2007.11.01.@ 07.11

Újabb elrettentő tények a dohányzásról

Ha még mindig életed szerves része a dohányzás, ideje, hogy kidugd a fejed a füstfelhőből és felhagyj ezzel a gusztustalan szokással… mondjuk most!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A dohányzástól bűzlik a leheleted, a fogaidat és körmeidet sárga foltok díszítik, és akár többféle rákos megbetegedésed is kialakulhat – a cigaretta az elsődleges oka a nők szerveztében kialakuló daganatoknak. Ezért különösen meglepő, hogy a 18 és 24 év közötti nők 21 százaléka még mindig dohányzik. Ha te is ebbe a csoportba tartozol, talán azért fordulhat elő, mert azt gondolod, még túl fiatal vagy ahhoz, hogy egészségkárosító hatással legyen rád a füstölés, és terveid szerint 30 éves korod előtt úgyis abbahagyod. (Érdemes megkérdezned azon milliónyi nők egyikét, aki már túl van a húszas évein és továbbra is a cigaretta rabja, arról, hogy nála mennyire vált be ez a fajta elgondolás.) Ahhoz, hogy támogassunk a cigarettáról való lemondásban és elrettentsük azon semmirekellőket, akik hajlamosak a fiatalabb generációt bűnözésre csábítani, felvázolunk néhány kevésbé ismert tényt a dohányzás főként nőkre veszélyes alattomos tulajdonságairól.

A cigi károsabb a nőkre nézve

Minden egyes alkalommal, amikor egy slukkot szívsz a cigarettádból, olyan mérgező anyagokat juttatsz a szervezetedbe, amely DNS-károsító hatással van a test minden sejtjére, ami végül tüdőrákhoz vezethet. A legfrissebb kutatások alapján a nők szervezete sokkal kevésbé képes ezen DNS- károsodások helyrehozásában, mint a férfiaké. Ezért is történhet meg, hogy azok a nők, akik cigarettáznak, kétszer több eséllyel kapnak tüdőrákot, mint hímnemű társaik. Az ösztrogén szint szintén befolyásolhatja a tüdőrák kialakulásának kockázatát. „Ez a hormon szintén növelheti a tüdőben előforduló daganat megjelenésének lehetőségét” – mondja a Cosmo radiológus szakértője.

Akkor is veszélyben vagy, ha csak keveset dohányzol

A kocadohányzás, illetve az egy-egy haveri összeröffenés alatt elszippantott adag társasági dohányossá léptet elő. Talán biztonságosan hangzik, ennek ellenére nem az. „A legkisebb mennyiségű cigarettafüst is növeli betegség kialakulásának esélyét” – állítja az orvos szakértő. A társasági dohányzás emellett megtévesztő lehet, hiszen azt az érzetet keltheti, hogy nem vagy rászokva a cigire. Azonban a nikotinfüggőség elég ravasz ahhoz, hogy alattomosan férkőzzön az életedbe. Lehetséges, hogy most hetente csupán egy-két alkalommal gyújtasz rá, de mielőtt észrevennéd, az alkalomszerű szokás valódi függőséghez vezet.

Folytatás a Cosmóban!

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

Csak két kilót fogyott, mégis teljesen átalakult a teste

Csak két kilót fogyott, mégis teljesen átalakult a teste

Ráadásul az Insta-sztár nem éhezett egy percig sem, finomakat főzött és a testmozgást sem vitte túlzásba. Ha érdekel a titka, olvass tovább!

Visszafelé öregszik ez a nő

Legalábbis ezt állítja a gyönyörű anyuka.

140 kilót fogyott, most elképesztően néz ki

Ráadásul kevesebb, mint egy év alatt szabadult meg a súlyfeleslegtől!

Kiderült: tilos az edzés másnaposan

Eddig a legdurvább macskajaj ellenére sem hagytad ki az edzést? Itt az ideje parkolópályára állítanod magad, legalábbis a koktéleste után, ha nem akarsz komoly bajt magadnak.

Véres képet posztot a blogger lány, kiakadtak a netezők

Az egész testét bekente, majd a fűben hemperget ez a blogger lány.

Túl sokat szoláriumozott, borzalmas dolog történt

Csak egy kis barnaságra vágyott, mégis túlzásba vitte, aminek az lett a következménye, hogy egy borzalmas lyuk tátong most az arcán.

Kivetette 4 bordáját, most így néz ki terhesen

A 41 centis derekú modell most terhes fotóival sokkolja a netezőket!

Eltört a vaginája, mert túl sokat használta a vibrátorát

Borzalmas dolog történt egy lánnyal, aki túl sokat örömöt szerzett magának!

37 éve pizzát vacsorázik, így néz ki

Oké, biztosan te is imádod a pizzát, de azért annyira nem, hogy 37 éven át minden este ezt edd, ugye? Képzeld, egy férfi annyira szereti, hogy minden nap ezt vacsorázza, sőt nem is variálja a különböző feltételeket.

36 kilós mellei vannak ennek a magyar lánynak

Borzalmas fájdalmakkal küzd egy magyar lány Amerikában a gigamellei miatt, akinek már csak hónapjai lehetnek hátra.

Ritka betegség miatt érezte magát folyton részegnek ez a lány

Két éven keresztül, minden egyes nap úgy érezte magát egy lány, mintha előző este egy hatalmas buliban lett volna.