2007.11.01.@ 05.11

Mitől féltünk akkor és most? (Második rész)

Mi az amitől tíz éve rettegtünk, mára viszont már el is felejettük az ezzel kapcsolatos aggodalmainkat? Van-e olyan betegség, melynek létezéséről nem is igen tudtunk tíz éve, mára viszont első számú fenyegetettséggé vált? S mi van a klasszikus meghűlések és fertőzések hátterében… vajon ma ugyanúgy reagál rájuk a szervezetünk, mint tíz évvel ezelőtt? Mik is azok a „civilizációs betegségek”, és hogyan változott a pszichológus megítélése az elmúlt tíz évben?

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Kezdjük a leltárt az olyan „klaszikusokkal”, amelyek időről időre előveszik az embert, és mindenki átesik egy-két ilyen nyavalyán élete során. Meghűlés, bacik, vírusos megbetegedések: mint tudjuk, önmagában a meghűlés nem jár betegséggel, csak teret ad a kórokozóknak a könnyebb támadásra. Ha testünk valamely része lehűl, azaz egy bizonyos hőmérséklet alá süllyed, a vérbőség pedig megcsappan, a baktériumok és vírusok könnyebben támadják meg szervezetünk ezen részét. A gyulladásos betegségeknél, például torokgyulladásnál, azért kötjük körbe a torkunkat, mert az vérbőséget koz, és a vérrel odatóduló fehérvérsejtek könnyebben felveszik a harcot az „ellenséggel”.

Bár ez ma éppúgy működik, mint tíz évvel ezelőtt, a különböző kórokozók mégis másnak, szívósabbnak tűnnek. A vírusokról köztudott, hogy képesek aszerint változni, milyen ellenszert dolgozott ki velük szemben a szervezetünk, illetve az orvostudomány, ezért is olyan veszélyesek. Mára azonban az is bizonyossá vált, hogy a baktériumok is elkezdtek alkalmazkodni némileg a már ismert antibiotikumokhoz, így előfordulhat, hogy sokkal nehezebben küzdünk meg egy-egy betegséggel, mint korábban, és a szövődmények kialakulásának veszélye is nagyobb.

A fentiek alapján tehát megállapíthatjuk, hogy nemcsak a mi immunrendszerünk (mely kulcsszerepet játszik a védekezésben) képes emlékezni és hatékonyabban küzdeni az olyan kórokozók ellen, amelyekkel egyszer már találkozott, hanem sajnos a kórokozók is megjegyzik, milyen védekező mechanizmusokkal vertük vissza őket, és igyekeznek újítani a támadási stratégián. Azt is meg kell említenünk itt, hogy a különböző export cikkeken, élelmiszereken keresztül ma már a világ másik végéről is könnyedén eljutnak hozzánk olyan kártékony organizmusok, melyeknek a kivédésére egyáltalán nincs felkészülve a szervezetünk, mivel nem „ismeri” ezeket, így ebben az esetben is nehezebb lehet leküzdeni az általuk gerjesztett kórokat.

Folytatás a Cosmóban!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

Hurrá! Megújult a kedvenc életmód magazinod!

Hurrá! Megújult a kedvenc életmód magazinod!

Március 20-tól kapható az első Well&fit magazin, ami szuper tanácsokkal, self-coaching tippekkel és sikertörténetekkel vár téged!

Így eddz, ha esküvőre készülsz

Három hónapos szuperhatásos edzésterv, hogy elérd a bombaalakot a nagy napra.

30 perces otthoni edzés a garantált fogyásért

Ha heti párszor letolod, biztosan leolvasztja rólad a zsírt!

Ez a 3 étkezési szokás segít a fogyásban

Lassan itt a bikiniszezon, ha szeretnél bombaalakot a nyári időszakra, akkor ideje változtatni!

Így lehet lapos a hasad a profik szerint

Kitartó munkával örökre megszabadulhatsz a felesleges párnáktól és az úszógumitól!