Ne aggódj, mindannyian megtapasztaltuk már a zuhanyzás utáni izzadást. Egy nehéz nap után hazaérsz a meleg, fülledt házba, és úgy döntesz, lehűtöd magad egy zuhanyozással. Két másodpercig tisztának érzed magad, utána kilépsz a zuhany alól a párás fürdőszobába, és azt sem tudod, hogy izzadság vagy víz van a testeden.

A nyári hónapokban rengeteg embert látunk, akiknek gondot okoz a túlzott izzadás. Ez néha a testmozgás vagy a forró környezet miatt megnövekedett testhőmérséklethez kapcsolódik, de más betegségek is okozhatják

– mondta el Dr. Abha Gulati bőrgyógyász a Metrónak. 

Hoztunk neked néhány tippet a forróbb napokra, amivel könnyen elkerülheted ezt a kellemetlen jelenséget! 

Zuhanyzás előtt

Ha edzés vagy séta után zuhanyoznál, érdemes várni legalább 30 percet, míg a bőröd teljesen száraz nem lesz. Ha rögtön a zuhany alá ugrasz, nem adsz a testednek elég időt, hogy lehűljön. 

A zuhanyzás alatt

Kerüld az extrém vízhőmérsékleteket, mert a nagyon hideg vagy forró zuhanyzás megzavarja a szervezet hőjelzéseit!

A forró zuhany forróbbá teszi, míg a hideg zuhany becsapja a testet: ha kilépünk a hideg zuhanyból és belépünk egy meleg szobába, a testünk megpróbál lehűlni, hogy kompenzálja a nagy hőmérséklet-változást, és ez izzadáshoz vezet. Tehát ahelyett, hogy forró vagy hideg zuhanyt vennénk, próbálkozzunk inkább langyos vagy hűvösebb hőmérsékletű vízzel.

Befejezés

A zuhanyzás vége fele próbáld meg fokozatosan csökkenteni a hőfokot, ami segíthet lehűteni a testedet. Bár nem szabad a fagypontig menni, a hőfok lassú, 10 másodpercenként történő csökkentése segít lehűlni. Ezt a hűvösebb vizet futtasd végig a hajadon, hogy a fejed is kellőképp lehűljön. 

És mindenképpen zuhanyozzunk egy kicsit tovább, hogy a testhőmérsékletünk eléggé lecsökkenjen ahhoz, hogy az izzadás megszűnjön

– teszi hozzá Dr. Gulati. 

A zuhanyzóból kilépve

A törölközővel való erőteljes dörzsölés súrlódást és fokozott testhőmérsékletet okozhat, amitől nem csak még jobban fogsz izzadni, de túlzott szárazságot és bőrirritációt is okozhat.

Azt javaslom, hogy gyengéden töröljük meg a bőrt egy könnyű törölközővel, vagy ruházzunk be egy fürdőköntösre

– tanácsolja a szakértő.

Via