2007.11.01.@ 05.11

Mitől féltünk akkor és most? (Második rész)

Mi az amitől tíz éve rettegtünk, mára viszont már el is felejettük az ezzel kapcsolatos aggodalmainkat? Van-e olyan betegség, melynek létezéséről nem is igen tudtunk tíz éve, mára viszont első számú fenyegetettséggé vált? S mi van a klasszikus meghűlések és fertőzések hátterében… vajon ma ugyanúgy reagál rájuk a szervezetünk, mint tíz évvel ezelőtt? Mik is azok a „civilizációs betegségek”, és hogyan változott a pszichológus megítélése az elmúlt tíz évben?

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Kezdjük a leltárt az olyan „klaszikusokkal”, amelyek időről időre előveszik az embert, és mindenki átesik egy-két ilyen nyavalyán élete során. Meghűlés, bacik, vírusos megbetegedések: mint tudjuk, önmagában a meghűlés nem jár betegséggel, csak teret ad a kórokozóknak a könnyebb támadásra. Ha testünk valamely része lehűl, azaz egy bizonyos hőmérséklet alá süllyed, a vérbőség pedig megcsappan, a baktériumok és vírusok könnyebben támadják meg szervezetünk ezen részét. A gyulladásos betegségeknél, például torokgyulladásnál, azért kötjük körbe a torkunkat, mert az vérbőséget koz, és a vérrel odatóduló fehérvérsejtek könnyebben felveszik a harcot az „ellenséggel”.

Bár ez ma éppúgy működik, mint tíz évvel ezelőtt, a különböző kórokozók mégis másnak, szívósabbnak tűnnek. A vírusokról köztudott, hogy képesek aszerint változni, milyen ellenszert dolgozott ki velük szemben a szervezetünk, illetve az orvostudomány, ezért is olyan veszélyesek. Mára azonban az is bizonyossá vált, hogy a baktériumok is elkezdtek alkalmazkodni némileg a már ismert antibiotikumokhoz, így előfordulhat, hogy sokkal nehezebben küzdünk meg egy-egy betegséggel, mint korábban, és a szövődmények kialakulásának veszélye is nagyobb.

A fentiek alapján tehát megállapíthatjuk, hogy nemcsak a mi immunrendszerünk (mely kulcsszerepet játszik a védekezésben) képes emlékezni és hatékonyabban küzdeni az olyan kórokozók ellen, amelyekkel egyszer már találkozott, hanem sajnos a kórokozók is megjegyzik, milyen védekező mechanizmusokkal vertük vissza őket, és igyekeznek újítani a támadási stratégián. Azt is meg kell említenünk itt, hogy a különböző export cikkeken, élelmiszereken keresztül ma már a világ másik végéről is könnyedén eljutnak hozzánk olyan kártékony organizmusok, melyeknek a kivédésére egyáltalán nincs felkészülve a szervezetünk, mivel nem „ismeri” ezeket, így ebben az esetben is nehezebb lehet leküzdeni az általuk gerjesztett kórokat.

Folytatás a Cosmóban!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

45 milliót költött arra, hogy Barbie-ra hasonlítson

45 milliót költött arra, hogy Barbie-ra hasonlítson

Képzeld, nemrég egy újabb élő Barbie tűnt fel a neten, aki már több mint 10 éve dolgozik azon, hogy az ikonikus babára hasonlítson.

Ezért ne eddz SOHA bő felsőkben!

Kényelmes, és sokat takar, az oké, de ha ezt a cikket elolvasod, kétszer is átgondolod majd, hogy legközelebb miben nyomod majd a fitnesst!

Kipróbálta az új rúzsát, borzalmas dolog történt

Ez a 18 éves lány nagyon szerette volna csekkolni, hogy milyenek Kylie Jenner híres matt rúzsai. Bár ne tette volna…

Te kipróbálnád a borjógát?

Ha odavagy a különböző sportokért, de úgy érzed, már mindent kipróbáltál, akkor jó hírünk van a számodra! Van egy új jóga típus, ami garantáltan a kedvenced lesz!

Ez történik a testeddel, ha nem iszol elég vizet

A nap közepén vagy, és még semmit nem ittál a reggeli kávédon kívül? Akkor most gyorsan kortyolj el egy nagy pohár vizet, és közben megtudhatod, miért veszélyes szomjaztatnod magad.

A McDonald’s-os sültkrumplitól gyorsabban nő a hajad

Igen, jól olvasod! Tudományosan bebizonyították, hogy a kedvenc mekis nasidtól hosszabbak lehetnek a tincseid!

Szüzen esett teherbe ez a lány

Azt kérdezed, hogy lehetséges mindez? Filmbe illő sztori, de igaz. Ez a kanadai lány tényleg szex nélkül esett teherbe.

5 dolog, ami fájdalmasabbá teszi a menstruációd

Azok a gonosz piros betűs napok teljesen kikészítenek? Képzeld, sokszor te magad is befolyásolod, hogy mennyire kellemetlenek a tünetek! Elárujuk, mivel!

Blake Lively több mint 20 kilót fogyott

A Gossip Girl sztárja állítólag felszedett pár kilót a legutóbbi terhessége alatt, ami nagyon zavarta. Blake megelégelte a halogatást, személyi edzőhöz ment, és egyszerűen bombasztikus formába hozta magát! Csekkold az eredményt!

Kiderült, hogy készült fel Dakota Johnson A szabadság ötven árnyalatára

Ha te is odáig vagy Ana bomba testéért a szexi jelenetekben, akkor van egy jó hírünk: megtudtuk, hogyan hozta magát formába Dakota Johnson a szerepre!

Napi 30 doboz kólát ivott, most így néz ki

Te is oda vagy a kóláért, ugye? De azért annyira biztosan nem, mint egy nő, aki majdnem 10 litert ivott meg belőle!

Majdnem meghalt egy lány a tamponja miatt

Ártatlannak tűnik, pedig az egyik legveszélyesebb dolog a tampon. Olyan betegséget okozhat, ami akár az életedbe is kerülhet.

4 ok, amiért idén sem sikerülhet a strandforma (X)

A sokadik beteljesületlen szilveszteri fogadalom és a rengeteg bukással végződő tavaszi diéta kísérlet után érdemes számba vennünk a azon okokat, melyek miatt a strand öltözőjében idén sem merjük magunkra ölteni kedvenc fürdőruhánkat!