónő nyílt levelet publikált a helyzetről, békeszerződést ajánlva pattanásainak. Nem könnyű ugyanis megbékélni ezzel a problémával, de sajnos muszáj, mert a tüneteket csak kezelni, jó esetben enyhíteni lehet, azonban minden esetben kielégítő megoldást még nem találtak.

Silvia Lorente (nem ő látható a fenti képen egyébként, hanem egy modell) azt írja, hogy talán az első munkahelye által kiváltott stressz miatt vált problémássá a bőre 24 évesen, de akármi is volt a kiváltó ok, hamarosan cisztás pattanásokkal küzdött, és ezt nem volt könnyű feldolgozni:

az önbizalmam sokat romlott, a pattanások helyén vörös foltok keletkeztek, amiket sminkkel lepleztem, és nyaranként utáltam strandra vagy uszodában menni a látható aknéval. A világ pénzéért se tettem volna ki a lábam a lakásból minimum alapozó nélkül, és mivel ahhoz szoktam hozzá, hogy mindig kisminkelve látom magam, amikor hazaértem és lesminkeltem, mindig csúnyának láttam magam a tükörben (banális butaságnak tűnhet, de nekem akkor nem az volt).

A cisztás aknéra a Roaccutan-kezelés hatásos volt, de a bőre ezek után sem vált teljesen mentes a pattanásoktól. (A Roaccutanról a Házipatika oldalán olvashatsz többet.) Silvia Lorente így ír arról, hogy immár 10 éve küzd felnőttként pattanásokkal:

most 33 éves vagyok, és bevallom, hogy még mindig vannak pattanásaim. Igaz, időnként jelentkeznek csak, viszont jó sokára múlnak el. Ezek szerint érzékeny igen bőröm van, és belátom én, hogy vannak rosszabb esetek is (nyilván), de attól még eléggé zavar, hogy harmincon túl, a 35-höz közeledve még mindig »hormonális problémával« küzdök, ahogy a bőrgyógyászom mondja. Nem 14 évesen kellett volna ennek az egésznek történnie?

A helyzet azonban javult a korábbi időszakhoz képest:

az érzelmi küzdelem, amit pattanásos bőröm miatt végig kell csinálnom, sokkal kevésbé kemény most, mint 10 évvel ezelőtt volt – különösen, hogy manapság a médiában és a reklámokban a különbözőség egyre inkább jelen van  –, és a feminizmussal átitatott beszélgetéseknek köszönhetően manapság sokkal kevésbé érzem magam kényelmetlenül miattuk. Még ki is megyek a szabadba smink nélkül, a pattanásaimat lobogtatva! Na ezt ki mondta volna meg 2013-ban?! És hát őszinte leszek: jobban örülnék, ha 33 évesen már nem lennék pattanásos, dehát ez legyen a legnagyobb bajom az életben!

És ha már szóba került a média, az olvasnivaló után jöjjön egy kis néznivaló! Az alábbi videó azt mutatja be nagyon érdekesen és részletesen, hogy évtizedekig a pattanásos bőr mindig mennyire kínosnak és nevetségesnek volt beállítva a médiában. Egy főszereplőnek a legutóbbi időkig csakis tökéletes bőre lehetett, pattanásos vagy heges bőrrel kizárólag gonosz és/vagy megvetendő figurákat lehet látni. Ez most azonban változni látszik: az egyik legjobb ellenpélda a Lady Bird című film 2017-ből. Ha a play gombra kattintasz, rengeteg érdekességről hallhatsz még a témában. A videót készítő Rowan Ellis szintén 30-on túli és pattanásos bőrrel küzd: azt mondja, a videóiban ő is sminkkel fedi el a problémát.

Via