Presser Gábor: veszteségekről, gyerekkorról, új utakról

A zenész megható módon emlékezik Esterházy Péterre: különleges hangulatú zenés hangjátékot készített utolsó előtti regényéből, A bűnösből, amely a YouTube-on hallható. Ennek kapcsán beszélgettünk, veszteségekről, gyerekkorról, emlékekről.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Presser Gábor: veszteségekről, gyerekkorról, új utakról

Best: A regény egy gyilkosság története, amely mögött ott lappang az író halálos betegsége. Ha ön, ne adj’ isten, beteg lenne, tudna ilyen nyíltan beszélni a betegségéről, ahogyan ő a hasnyálmirigyrákjáról?

P. G.: Ezt nem tudom. Akarva-akaratlan mutogatjuk az érzéseinket, s közben próbáljuk azt gondolni magunkról, hogy szemérmesek vagyunk, s hogy egy határon belül maradtunk. De A bűnös átlép ezeken a határokon.

Best: Az igaz, hogy ahogy az ember idősödik, egyre többször jut eszébe a múltja?

P. G.: Más hetvenesekkel beszélgetve azt tapasztalom, a hosszú távú memória elég jól, a rövid távú kissé akadozva működik ebben a korban. De az emlékezet mindig csalóka. A nyolcvanas években megjelent az LGT-ről egy könyv, amelyben a zenekar tagjaival meséltük el a közösen átélt jó és rossz élményeinket, történeteinket. Akkor még elég fiatalok voltunk, valahogy mégis mindenre máshogy emlékeztünk. Nemrég a kezembe került néhány, a Képzelt riport egy amerikai popfesztivál kapcsán született hajdani hivatali jelentés a hetvenes évekből. Olyan dolgokat tudtam meg, amikre én nem emlékeztem, amiket akkor én nem vettem észre magam körül.

Best: A saját dokumentumait is kikérte?

P. G.: Igen, de túl sok értelme nem volt. Lehet, hogy a külföldi archívumokban izgalmasabb anyagok vannak rólunk, az LGT-t akkoriban kitiltották Csehszlovákiából, az NDK-ból, Romániából…

Best: A szocializmus kultúrpolitikusával, ideológusával, Aczél Györggyel, aki annak idején élet és halál ura volt, volt bármiféle kapcsolata?

P. G.: Viccel? Nem emlékszem, hogy egy társaságba jártunk volna. És nem is leveleztünk. De kétszer is láttam viszonylag közelről. Mikor Erkel-díjat kaptam – a művészeti „középdíjak” átadásán –, ő is jelen volt. És volt még egy találkozásunk, a pécsi szálloda lépcsőjén elbotlottam, estem egy nagyot, szebben nem tudom mondani, seggre ültem, Aczél elvtárs pedig épp jött felfele a testőrével vagy sofőrével, nem tudom. Én addigra már felálltam. Magamtól is utat adtam volna egy idősebb embernek, de a testőr is besegített…

Best: Van olyan ismerősöm, aki őrzi az iskolában, az év végén kapott jutalomkönyvét, Rákosi Mátyás aláírásával.

P. G.: Hát arról én lemaradtam, nekem nem küldött. Nem voltam rossz tanuló, de kiváló sem, négyes volt többnyire az átlagom. Ez nekem pont megfelelt. A zongorázás, az örök gyakorlás, rengeteg időt elvitt.

Best: Hogyan lehet egy hét-nyolc éves gyereket napi több órára leültetni a zongora elé?

P. G.: A zenetanulás ilyen áldozatokkal jár. A gyakorlás nem csupa boldogság. Kinézni az ablakon, látni, ahogy az osztálytársaim mennek csavarogni vagy focizni, ebben azért mindig volt egy kis fájdalom. Akkoriban a szülők, és nem a gyerekek akarata volt az érvényes. Azt mondták a tanárok, Gabika tehetséges, Gabikának zongorázni kell tanulnia. Így a szüleim azt akarták, hogy tanuljak, mert akkor Gabika talán viheti valamire. Egyszerű a képlet.

Best: Úgy tudom, az édesanyjának és Esterházynak egy napon, április 14-én van a születésnapja.

P. G.: Így van, Péter most lett volna hetven, Elvirka száztíz. Anyukám a halála előtti években már nem tudott olvasni, elromlott a szeme, sok hangoskönyvet, felolvasást játszottam le neki. A Harmonia Cælestis részleteinek akkor még „bootleg” cédéit is hallgatta, és azokat különösen szerette.

Best: Elvirka, így szólította az édesanyját?

P. G.: Elvirka, Anyu, attól függ, milyen kedvem volt, vagy ő éppen hogyan viselkedett…

Best: Hogyan viselkedett?!

P. G.: Hát, fel tudott húzni, ha akart… Sokoldalú ember, különleges anya volt, a 95. évében ment el.

Best: Szép hosszú kort ért meg, az édesapját viszont fiatalon veszítette el, ön akkor huszonhárom éves volt.

P. G.: Nagyon szerettem a papámat. Nagylelkű, jó ember volt. Nagyon apás voltam. De miután elment, ennek ötven éve, szép lassan anyás lettem…

Best: Visszatérve a hangjátékra, a regény főszereplője az író hasnyálmirigyrákja. A mű fájdalmas olvasmány, a hozzá komponált zene és az előadás pedig csodálatos. Hogy jutott eszébe, hogy hangjáték legyen a könyvből?

P. G.: Lassan öt éve, 2015 decemberében láttam Friderikusz Sándor műsorát Esterházyval és Szüts Miklós festőművésszel. A beszélgetés kettejük közös művéről szólt, A bűnösről. Péter akkor már beteg volt, látszottak rajta a kezelés nyomai, és a műsor vége felé beszélgettek is erről. Addigra már elég jól ismertem ezt a „képes” könyvet. Olvasás közben magamban őt hallgattam, tudjuk, Esterházy micsoda felolvasó, de valamikor régen, az „Egy nő” főpróbáján azt mondta nekem, azt nagyon szereti, ha kísérleteznek a szövegeivel. Akkor éjjel elkezdtem „azzal a szemmel” olvasni, aztán nekiláttam kis felvételkezdeményeknek, és lassan igazi munka lett belőle.’16 nyarán előbb Péter, rá öt napra Somló Tomi ment el, sokáig képtelen voltam elővenni A bűnöst, végül tavaly és idén télen újra dolgoztam rajta, míg áprilisban, Esterházy hetvenedik születésnapja után, a nyilvánosság számára is elérhetővé tettem.

Hallgasd meg a Presser Gáborral készült Podcast beszélgetést, ami elérhető az iTunes-ban, és a Spotify-on! Még több  érdekességért pedig keresd a legújabb BEST magazint, amire ITT fizethetsz elő.

Címkék: Esterházy Péterre interjú magyar sztárhírek presser gábor sztárhírek sztárok zenész

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Best