2007.11.01.@ 05.11

Mitől féltünk akkor és most? (Első rész)

Sohasem volt nagyobb varázsa a fiatalságnak, mint napjainkban. Épp ezért talán azelőtt nem rettegtünk annyira az első ráncok megjelenésétől sem, mint manapság. A Cosmo utánajárt, miért szorongunk annyira ettől a mindannyiunk számára elkerülhetetlen jelenségtől.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Milyen természetes, hogy tökéletesen sima bőrrel, húszévesen egyetlen gondolatot sem vesztegetünk az öregségre! A szarkalábak, ősz hajszálak, megereszkedett mellek és szemhéjak problémája nem a miénk. Ám amint megjelennek arcunkon és testünkön az idő nyomai, akár csak apró, mások számára talán észrevehetetlen jelek formájában, rettegni kezdünk. Lehet, hogy mi is a villamoson látott, borzasztó külsejű vénasszonyok közé tartozunk majd? Feszes dekoltázsunk olyan fonnyadt és lehangoló lesz egyszer, mint az övék? Durva félelmek, amelyek ellen- úgy érezzük-, mindenképpen tennünk kell valamit.

Fiatalság boldogság?

Sokunk számára, akik a modern, nyugati világban élünk, az öregedés a fájdalom és szorongás forrása. Egyszerűen félünk megöregedni. Az általunk ismert nyugdíjasok túlnyomó többsége szenilis, törékeny és boldogtalan – épp ezért ahelyett, hogy vidáman néznénk szembe az öregedéssel, rettegünk minden egyes születésnaptól. Ahelyett, hogy idős éveinket az érettség koraként, a gyümölcsök betakarításának időszakaként látnánk, attól tartunk, a társadalom kivet bennünket magából, mint valami magatehetetlen és felesleges roncsot. Manapság nem csak hollywoodi színésznők tagadják le a korukat, hanem középkorú családanyák is, akik megtiltják szeretteiknek, hogy felköszöntsék őket a születésük napján és jótékony homályba igyekeznek burkolni, hány évesek valójában.

Persze nem a mi hibánk, hogy az idős korról nincsenek pozitív gondolataink. A nyugati társadalom meglehetősen kevéssé becsüli az időseket. A filmek gyakran ábrázolják az öregeket gyöngének, haszontalannak, ingerlékenynek és akaratosnak. A reklámok mindent ifjú, életerős és gyönyörű szereplőkkel próbálnak eladni nekünk, azt sugallva, hogy a fiatalság egyenlő a boldogsággal, így az öregek már nem számítanak.

Amerika különösen élen jár az ilyen sugallatokban. A Simpson család című sorozat egyik részében lerombolják a gyermekkórházat, hogy megépülhessen a Springfieldi Plasztikai Sebészeti Klinika. Quimby polgármester így beszél az avatási ünnepségen: „Köszönjük a klinikának, hogy végre megszabadít bennünket a természetesen idősödő női arcok borzalmas látványától.” Az American Idol című tévéműsorban a zsűritagokat kérdezték, hogy alávetnék-e magukat plasztikai műtétnek. Erre az egyik férfi bíró azt felelte, hogy ő minden negyven év fölötti nőnek kötelezővé tenné. Valószínűleg azt hitte, vicces. Eszébe sem jutott, miként érintheti ez a megjegyzés a negyven fölötti nőket, vagy akár a fiatalabbakat, hiszen egy napon ők is negyvenévesek lesznek.

Az ilyen és ehhez hasonló jelenségek rettenetesen rontják önértékelésünket. A Dove 2004-es világszintű felmérése szerint a nők mindössze két százaléka tartja magát szépnek. A helyzet csak tovább romlik, ahogyan idősödünk. A hatvan fölötti nők között szinte egy sincs, aki akár átlagos kinézetűnek vallaná magát.

Folytatás a Cosmóban!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

45 milliót költött arra, hogy Barbie-ra hasonlítson

45 milliót költött arra, hogy Barbie-ra hasonlítson

Képzeld, nemrég egy újabb élő Barbie tűnt fel a neten, aki már több mint 10 éve dolgozik azon, hogy az ikonikus babára hasonlítson.

Ezért ne eddz SOHA bő felsőkben!

Kényelmes, és sokat takar, az oké, de ha ezt a cikket elolvasod, kétszer is átgondolod majd, hogy legközelebb miben nyomod majd a fitnesst!

Kipróbálta az új rúzsát, borzalmas dolog történt

Ez a 18 éves lány nagyon szerette volna csekkolni, hogy milyenek Kylie Jenner híres matt rúzsai. Bár ne tette volna…

Te kipróbálnád a borjógát?

Ha odavagy a különböző sportokért, de úgy érzed, már mindent kipróbáltál, akkor jó hírünk van a számodra! Van egy új jóga típus, ami garantáltan a kedvenced lesz!

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elég vizet

A nap közepén vagy, és még semmit nem ittál a reggeli kávédon kívül? Akkor most gyorsan kortyolj el egy nagy pohár vizet, és közben megtudhatod, miért veszélyes szomjaztatnod magad.

A McDonald’s-os sültkrumplitól gyorsabban nő a hajad

Igen, jól olvasod! Tudományosan bebizonyították, hogy a kedvenc mekis nasidtól hosszabbak lehetnek a tincseid!

Szüzen esett teherbe ez a lány

Azt kérdezed, hogy lehetséges mindez? Filmbe illő sztori, de igaz. Ez a kanadai lány tényleg szex nélkül esett teherbe.

5 dolog, ami fájdalmasabbá teszi a menstruációd

Azok a gonosz piros betűs napok teljesen kikészítenek? Képzeld, sokszor te magad is befolyásolod, hogy mennyire kellemetlenek a tünetek! Elárujuk, mivel!

Blake Lively több mint 20 kilót fogyott

A Gossip Girl sztárja állítólag felszedett pár kilót a legutóbbi terhessége alatt, ami nagyon zavarta. Blake megelégelte a halogatást, személyi edzőhöz ment, és egyszerűen bombasztikus formába hozta magát! Csekkold az eredményt!

Kiderült, hogy készült fel Dakota Johnson A szabadság ötven árnyalatára

Ha te is odáig vagy Ana bomba testéért a szexi jelenetekben, akkor van egy jó hírünk: megtudtuk, hogyan hozta magát formába Dakota Johnson a szerepre!

Napi 30 doboz kólát ivott, most így néz ki

Te is oda vagy a kóláért, ugye? De azért annyira biztosan nem, mint egy nő, aki majdnem 10 litert ivott meg belőle!

Majdnem meghalt egy lány a tamponja miatt

Ártatlannak tűnik, pedig az egyik legveszélyesebb dolog a tampon. Olyan betegséget okozhat, ami akár az életedbe is kerülhet.

4 ok, amiért idén sem sikerülhet a strandforma (X)

A sokadik beteljesületlen szilveszteri fogadalom és a rengeteg bukással végződő tavaszi diéta kísérlet után érdemes számba vennünk a azon okokat, melyek miatt a strand öltözőjében idén sem merjük magunkra ölteni kedvenc fürdőruhánkat!