Szóval a te testeden is van egy tetoválás, amitől ma már inkább megszabadulnál? Természetesen mindenki örülne, ha a fájdalmas lézeres kezelés vagy a műtét helyett, otthon is megoldhatná a problémát. Sajnos ez nem ilyen egyszerű... 😔

Ezt mondják a szakértők 

Sajnálom, de nem, a tetoválás eltávolító krémek nem alkalmasak a tetoválás eltávolítására

- mondta két bőrgyógyász,  Mona Gohara és Karan Lal. 

Csupán erre képesek

A szakértők elárulták, hogy a tetováláseltávolító krémek jellemzően glikolsavat, triklór-ecetsavat (TCA) és/vagy hidrokinont tartalmaznak. Ezek az összetevők sak a bőr felszínét, más néven az epidermiszt képesek hámlasztani. A probléma az, hogy a tetoválótinta a bőr második rétegében rakódik le. Ezek a krémek csupán annyit tehetnek, hogy segítenek elhalványítani a tetoválást, de a felszín alatti pigmentekre nem nyújtanak megoldást. 

A legbiztonságosabb megoldás

A tetoválás legbiztonságosabb eltávolítására a tudomány mai állása szerint a lézeres technika a válasz. Úgy működik, hogy rövid fényimpulzusokat küldenek a tetoválásba, hogy „összetörje” a pigmentet, és idővel lassan elhalványuljon. A bőrgyógyászok is ezt a módszert részesítik előnyben, de az igaz, hogy az eljárás fájdalommal jár, valamint sok esetben 8-10 alkalomra is szükség lehet, hogy a tetoválás teljesen eltűnjön. Nem utolsó sorban, egyáltalán nem olcsó mulatság. 

Teljesen eltávolítható?

Igen és nem. A tetováláseltávolító lézerek 70-80 százalékkal csökkenthetik a pigmentet a tetoválásban, de az ennél jobb eredmény már csak bónusz a két megkérdezett bőrgyógyász szerint. 

Az élénk színek, mint a zöld és a sárga, sokkal makacsabbak

- mondja Dr. Gohara, aki hozzáettte, hogy a fekete és vörös tetoválások könnyebben eltávolíthatók, mert a lézer jobban reagál a bőrünkben már megtalálható pigmentekre.

Nincs mód az otthoni eltávolításra

A szakértők azt javasolják, hogy ne próbálkozzunk otthon az inetrnetes technikákkal, mert nem fognak bevállni. A bőrfehérítő krémek és az otthoni gyógymódok nem működnek, sőt, helytelen használat esetén égést, hegesedést és súlyos irritációt okozhatnak. 

Ha úgy döntesz, hogy belevágsz

Ha szeretnéd eltávolítani a tetoválásodat, ne kísérletezz krémekkel. Látogass el egy bőrgyógyász rendelőjébe, hogy  megtárgyaljátok a lézeres kezelés lépéseit. Az eljárás drága lesz, valamint hosszú ideig eltarthat, de ez a legbiztonságosabb és leghatékonyabb megoldás. 

Via