2007.11.01.@ 05.11

Mitől féltünk akkor és most? (Első rész)

Sohasem volt nagyobb varázsa a fiatalságnak, mint napjainkban. Épp ezért talán azelőtt nem rettegtünk annyira az első ráncok megjelenésétől sem, mint manapság. A Cosmo utánajárt, miért szorongunk annyira ettől a mindannyiunk számára elkerülhetetlen jelenségtől.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Milyen természetes, hogy tökéletesen sima bőrrel, húszévesen egyetlen gondolatot sem vesztegetünk az öregségre! A szarkalábak, ősz hajszálak, megereszkedett mellek és szemhéjak problémája nem a miénk. Ám amint megjelennek arcunkon és testünkön az idő nyomai, akár csak apró, mások számára talán észrevehetetlen jelek formájában, rettegni kezdünk. Lehet, hogy mi is a villamoson látott, borzasztó külsejű vénasszonyok közé tartozunk majd? Feszes dekoltázsunk olyan fonnyadt és lehangoló lesz egyszer, mint az övék? Durva félelmek, amelyek ellen- úgy érezzük-, mindenképpen tennünk kell valamit.

Fiatalság boldogság?

Sokunk számára, akik a modern, nyugati világban élünk, az öregedés a fájdalom és szorongás forrása. Egyszerűen félünk megöregedni. Az általunk ismert nyugdíjasok túlnyomó többsége szenilis, törékeny és boldogtalan – épp ezért ahelyett, hogy vidáman néznénk szembe az öregedéssel, rettegünk minden egyes születésnaptól. Ahelyett, hogy idős éveinket az érettség koraként, a gyümölcsök betakarításának időszakaként látnánk, attól tartunk, a társadalom kivet bennünket magából, mint valami magatehetetlen és felesleges roncsot. Manapság nem csak hollywoodi színésznők tagadják le a korukat, hanem középkorú családanyák is, akik megtiltják szeretteiknek, hogy felköszöntsék őket a születésük napján és jótékony homályba igyekeznek burkolni, hány évesek valójában.

Persze nem a mi hibánk, hogy az idős korról nincsenek pozitív gondolataink. A nyugati társadalom meglehetősen kevéssé becsüli az időseket. A filmek gyakran ábrázolják az öregeket gyöngének, haszontalannak, ingerlékenynek és akaratosnak. A reklámok mindent ifjú, életerős és gyönyörű szereplőkkel próbálnak eladni nekünk, azt sugallva, hogy a fiatalság egyenlő a boldogsággal, így az öregek már nem számítanak.

Amerika különösen élen jár az ilyen sugallatokban. A Simpson család című sorozat egyik részében lerombolják a gyermekkórházat, hogy megépülhessen a Springfieldi Plasztikai Sebészeti Klinika. Quimby polgármester így beszél az avatási ünnepségen: „Köszönjük a klinikának, hogy végre megszabadít bennünket a természetesen idősödő női arcok borzalmas látványától.” Az American Idol című tévéműsorban a zsűritagokat kérdezték, hogy alávetnék-e magukat plasztikai műtétnek. Erre az egyik férfi bíró azt felelte, hogy ő minden negyven év fölötti nőnek kötelezővé tenné. Valószínűleg azt hitte, vicces. Eszébe sem jutott, miként érintheti ez a megjegyzés a negyven fölötti nőket, vagy akár a fiatalabbakat, hiszen egy napon ők is negyvenévesek lesznek.

Az ilyen és ehhez hasonló jelenségek rettenetesen rontják önértékelésünket. A Dove 2004-es világszintű felmérése szerint a nők mindössze két százaléka tartja magát szépnek. A helyzet csak tovább romlik, ahogyan idősödünk. A hatvan fölötti nők között szinte egy sincs, aki akár átlagos kinézetűnek vallaná magát.

Folytatás a Cosmóban!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

Hurrá! Megújult a kedvenc életmód magazinod!

Hurrá! Megújult a kedvenc életmód magazinod!

Március 20-tól kapható az első Well&fit magazin, ami szuper tanácsokkal, self-coaching tippekkel és sikertörténetekkel vár téged!

Így eddz, ha esküvőre készülsz

Három hónapos szuperhatásos edzésterv, hogy elérd a bombaalakot a nagy napra.

30 perces otthoni edzés a garantált fogyásért

Ha heti párszor letolod, biztosan leolvasztja rólad a zsírt!

Ez a 3 étkezési szokás segít a fogyásban

Lassan itt a bikiniszezon, ha szeretnél bombaalakot a nyári időszakra, akkor ideje változtatni!

Így lehet lapos a hasad a profik szerint

Kitartó munkával örökre megszabadulhatsz a felesleges párnáktól és az úszógumitól!