2014.06.03.@ 16.06

3 kérdés, amire tudnod kell a választ

Ha a megfelelő fogamzásgátló kiválasztásáról kell döntened, akkor több szempontot is érdemes átgondolnod. Szakértőnk, Dr. Brubel Réka most a legégetőbb kérdéseidet válaszolja meg!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

3 kérdés, amire tudnod kell a választ

1. Melyik a leghatékonyabb, legbiztonságosabb fogamzásgátló módszer?

Annak, hogy a különböző fogamzásgátló módszerek mennyire biztonságosak, az ún. Pearl-index a mérőszáma. Ez az érték azt mutatja meg, hogy mennyi a terhesség bekövetkezésének esélye, ha 100 nő alkalmazza ugyanazt a módszert 12 hónapig. Ebből adódóan minél kisebb a Pearl-index, a módszer annál biztonságosabb.
Ha te is kíváncsi vagy az általad használt módszer Pearl-indexére, ITT megnézheted!

2. A különböző típusú, hormontartalmú fogamzásgátlók (mint a méhen belüli fogamzásgátlók, vagy a szájon át bevehető tabletta) egyforma hatással vannak a szervezetre?

A tabletta a bélrendszeren keresztül szívódik fel és közben a májon is áthalad, míg a méhen belüli eszköz hatóanyagai azonnal a keringésbe kerülnek, ezért kisebb megterhelést jelentenek. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy akinek az orvosa valamilyen oknál fogva nem javasolta a fogamzásgátló tablettát (pl. véralvadási paraméterei miatt, vagy ha thromboembóliás betegség volt a családban), akkor a méhen belüli hormontartalmú fogamzásgátlót sem alkalmazhatja.

3. Milyen hatást gyakorolnak az együttlétre a különböző fogamzásgátló módszerek?

A leggyakoribb módszerek közül az óvszer használata például sok pasit megnyugtat, mert így ők is úgy érezhetik, hogy kontrollálják a helyzetet és megelőzhetik a nem kívánt terhességet, az élvezeti érték csökkenése viszont fontos hátrány lehet. A fogamzásgátló tabletták használatakor pedig gyakran a csajoknál jelentkezik szorongás (Bevettem-e? A kihagyott tablettát megfelelően pótoltam-e? Biztosan védett vagyok-e?), a srácok részéről pedig ez a módszer kiszolgáltatottságot teremt.

Ha kíváncsi vagy az összes többi fogamzásgátló módszer szexre gyakorolt hatására, akkor a teljes listát IDE kattintva csekkolhatod!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több bed-time