A világ egyik legtermészetesebb és legszükségesebb cselekvése az alvás – ennek ellenére rengetegen küzdenek vele. Arra is figyelni kell, hogy a megfelelő pozícióban történjen az alvás: a szundikálás ugyanis már rég nem elég ahhoz, hogy sima, szép és feszes legyen az arcbőr! 

Hogy miért mondjuk ezt? Azért, mert az az igazság, hogy ha egyik napról a másikra ráncos nem is leszel, a hason és az oldalon aludni káros hatással van a bőrre.

A nem megfelelő alvópozíció mindenképpen káros hatással van a bőrre, de az, hogy mennyire, csak az egyéntől függ

– mondja Rachel Maiman bőrgyógyász, aki szerint a hason és a háton való alvás a bőrgyűrődésektől kezdve az ödémás szemen át, pattanások és mitesszerek kialakulásához is vezethet, hiszen lényegében az arcon történik az alvás.

 Ha éveken át mindig ugyanabban a hasi vagy oldalas pozícióban hajtjuk álomra a fejünket, attól előbb-utóbb ráncok és látható deformitások alakulnak ki a bőrön, ezzel egyszerűen nem lehet vitatkozni. 

A bőrgyógyász szerint egyébként a húszas években még nem nagyon lehet megállapítani, hogy pontosan melyik oldalon alszik valaki, a harminchoz közelítve viszont a szakértő szemek már látják, hogy az arc melyik oldalán esett meg a volumen és a feszesség, valamint hol alakulnak ki a gyűrődések okozta szem körüli ráncok. 

A legtöbb embernek fogalma sincs arról, miért csak az egyik oldala ráncos, puffadt és ereszkedett. Hát az alvás miatt, amire nagyon kevesen figyelnek!

– mondja a bőrgyógyász, aki szerint a bőrre legjobb hatással lévő pozíció biztosan a háton való alvás.

Milyen pozícióban érdemes aludni?

Bár a legtöbb ember csak ideig-óráig találja kényelmesnek, ha a hátán alszik a bőrgyógyászok szerint ez az egyetlen olyan alvópozíció, ami nem rongálja a bőrt. Persze azért erre is érdemes figyelni: ha túl magasra teszed a fejed könnyen beállhat a nyakad, amitől másnap egész nap ropogni fog a hátad – ez pedig nem a legkellemesebb érzés.

Ha viszont túl alacsonyan van a fejed, akkor a felsőtestben lévő víz és nyirokfolyadék visszaáramlik a szem körüli területre, ami puffadt szemeket eredményez. 

Mivel lehet kényelmesebbé tenni a háton való alvást?

Az emberi fej és a nyak az évmilliók során úgy formálódott, hogy eredeti formájában, párna nélkül történjen a legidálisabb az alvás – a legtöbb ember azonban már kisbaba korától kezdve a puha fejtámlákhoz és párnákhoz szokott. A párnákból viszont lehet nagyon rosszat és nagyon jót is venni: a nem megfelelő tartású, csomós töltetűek például többet ártanak, mint használnak; de vannak olyan változatok is, melyek nemcsak a kényelemhez, hanem a szépséghez is hozzájárulnak.

A memóriahabos párnák tökéletesen igazodnak a fej, a nyak és a vállak formájához, ezért ideálisak lehetnek a háton való alváshoz – főleg azok, melyek alá vannak támasztva a nyaknál

– mondja a bőrgyógyász, aki szerint ezek a párnák nem gyűrődnek, így a szépítő alváshoz is ideálisak lehetnek. Ezen felül még minden párnára lehet kapni selyemből készült huzatot, ami a leggyengédebb hatással van a bőrre. Ha ez sem válna be, akkor ott van a selyem vagy szatén anyagból készült szemmaszk, aminél jobbat nem is tehetnél a szem körüli arcbőrnek.

Mi van akkor, ha így sem tudsz a hátadon aludni?

A pihentető és mély alvás sokkan fontosabb, mint az arcbőr ráncossága, ami az évek múltán a csökkenő kollagénszint mint így is-úgy is be fog következni. Semmiképpen se aludj olyan pozícióban, ami jót tesz a bőrödnek, de a tested többi részének kényelmetlen! Törekedj arra, hogy úgy aludj, ahogy neked a legjobb – ha pedig tehetsz néhány plusz dolgot a bőröd szépségéért (pl. memóriapárnával, selyem ágyneművel vagy szemmaszkkal), akkor érdemes őket kipróbálni, mert hosszútávon megérhetik a befektetést.

Via