2008.01.03.@ 14.01

Ne engedd ki a gőzt!

Azt hiszed, egy dühroham jól jön, mert megszabadít majd a harag érzésétől? Vagy úgy gondolod, a könnyekkel kisírod magadból a szomorúságot? Tévedsz!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ez a pszichológiai álláspont ugyan meglehetősen elterjedt, de időközben annyira elavult, mint az a nézet, mely szerint a Földünk lapos, mint a korong. Agyunkat gőzkazánhoz hasonlítja, amelyben a negatív érzések a nyomástól felduzzadnak, és ki kell őket ereszteni, hogy elkerülhessük a veszélyes következményeket, azt, hogy „felrobbanjunk” a haragtól. És hányszor hallottad már azt a mondatot jószándékú barátnőidtől, hogy „sírd ki magad”?

Ne lovalld bele magad!
Természetesen jólesik néha kibeszélni a velünk történteket és egy közeli barátnak elmondani, mit érzünk, sokkal kisebb a fájdalom, ha megoszthatjuk valakivel. Az viszont már egyáltalán nem használ, ha negatív érzelmi kitörésbe hajszoljuk magunkat. Még egyetlen pszichológusnak sem sikerült bizonyítékot találnia arra, hogy a könnyek és a harag megkönnyebbülést hozna.

Mi a megoldás?
A boldogság titka a negatív érzések kontrollálásában rejlik. Minderre csak akkor van mód, ha érzéseinket egy pillanatra tudatosítjuk magunkban, de utána egyszerűen félretoljuk és visszazökkenünk a rendes kerékvágásba. Vigyázz! Az érzések szabályozása gyakran tizedmásodperceken múlik. Ha rövid időn belül nem sikerül felismerned szomorúságod, félelmed, haragod, akkor beindul a negatív érzelmek saját dinamikája, mint egy megállíthatatlan lavina. Ha pedig felülkerekednek benned ezek az érzések, nagyon nehéz lesz megnyugodnod és visszanyerned a valósággal kapcsolatos reális ítélőképességedet.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

Ezért fájhat a torkod bizonyos gyümölcsöktől

Ezért fájhat a torkod bizonyos gyümölcsöktől

Észrevetted már, hogy miután beleharapsz egy-egy gyümölcsbe, valami egészen furát érzel a szádban? Nem, nem a gyümölcs ízére gondolunk…

Egészséges haj egy szempillantás alatt? Ezzel az többfunkciós növényi balzsammal lehetséges! (x)

Mindannyian szeretjük a nyarat. Napozás, fürdőzés, vagy csak maga a jó idő... Viszont az UV sugarak, a sós víz, a meleg és a medencék vegyszerei igencsak károsítják hajunkat. De a megfelelő eszközökkel könnyedén óvhatod hajad a káros külső hatásoktól, hogy az visszatérhessen eredeti szépségéhez. Próbáld ki az új Univerzális növényi balzsamot az Yves Rocher-tól!