Tetszik vagy sem, szőr mindenkinek nő az arcán – ezzel nincs is gond, ahogyan azzal a néhány kósza szőrszállal sem, ami az arc különböző területén, valamint a nyakon és az állon jön elő. Baj csak akkor van, mikor már kifejezetten feltűnőek ezek sötét, vastag és megerősödött, néha csomókban is jelentkező szőrszálak, amiket hiába húzol ki szemöldökcsipesszel, továbbra megjelennek az érintett felületeken.

Amit ilyenkor tudnod kell az az, hogy a nők arcán lévő megerősödött szőrösödés hátterében mindig áll valami: egészségügyi probléma, egy új gyógyszer, vagy egy új vitamin okozza a mellékhatást. Az biztos, hogy utána kell járni és profi szakembereknél kivizsgáltatni a dolgot.

A női arcon megjelenő erőteljes és sötét, vastag, valamint érdes és rücskös felületű szőrszálak megjelenése fokozott szőrösödésre utal, ami a férfihormonok (úgy, mint a tesztoszteron, az androszteneidon és a dihidro-tesztoszteron) túlzott jelenlétének, tehát a hormonális egyensúly teljes felborulásának köszönhető

– mondja Elizabeth May brit bőrgyógyász, a hampsteadi Private Skin Laser Clinic orvosa, aki hasonló panaszokkal mielőbbi bőrgyógyászati kontrollt javasol.

Amennyiben te is tapasztalod magadon az erőteljes szőrösödést tüneteit, úgy mielőbb keress fel egy szakértő dermatológust, aki segít megoldani a problémát!

Többek között a következő négy leggyakoribb ok szokott állni a fokozott szőrszálak megjelenése mögött:

1.    PCOS (policisztás ovárium szindróma)

A PCOS (magyarul policisztás ovárium szindróma) egy olyan komplex hormonzavar a nőknél, ami a szervezetben lévő androgén (férfi) hormonok és az inzulin magas szintje jellemez. A leggyakoribb tünetek közé a rendszertelen menstruáció, a hízás, a pattanások kialakulása és az állon erőteljes szőrök megjelenése tartozik

– mondja Elizabeth May bőrgyógyász. A PCOS-re jelenleg nincsen gyógyír, de léteznek olyan gyógymódok, melyek szabályozzák a szindróma jelenletét és csökkentik a mellékhatásokat.

2.    Cushing-szindróma

Bár a PCOS-nél sokkal kevesebb nőt érint, hasonló tüneteket produkál Cushing-szindróma is, amit a kortizol hormon magas szintje okoz. Az állon és a test más felületein megjelenő fokozott szőrnövekedés mellett a hasi hízás, a striák, a száraz és az elvékonyodott bőr, valamint az izom- és csontgyengeség tünetei jelentkeznek ennél a betegségnél, melynek pontos diagnózisát csak endokrinológus szakorvos tudja felállítása. Gyógyírt a műtéti eljárások, a sugárkezelések és a gyógyszerek jelenthetnek. 

3.   Hízás

Az állon megjelenő szőrszálak fokozott megjelenését a hirtelen hízás is elősegíti, ami miatt felborul a női és a férfi hormonok egyensúlya. Ez egy idő után magától helyrejön, de ha egy mód van rá, élj egészséges életet! Mozogj sokat, táplálkozz egészségesen és szakítsd időt a stresszmentes, feltöltő pihenésekre is. 

4.    Gyógyszerek

Bár csak nagyon ritka esetekben, a gyógyszerek is képesek az átlagosnál erősebb szőrnövekedést produkálni: ezek közé főleg az antibiotikumok, a fogamzásgátlók, valamint a kemoterápiás és az epilepsziás gyógyszerek tartoznak. Előfordulhat, hogy az izomtömeget, valamint a teljesítményt növelő szerek, az anabolikus szteroidok is okoznak nem kívánt szőrösödést, melyek szedése azonban illegális és egészségre nézve káros. 

5.    Korai menopauza


A menopauza során a női hormonok drasztikusan csökkennek és a férfi hormonok (élükön a tesztoszteronnal) veszik át a vezetést. Az ilyenkor megjelenő erősebb szőrszálak általában az állkapocs vonalánál, valamint az ajkak fölött szoktak megjelenni, melyeket rendszeres gyantázással hatásosan el lehet távolítani, akárcsak elektrolízissel vagy lézeres szőreltávolítással. A női énképet ezek a szőrtüszők a legtöbbször negatívan befolyásolják, ezért, ha van rá lehetőség, érdemes őket végleg eltávolítani. 

Via