2007.11.01.@ 05.11

Mitől féltünk akkor és most? (Első rész)

Sohasem volt nagyobb varázsa a fiatalságnak, mint napjainkban. Épp ezért talán azelőtt nem rettegtünk annyira az első ráncok megjelenésétől sem, mint manapság. A Cosmo utánajárt, miért szorongunk annyira ettől a mindannyiunk számára elkerülhetetlen jelenségtől.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Milyen természetes, hogy tökéletesen sima bőrrel, húszévesen egyetlen gondolatot sem vesztegetünk az öregségre! A szarkalábak, ősz hajszálak, megereszkedett mellek és szemhéjak problémája nem a miénk. Ám amint megjelennek arcunkon és testünkön az idő nyomai, akár csak apró, mások számára talán észrevehetetlen jelek formájában, rettegni kezdünk. Lehet, hogy mi is a villamoson látott, borzasztó külsejű vénasszonyok közé tartozunk majd? Feszes dekoltázsunk olyan fonnyadt és lehangoló lesz egyszer, mint az övék? Durva félelmek, amelyek ellen- úgy érezzük-, mindenképpen tennünk kell valamit.

Fiatalság boldogság?

Sokunk számára, akik a modern, nyugati világban élünk, az öregedés a fájdalom és szorongás forrása. Egyszerűen félünk megöregedni. Az általunk ismert nyugdíjasok túlnyomó többsége szenilis, törékeny és boldogtalan – épp ezért ahelyett, hogy vidáman néznénk szembe az öregedéssel, rettegünk minden egyes születésnaptól. Ahelyett, hogy idős éveinket az érettség koraként, a gyümölcsök betakarításának időszakaként látnánk, attól tartunk, a társadalom kivet bennünket magából, mint valami magatehetetlen és felesleges roncsot. Manapság nem csak hollywoodi színésznők tagadják le a korukat, hanem középkorú családanyák is, akik megtiltják szeretteiknek, hogy felköszöntsék őket a születésük napján és jótékony homályba igyekeznek burkolni, hány évesek valójában.

Persze nem a mi hibánk, hogy az idős korról nincsenek pozitív gondolataink. A nyugati társadalom meglehetősen kevéssé becsüli az időseket. A filmek gyakran ábrázolják az öregeket gyöngének, haszontalannak, ingerlékenynek és akaratosnak. A reklámok mindent ifjú, életerős és gyönyörű szereplőkkel próbálnak eladni nekünk, azt sugallva, hogy a fiatalság egyenlő a boldogsággal, így az öregek már nem számítanak.

Amerika különösen élen jár az ilyen sugallatokban. A Simpson család című sorozat egyik részében lerombolják a gyermekkórházat, hogy megépülhessen a Springfieldi Plasztikai Sebészeti Klinika. Quimby polgármester így beszél az avatási ünnepségen: „Köszönjük a klinikának, hogy végre megszabadít bennünket a természetesen idősödő női arcok borzalmas látványától.” Az American Idol című tévéműsorban a zsűritagokat kérdezték, hogy alávetnék-e magukat plasztikai műtétnek. Erre az egyik férfi bíró azt felelte, hogy ő minden negyven év fölötti nőnek kötelezővé tenné. Valószínűleg azt hitte, vicces. Eszébe sem jutott, miként érintheti ez a megjegyzés a negyven fölötti nőket, vagy akár a fiatalabbakat, hiszen egy napon ők is negyvenévesek lesznek.

Az ilyen és ehhez hasonló jelenségek rettenetesen rontják önértékelésünket. A Dove 2004-es világszintű felmérése szerint a nők mindössze két százaléka tartja magát szépnek. A helyzet csak tovább romlik, ahogyan idősödünk. A hatvan fölötti nők között szinte egy sincs, aki akár átlagos kinézetűnek vallaná magát.

Folytatás a Cosmóban!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

Rövidebb ideig élhetsz ettől a diétától

Rövidebb ideig élhetsz ettől a diétától

Ha épp ketogén diétán vagy, ezt feltétlenül olvasd el!

Ezért kezdj minden edzést hasazással

Nem mindegy, hogy miként állsz neki a testmozgásnak, illetve hogy milyen gyakorlatokkal kezdesz!

Ez történik a testeddel, ha két napig rosszul alszol

Ha azt hiszed, hogy kihagyhatsz egy-két napot alvás nélkül, tévedsz!

Durván beszóltak ennek a plus-size rúdtáncos lánynak

Volt, hogy éheztette magát, mára viszont elfogadta testét olyannak amilyen, és visszavágott a trolloknak.

Halálos lehet, ha túl sok vizet iszol

Nem csak a kiszáradás veszélyes. Az is probléma lehet, hogy túl sokat iszol. Muszáj megtalálni az egyensúlyt!

„1 hónapig csináltam az almaecet diétát, ez történt”

Egy bevállalós amerikai újságíró úgy döntött, leteszteli a világsztárok egyik kedvenc étrendjét, az almaecet diétát! Csekkold le, milyen eredménnyel!

Így fogyhatsz a szuperszénhidrát-diétával

Ha te is utálsz úgy fogyózni, hogy közben éhezned kell, próbáld ki ezt az étrendet és nem fogsz csalódni!

A fogkrémes mellnagyobbító pakolás az új őrület a neten

Szinte hihetetlen, hogy mikre nem képes néhány lány, hogy egy kosárral nagyobb melltartót hordhasson. A mostani módszertől tuti, te is dobsz egy hátast!

A „piszkos” ketogén diéta az új őrület

Nem mindenkinek való, de akinek igen, az nagyon gyorsan formálódhat vele. Próbáld ki, ha szeretnéd, de közben figyelj arra, mit üzen a tested!

Így néz ki a szülés után Eva Longoria

A színésznő most mutatta meg magát először babája születése óta. Elképesztő, milyen gyorsan visszanyerte a régi alakját, nem?

Így égesd a zsírt a nyaraláson edzés nélkül

Nem sikerült igazán tuti formába hozni magadat a nyaralás előtt? Gond egy szál se, simán formásodhatsz a vakáció alatt is, ráadásul úgy, hogy szinte meg sem kell mozdulnod. Csak figyelj oda erre a pár dologra!

Azt mondták, a bőre miatt soha nem lehet szexi, most modellkedik

Ez a lány egy nagyon ritka és súlyos betegségben szenved, mégis menő fehérnemű modell vált belőle. Olvasd el a sztoriját!

Majdnem belehalt a sok plasztikai műtétbe ez a lány

Egy 22 éves finn nem tud leállni a műtétekkel, pedig ha így folytatja, az életével fog fizetni.