2007.11.01.@ 05.11

Mitől féltünk akkor és most? (Első rész)

Sohasem volt nagyobb varázsa a fiatalságnak, mint napjainkban. Épp ezért talán azelőtt nem rettegtünk annyira az első ráncok megjelenésétől sem, mint manapság. A Cosmo utánajárt, miért szorongunk annyira ettől a mindannyiunk számára elkerülhetetlen jelenségtől.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Milyen természetes, hogy tökéletesen sima bőrrel, húszévesen egyetlen gondolatot sem vesztegetünk az öregségre! A szarkalábak, ősz hajszálak, megereszkedett mellek és szemhéjak problémája nem a miénk. Ám amint megjelennek arcunkon és testünkön az idő nyomai, akár csak apró, mások számára talán észrevehetetlen jelek formájában, rettegni kezdünk. Lehet, hogy mi is a villamoson látott, borzasztó külsejű vénasszonyok közé tartozunk majd? Feszes dekoltázsunk olyan fonnyadt és lehangoló lesz egyszer, mint az övék? Durva félelmek, amelyek ellen- úgy érezzük-, mindenképpen tennünk kell valamit.

Fiatalság boldogság?

Sokunk számára, akik a modern, nyugati világban élünk, az öregedés a fájdalom és szorongás forrása. Egyszerűen félünk megöregedni. Az általunk ismert nyugdíjasok túlnyomó többsége szenilis, törékeny és boldogtalan – épp ezért ahelyett, hogy vidáman néznénk szembe az öregedéssel, rettegünk minden egyes születésnaptól. Ahelyett, hogy idős éveinket az érettség koraként, a gyümölcsök betakarításának időszakaként látnánk, attól tartunk, a társadalom kivet bennünket magából, mint valami magatehetetlen és felesleges roncsot. Manapság nem csak hollywoodi színésznők tagadják le a korukat, hanem középkorú családanyák is, akik megtiltják szeretteiknek, hogy felköszöntsék őket a születésük napján és jótékony homályba igyekeznek burkolni, hány évesek valójában.

Persze nem a mi hibánk, hogy az idős korról nincsenek pozitív gondolataink. A nyugati társadalom meglehetősen kevéssé becsüli az időseket. A filmek gyakran ábrázolják az öregeket gyöngének, haszontalannak, ingerlékenynek és akaratosnak. A reklámok mindent ifjú, életerős és gyönyörű szereplőkkel próbálnak eladni nekünk, azt sugallva, hogy a fiatalság egyenlő a boldogsággal, így az öregek már nem számítanak.

Amerika különösen élen jár az ilyen sugallatokban. A Simpson család című sorozat egyik részében lerombolják a gyermekkórházat, hogy megépülhessen a Springfieldi Plasztikai Sebészeti Klinika. Quimby polgármester így beszél az avatási ünnepségen: „Köszönjük a klinikának, hogy végre megszabadít bennünket a természetesen idősödő női arcok borzalmas látványától.” Az American Idol című tévéműsorban a zsűritagokat kérdezték, hogy alávetnék-e magukat plasztikai műtétnek. Erre az egyik férfi bíró azt felelte, hogy ő minden negyven év fölötti nőnek kötelezővé tenné. Valószínűleg azt hitte, vicces. Eszébe sem jutott, miként érintheti ez a megjegyzés a negyven fölötti nőket, vagy akár a fiatalabbakat, hiszen egy napon ők is negyvenévesek lesznek.

Az ilyen és ehhez hasonló jelenségek rettenetesen rontják önértékelésünket. A Dove 2004-es világszintű felmérése szerint a nők mindössze két százaléka tartja magát szépnek. A helyzet csak tovább romlik, ahogyan idősödünk. A hatvan fölötti nők között szinte egy sincs, aki akár átlagos kinézetűnek vallaná magát.

Folytatás a Cosmóban!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

Csak két kilót fogyott, mégis teljesen átalakult a teste

Csak két kilót fogyott, mégis teljesen átalakult a teste

Ráadásul az Insta-sztár nem éhezett egy percig sem, finomakat főzött és a testmozgást sem vitte túlzásba. Ha érdekel a titka, olvass tovább!

Visszafelé öregszik ez a nő

Legalábbis ezt állítja a gyönyörű anyuka.

140 kilót fogyott, most elképesztően néz ki

Ráadásul kevesebb, mint egy év alatt szabadult meg a súlyfeleslegtől!

Kiderült: tilos az edzés másnaposan

Eddig a legdurvább macskajaj ellenére sem hagytad ki az edzést? Itt az ideje parkolópályára állítanod magad, legalábbis a koktéleste után, ha nem akarsz komoly bajt magadnak.

Véres képet posztot a blogger lány, kiakadtak a netezők

Az egész testét bekente, majd a fűben hemperget ez a blogger lány.

Túl sokat szoláriumozott, borzalmas dolog történt

Csak egy kis barnaságra vágyott, mégis túlzásba vitte, aminek az lett a következménye, hogy egy borzalmas lyuk tátong most az arcán.

Kivetette 4 bordáját, most így néz ki terhesen

A 41 centis derekú modell most terhes fotóival sokkolja a netezőket!

Eltört a vaginája, mert túl sokat használta a vibrátorát

Borzalmas dolog történt egy lánnyal, aki túl sokat örömöt szerzett magának!

37 éve pizzát vacsorázik, így néz ki

Oké, biztosan te is imádod a pizzát, de azért annyira nem, hogy 37 éven át minden este ezt edd, ugye? Képzeld, egy férfi annyira szereti, hogy minden nap ezt vacsorázza, sőt nem is variálja a különböző feltételeket.

36 kilós mellei vannak ennek a magyar lánynak

Borzalmas fájdalmakkal küzd egy magyar lány Amerikában a gigamellei miatt, akinek már csak hónapjai lehetnek hátra.

Ritka betegség miatt érezte magát folyton részegnek ez a lány

Két éven keresztül, minden egyes nap úgy érezte magát egy lány, mintha előző este egy hatalmas buliban lett volna.