Valószínűleg te is hallottál már arról, hogy naponta 10 000 lépés lenne az ideális. De vajon valós ez a szám? Tényleg ennyi kell az egészséghez?

Sok haláleset történik a mozgás hiánya miatt

Kétségtelen, hogy minél többet mozgunk, annál jobb kondiban leszünk. A mindennapi mozgás fontos része az életnek, és alapfeltétele annak, hogy megmaradjon az egészségünk.

Az elmúlt években elterjedt, hogy 10.000 lépés szükséges ahhoz, hogy jó formában legyünk, ám most utánajártunk, hogy mennyire reális ez a szám. A WHO szerint évente 3.200.000 halálesetért felel az elégtelen fizikai aktivitás, így ez a negyedik leggyakoribb halál ok. 

Az orvosok szerint, azonban a napi 10.000 lépés sem a legjobb módszer, a kondink megtartásáért. Sőt, szerintük egyáltalán nem kell napi 10.000 lépést megtenni ahhoz, hogy csökkentsd a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Ennyi lépésre lenne szükség naponta

A Johns Hopkins Egyetem Orvostudományi Karának és a Lodzi Orvostudományi Egyetemnek az új kutatása azt mondja ki, hogy naponta 3867 lépés szükséges csupán ahhoz, hogy ezeket a rizikófaktorokat kizárjuk. Sőt, akinek súlyfeleslege van, annak 2337 lépés is elég. Ez mindössze 2,9 km-t jelent, ami kevesebb mint a fele a 10.000 lépésnek, ami a gyakorlatban 8 km-t jelent.

A 10.000 lépés ötletét eredetileg a tokiói olimpia marketingkampánya miatt találták ki, ám ezután is bennemaradt a köztudatba.

via