2020.06.12.@ 13.06

Presser Gábor: veszteségekről, gyerekkorról, új utakról

A zenész megható módon emlékezik Esterházy Péterre: különleges hangulatú zenés hangjátékot készített utolsó előtti regényéből, A bűnösből, amely a YouTube-on hallható. Ennek kapcsán beszélgettünk, veszteségekről, gyerekkorról, emlékekről.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Presser Gábor: veszteségekről, gyerekkorról, új utakról

Best: A regény egy gyilkosság története, amely mögött ott lappang az író halálos betegsége. Ha ön, ne adj’ isten, beteg lenne, tudna ilyen nyíltan beszélni a betegségéről, ahogyan ő a hasnyálmirigyrákjáról?

P. G.: Ezt nem tudom. Akarva-akaratlan mutogatjuk az érzéseinket, s közben próbáljuk azt gondolni magunkról, hogy szemérmesek vagyunk, s hogy egy határon belül maradtunk. De A bűnös átlép ezeken a határokon.

Best: Az igaz, hogy ahogy az ember idősödik, egyre többször jut eszébe a múltja?

P. G.: Más hetvenesekkel beszélgetve azt tapasztalom, a hosszú távú memória elég jól, a rövid távú kissé akadozva működik ebben a korban. De az emlékezet mindig csalóka. A nyolcvanas években megjelent az LGT-ről egy könyv, amelyben a zenekar tagjaival meséltük el a közösen átélt jó és rossz élményeinket, történeteinket. Akkor még elég fiatalok voltunk, valahogy mégis mindenre máshogy emlékeztünk. Nemrég a kezembe került néhány, a Képzelt riport egy amerikai popfesztivál kapcsán született hajdani hivatali jelentés a hetvenes évekből. Olyan dolgokat tudtam meg, amikre én nem emlékeztem, amiket akkor én nem vettem észre magam körül.

Best: A saját dokumentumait is kikérte?

P. G.: Igen, de túl sok értelme nem volt. Lehet, hogy a külföldi archívumokban izgalmasabb anyagok vannak rólunk, az LGT-t akkoriban kitiltották Csehszlovákiából, az NDK-ból, Romániából…

Best: A szocializmus kultúrpolitikusával, ideológusával, Aczél Györggyel, aki annak idején élet és halál ura volt, volt bármiféle kapcsolata?

P. G.: Viccel? Nem emlékszem, hogy egy társaságba jártunk volna. És nem is leveleztünk. De kétszer is láttam viszonylag közelről. Mikor Erkel-díjat kaptam – a művészeti „középdíjak” átadásán –, ő is jelen volt. És volt még egy találkozásunk, a pécsi szálloda lépcsőjén elbotlottam, estem egy nagyot, szebben nem tudom mondani, seggre ültem, Aczél elvtárs pedig épp jött felfele a testőrével vagy sofőrével, nem tudom. Én addigra már felálltam. Magamtól is utat adtam volna egy idősebb embernek, de a testőr is besegített…

Best: Van olyan ismerősöm, aki őrzi az iskolában, az év végén kapott jutalomkönyvét, Rákosi Mátyás aláírásával.

P. G.: Hát arról én lemaradtam, nekem nem küldött. Nem voltam rossz tanuló, de kiváló sem, négyes volt többnyire az átlagom. Ez nekem pont megfelelt. A zongorázás, az örök gyakorlás, rengeteg időt elvitt.

Best: Hogyan lehet egy hét-nyolc éves gyereket napi több órára leültetni a zongora elé?

P. G.: A zenetanulás ilyen áldozatokkal jár. A gyakorlás nem csupa boldogság. Kinézni az ablakon, látni, ahogy az osztálytársaim mennek csavarogni vagy focizni, ebben azért mindig volt egy kis fájdalom. Akkoriban a szülők, és nem a gyerekek akarata volt az érvényes. Azt mondták a tanárok, Gabika tehetséges, Gabikának zongorázni kell tanulnia. Így a szüleim azt akarták, hogy tanuljak, mert akkor Gabika talán viheti valamire. Egyszerű a képlet.

Best: Úgy tudom, az édesanyjának és Esterházynak egy napon, április 14-én van a születésnapja.

P. G.: Így van, Péter most lett volna hetven, Elvirka száztíz. Anyukám a halála előtti években már nem tudott olvasni, elromlott a szeme, sok hangoskönyvet, felolvasást játszottam le neki. A Harmonia Cælestis részleteinek akkor még „bootleg” cédéit is hallgatta, és azokat különösen szerette.

Best: Elvirka, így szólította az édesanyját?

P. G.: Elvirka, Anyu, attól függ, milyen kedvem volt, vagy ő éppen hogyan viselkedett…

Best: Hogyan viselkedett?!

P. G.: Hát, fel tudott húzni, ha akart… Sokoldalú ember, különleges anya volt, a 95. évében ment el.

Best: Szép hosszú kort ért meg, az édesapját viszont fiatalon veszítette el, ön akkor huszonhárom éves volt.

P. G.: Nagyon szerettem a papámat. Nagylelkű, jó ember volt. Nagyon apás voltam. De miután elment, ennek ötven éve, szép lassan anyás lettem…

Best: Visszatérve a hangjátékra, a regény főszereplője az író hasnyálmirigyrákja. A mű fájdalmas olvasmány, a hozzá komponált zene és az előadás pedig csodálatos. Hogy jutott eszébe, hogy hangjáték legyen a könyvből?

P. G.: Lassan öt éve, 2015 decemberében láttam Friderikusz Sándor műsorát Esterházyval és Szüts Miklós festőművésszel. A beszélgetés kettejük közös művéről szólt, A bűnösről. Péter akkor már beteg volt, látszottak rajta a kezelés nyomai, és a műsor vége felé beszélgettek is erről. Addigra már elég jól ismertem ezt a „képes” könyvet. Olvasás közben magamban őt hallgattam, tudjuk, Esterházy micsoda felolvasó, de valamikor régen, az „Egy nő” főpróbáján azt mondta nekem, azt nagyon szereti, ha kísérleteznek a szövegeivel. Akkor éjjel elkezdtem „azzal a szemmel” olvasni, aztán nekiláttam kis felvételkezdeményeknek, és lassan igazi munka lett belőle.’16 nyarán előbb Péter, rá öt napra Somló Tomi ment el, sokáig képtelen voltam elővenni A bűnöst, végül tavaly és idén télen újra dolgoztam rajta, míg áprilisban, Esterházy hetvenedik születésnapja után, a nyilvánosság számára is elérhetővé tettem.

Hallgasd meg a Presser Gáborral készült Podcast beszélgetést, ami elérhető az iTunes-ban, és a Spotify-on! Még több  érdekességért pedig keresd a legújabb BEST magazint, amire ITT fizethetsz elő.

Címkék: Esterházy Péterre interjú magyar sztárhírek presser gábor sztárhírek sztárok zenész

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Best

Tudatos felkészülés az őszi hónapokra

Tudatos felkészülés az őszi hónapokra

Az ősz sokak számára az elmúlás évszaka, pedig valójában az újjáéledés első lépése. A hűvösebb idő beköszöntével egyre inkább otthonmaradásra kényszerülünk, ami segít abban, hogy több időt fordítsunk magunkra. Ahogy a fák lehullajtják ősszel leveleiket, hogy felkészüljenek a későbbi megújulásra, úgy érdemes nekünk is elhagyni pár régi szokásunkat.

Horváth Gréta ennek köszönheti, hogy 10 kilót fogyott

Az Ázsia Expressz 2 győztese rutinos diétázó, így biztosan tudja, mi működik, és mi nem, titkát pedig szívesen meg is osztja a külvilággal.

Ezt tette a karantén Rékasi Károly kapcsolatával

A hetekig, sőt hónapokig tartó karantén egymás után robbantotta szét az évek óta együtt élő sztárpárokat. Pikali Gerda és Rékasi Károly mindennapjaira azonban egészen máshogy hatott az összezártság.

Fehér Anna: így változtatta meg az életét, hogy 53 évesen anya lett

A Szomszédok hosszú évekig rejtőzködő sztárja exkluzív interjút adott a BEST magazinnak, amiben édesanyjáról, saját anyaságáról, és 9 éves kisfiáról is őszintén mesélt.

Schell Judit titokban Spanyolországba költözött

A népszerű színésznő két gyermekével hagyta el az országot, miközben a kicsik apja, Schmied Zoltán továbbra is itthon él.

Szőke Zoltán: „Nem volt gyomrom tovább a Barátok közthöz”

21 évig alakította Berényi Miklós szerepét, Szőke Zoltán mégis besokallt a sikeres sorozattól. A BEST magazinnak őszintén mesélt róla, miért érezte úgy, hogy maga mögött kell hagynia az ikonikus karaktert.

Varga Viktornak pénzt ajánlottak a szexért cserébe

Méghozzá egy mindenre elszánt rajongója!

Megszületett Debreczeni Zita kisbabája!

Instagramon osztották meg az örömhírt.