2014.05.22.@ 15.05

Hogyan válassz nőgyógyászt?

Mindegy, hogy épp fogamzásgátlót szeretnél felíratni, valamilyen problémád van, vagy csak egyszerűen az éves rákszűrésre mész, fontos, hogy olyan nődokit válassz, akivel őszintén tudsz beszélni a problémáidról és mindenben segít neked. Ugye kíváncsi vagy, hol találsz ilyet?

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Hogyan válassz nőgyógyászt?

A megfelelő doki kiválasztásával kapcsolatos kérdéseinkre Dr. Brubel Réka, az I. sz Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika nőgyógyásza  válaszolt.

1. Mi az első lépés, amikor nőgyógyászt keresünk?

„Először is függ az alapproblémától, hogy éves rutin vizsgálatra szeretnénk menni, vagy speciális problémánkra szeretnénk-e megoldást találni. Ha például valaki csak éves rutin vizsgálatra megy (rákszűrés, ultrahang) akkor főleg a szimpátia a fontos. Az orvos kiválasztása ilyenkor történhet a területileg illetékes kórházban, vagy az interneten kutakodva is. Abban az esetben viszont, ha speciális problémára keresünk orvost, mindig megkérdezhetjük az aktuális kezelőorvosunkat, hogy kihez irányítana minket tovább, kit ismer… Esetleg a háziorvosunkat is érdemes kikérdezni! Manapság pedig a speciális centrumok-magánrendelők mind rendelkeznek honlappal is, ahonnan bármilyen információt megtudhatunk róluk.”

2. Van, aki szülész-nőgyógyász, vagy onkológus-nőgyógyász, de sok más kombináció is létezik. Figyelembe kell venni a választásnál másik szakterületet?

„Az első szakvizsga a szülészet-nőgyógyászat. Ezután el lehet végezni ráépített szakvizsgaként az onkológiát, az endokrinológiát vagy a genetikát, de vannak asszisztált reprodukcióval foglalkozó kollégák is. A nőgyógyász kiválasztásakor ezeknek a területeknek inkább csak a szülésnél van jelentősége, ahol persze a választott kórház felszereltségét és egyéb adottságait is figyelembe kell venni.”

3. Honnan szerezhetünk részletes információkat a kiszemelt nőgyógyászról, és mikre figyeljünk oda kifejezetten?

„Ha tudjuk, hogy melyik betegségtípusra specializálódott orvost keressük, ajánlom az interneten való böngészést. Többféle weboldal létezik, ahol a betegek véleményt cserélnek, érdemes ezeket is végigolvasni. De a legjobb tanács, amit adhatok mégis az, hogy ha egy rendelő, vagy szakorvos szimpatikussá válik akár saját keresésünk, akár ajánlás útján, akkor első körben mindig kérjünk tőle ingyenes konzultációt (a magánrendelőkben erre általában nincs lehetőség, a területileg illetékes szakrendelőkben viszont nem kell fizetni az ellátásért).”

4. Az első találkozásnál, milyen infókat osszunk meg magunkról?

„A legfontosabb, hogy az összes aktuális problémát mondjunk el és vigyünk magunkkal minden korábbi beavatkozásunkról szóló dokumentumot (például rákszűrési kiskönyv). Ezek után pedig nincs más dolgunk, mint egy kicsit lazítani, és az orvosunk összes feltett kérdésére őszintén és nyíltan válaszolnunk.”

Oké, szóval ha ezeket a dolgokat átgondoltad, már startolhat is a keresgélés – de hol is érdemes kezdeni? Ajánljuk neked EZT a weboldalt, ahol nagyon sok szuper orvos közül válogathatsz!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több bed-time