2007.11.01.@ 05.11

Mitől féltünk akkor és most? (Második rész)

Mi az amitől tíz éve rettegtünk, mára viszont már el is felejettük az ezzel kapcsolatos aggodalmainkat? Van-e olyan betegség, melynek létezéséről nem is igen tudtunk tíz éve, mára viszont első számú fenyegetettséggé vált? S mi van a klasszikus meghűlések és fertőzések hátterében… vajon ma ugyanúgy reagál rájuk a szervezetünk, mint tíz évvel ezelőtt? Mik is azok a „civilizációs betegségek”, és hogyan változott a pszichológus megítélése az elmúlt tíz évben?

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Kezdjük a leltárt az olyan „klaszikusokkal”, amelyek időről időre előveszik az embert, és mindenki átesik egy-két ilyen nyavalyán élete során. Meghűlés, bacik, vírusos megbetegedések: mint tudjuk, önmagában a meghűlés nem jár betegséggel, csak teret ad a kórokozóknak a könnyebb támadásra. Ha testünk valamely része lehűl, azaz egy bizonyos hőmérséklet alá süllyed, a vérbőség pedig megcsappan, a baktériumok és vírusok könnyebben támadják meg szervezetünk ezen részét. A gyulladásos betegségeknél, például torokgyulladásnál, azért kötjük körbe a torkunkat, mert az vérbőséget koz, és a vérrel odatóduló fehérvérsejtek könnyebben felveszik a harcot az „ellenséggel”.

Bár ez ma éppúgy működik, mint tíz évvel ezelőtt, a különböző kórokozók mégis másnak, szívósabbnak tűnnek. A vírusokról köztudott, hogy képesek aszerint változni, milyen ellenszert dolgozott ki velük szemben a szervezetünk, illetve az orvostudomány, ezért is olyan veszélyesek. Mára azonban az is bizonyossá vált, hogy a baktériumok is elkezdtek alkalmazkodni némileg a már ismert antibiotikumokhoz, így előfordulhat, hogy sokkal nehezebben küzdünk meg egy-egy betegséggel, mint korábban, és a szövődmények kialakulásának veszélye is nagyobb.

A fentiek alapján tehát megállapíthatjuk, hogy nemcsak a mi immunrendszerünk (mely kulcsszerepet játszik a védekezésben) képes emlékezni és hatékonyabban küzdeni az olyan kórokozók ellen, amelyekkel egyszer már találkozott, hanem sajnos a kórokozók is megjegyzik, milyen védekező mechanizmusokkal vertük vissza őket, és igyekeznek újítani a támadási stratégián. Azt is meg kell említenünk itt, hogy a különböző export cikkeken, élelmiszereken keresztül ma már a világ másik végéről is könnyedén eljutnak hozzánk olyan kártékony organizmusok, melyeknek a kivédésére egyáltalán nincs felkészülve a szervezetünk, mivel nem „ismeri” ezeket, így ebben az esetben is nehezebb lehet leküzdeni az általuk gerjesztett kórokat.

Folytatás a Cosmóban!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

Csak két kilót fogyott, mégis teljesen átalakult a teste

Csak két kilót fogyott, mégis teljesen átalakult a teste

Ráadásul az Insta-sztár nem éhezett egy percig sem, finomakat főzött és a testmozgást sem vitte túlzásba. Ha érdekel a titka, olvass tovább!

Visszafelé öregszik ez a nő

Legalábbis ezt állítja a gyönyörű anyuka.

140 kilót fogyott, most elképesztően néz ki

Ráadásul kevesebb, mint egy év alatt szabadult meg a súlyfeleslegtől!

Kiderült: tilos az edzés másnaposan

Eddig a legdurvább macskajaj ellenére sem hagytad ki az edzést? Itt az ideje parkolópályára állítanod magad, legalábbis a koktéleste után, ha nem akarsz komoly bajt magadnak.

Véres képet posztot a blogger lány, kiakadtak a netezők

Az egész testét bekente, majd a fűben hemperget ez a blogger lány.

Túl sokat szoláriumozott, borzalmas dolog történt

Csak egy kis barnaságra vágyott, mégis túlzásba vitte, aminek az lett a következménye, hogy egy borzalmas lyuk tátong most az arcán.

Kivetette 4 bordáját, most így néz ki terhesen

A 41 centis derekú modell most terhes fotóival sokkolja a netezőket!

Eltört a vaginája, mert túl sokat használta a vibrátorát

Borzalmas dolog történt egy lánnyal, aki túl sokat örömöt szerzett magának!

37 éve pizzát vacsorázik, így néz ki

Oké, biztosan te is imádod a pizzát, de azért annyira nem, hogy 37 éven át minden este ezt edd, ugye? Képzeld, egy férfi annyira szereti, hogy minden nap ezt vacsorázza, sőt nem is variálja a különböző feltételeket.

36 kilós mellei vannak ennek a magyar lánynak

Borzalmas fájdalmakkal küzd egy magyar lány Amerikában a gigamellei miatt, akinek már csak hónapjai lehetnek hátra.

Ritka betegség miatt érezte magát folyton részegnek ez a lány

Két éven keresztül, minden egyes nap úgy érezte magát egy lány, mintha előző este egy hatalmas buliban lett volna.