2014.05.23.@ 15.05

Mire figyelj, hogy megtaláld a legjobb fogamzásgátlót?

Ahhoz, hogy megtaláld azt a fogamzásgátló módszert, ami számodra a legjobb, először is el kell végeztetned pár fontos vizsgálatot, amivel kapcsolatban Dr. Brubel Rékát, az I. sz Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika nőgyógyászát kérdeztük.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Mire figyelj, hogy megtaláld a legjobb fogamzásgátlót?

Első lépésben milyen vizsgálatokat kell elvégezni, mielőtt kiválasztjuk a fogamzásgátló módszert?

„Először is szükségünk van két laborvizsgálatra: egy vérképre és az alvadási paraméterekre. Ha ugyanis az így vizsgált értékek eltérnek a normál számoktól, akkor hormon tartalmú fogamzásgátló tabletta például egyáltalán nem használható. Ilyenkor általában óvszer használata tanácsos,ami a szexuális úton terjedő fertőzésektől is megvéd. Ha viszont a laborleleteinkkel minden rendben, használhatunk OAC (oralis antikoncipienst) szájon át szedhető hormon tatalmú fogamzásgátlót, de más módszereket is érdemes számba venni.”

Sokan vannak, akiknek a fogamzásgátló tabletta azért nem jön be, mert félnek, hogy véletlenül elfelejtik majd bevenni. Vannak olyan módszerek, amik kevesebb odafigyelés igényelnek?

„Természetesen a gyógyszercégek már erre is találtak lehetőségeket, például nagyon elterjedt a hüvelygyűrű használata, ami elég praktikus, mivel havonta kell cserélni. Ez idáig a méhen belüli eszközt (IUD) csak már gyermeket szült nőknek ajánlottuk (ezekből létezik hormon kibocsátó, vagy arannyal bevont eszköz). Manapság azonban betört a piacra a még nem szült nőknek is felírható, kis méretű, méhen belüli eszköz, mely szintén hormonkibocsátó.”

A méhen belüli fogamzásgátlóról bővebb infót egyébként IDE kattintva találsz!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több bed-time