2008.05.09.@ 15.05

Védekezz!

Védekezés nélkül évente száz lányból legalább nyolcvan teherbe esik. Ha tehát nálad még nem érkezett el a gyermekvállalás ideje, jobb lesz, ha felhagysz a ciklusod számolgatásával, valamint a – legakciódúsabb pillanatok előtt – barátod rutinszerű kitessékelésével, és inkább biztosra mész!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Ma már többféle fogamzásgátló módszer áll rendelkezésünkre, melyeket életünk során többször is váltogatunk. Életkorunk, párkapcsolatunk minősége, egészségi állapotunk, anyagi lehetőségeink, no és persze szexuális aktivitásunk mind-mind befolyásolják, hogy éppen melyik módszer mellett tesszük le a voksunkat. Az évek során rengeteget fejlődött a fogamzásgátlók mechanizmusa és minősége, egy dolog azonban változatlan maradt. Még mindig mi, lányok vagyunk azok, akikre a nagyobb felelősség hárul, ha a fogamzásgátlásról van szó, és akiknek gyökeresen megváltozhat az élete, ha éppen nem vigyáztunk. Lássuk tehát a legelterjedtebb és legújabb fogamzásgátló módszereket! 

Tabletta 

A korszerű, úgynevezett harmadik generációs kombinált készítmények már jóval alacsonyabb hormontartalmúak, mint anyáink idejében, ezért azok esetleges szövődményei is lényegesen csekélyebbek, mint korábban. A fogamzásgátló tablettáknak két fajtája létezik. Vannak az egy- és háromfázisú gyógyszerek.

A kétféle tabletta hatásmechanizmusa lényegében ugyanaz: szedésük következtében a petefészek hormonális működése csökken, és nem következik be a peteérés. Mindkettő tüszőhormon- és sárgatesthormon-komponensből áll. A különbség abban rejlik, hogy amíg az egyfázisú pirulák – szedésük minden napján – ugyanolyan hormonösszetételűek, addig a háromfázisú gyógyszerek háromféle kombinációban tartalmaznak tüsző- és sárgatesthormont. Így ezáltal képesek „utánozni” a normális női ciklus során bekövetkező hormonális változásokat. Bármelyiket is kezded el szedni, fontos tudnod, hogy a szervezetednek hetekre van szüksége, amíg hozzászokik a hormonok változáshoz. 

Előnye:
• A rendszertelen vérzések és a bő menstruációs vérzés megszűnésének következtében nehezebben alakul ki vashiány és vérszegénység.
• Nem jöhet létre méhen kívüli terhesség.
• Az emlő- és petefészekciszták kialakulásának kockázata lényegesen lecsökken.
• A hormonális pirulák jótékonyan hatnak a bőrödre, hajadra és a fokozott szőrnövekedésre is.
 
Hátránya:
• Kialakulhat gyenge rosszullét, mellfeszülés, fejfájás, és ciklus közbeni vérzés. Ezek a tünetek azonban normális esetben néhány hét elteltével megszűnnek. De előfordulhat, hogy egy olyan készítményt kezdtél el szedni, vagy egy olyanra váltottál, amelyet a szervezeted rosszul tolerál, ilyenkor azonban célszerű váltani. 

Havi módszer 

A fogamzásgátlás egyik új válfaja az úgynevezett havi módszer, amely ugyanolyan megbízható, mint a tabletták, ám mégsem kell naponta figyelned rá. Ez ugyanis egy hormontartalmú eszköz, amely a hüvely falán keresztül szívódik fel a véráramba. Az eszközt a tamponhoz hasonlóan a hüvelybe kell helyezni, majd három hét eltelte után, a menstruációs ciklus kezdetekor egyszerűen el kell távolítani. Ez a kis kellék fokozatosan hormonokat bocsájt ki, amelyek megakadályozzák a peteérést, miközben megváltoztatják a méhnyaknyák állagát, nehezebbé téve az ondósejtek bejutását a méhbe. 

Előnye:
• Ugyanazt a védelmet biztosítja, mint a tabletta.
• Nagyon kevés hormont juttat a szervezetbe, ezért nem okoz súlygyarapodást és vérzészavart. 

Hátránya:
• Az eszköz kinyomódhat vagy kicsúszhat, de előfordulhat ennek ellenkezője is, mégpedig, hogy nehezen tudod eltávolítani.
• A használata során előfordulhat hüvelyi folyás. 

Injekció 

Az elmúlt évtizedben kifejlesztett fogamzásgátló injekció progeszteront, vagyis sárgatesthormont tartalmaz. Ezért a használata elsősorban azoknak ajánlott, akik más női hormont (tüszőhormont) tartalmazó tablettákat nem szedhetnek, vagy valamilyen érrendszeri megbetegedésben szenvednek. A készítmény hatása három hónapig tart. Ez időszak alatt pedig előfordulhat, hogy a menstruáció teljesen elmarad.

Előnye:
• Alkalmazása nagyon kényelmes, hiszen az injekciót csupán évszakonként kell megismételni. 

Hátránya:
• A hatása nem visszafordítható, ami egy esetleges vérzészavar kialakulása esetén kellemetlen.
• A fogamzóképesség rendkívül lassan tér vissza. 

IUCD spirál 

Vagy más néven méhen belüli fogamzásgátló eszköz. Legfőbb ismérve, hogy csökkenti az életképes ivarsejtek számát és megakadályozza az embrió beágyazódását a méhbe. A méh és a medence alapos kivizsgálását követően a kis hurkot az orvos helyezi fel, mégpedig a ciklus első két napja alatt. Noha a módszer megbízhatósága csaknem 100%, a spirált elsősorban azoknak a nőknek ajánlják, akik már szültek.

Előnye:
• Szervi mellékhatások nélkül lehet alkalmazni.

Hátránya:
• Előfordulhat fájdalmas menstruáció.
• Van, hogy akár 40%-kal is fokozódik a vérzés.
• Ha valamilyen hüvelyi fertőzést kapsz, a hurkot el kell távolítani, ami ezt követően hat hónapig nem is helyezhető vissza. 

Pesszárium 

Ezt a gumiból vagy műanyagból készült félkör alakú eszközt lényegében a méhszájra kell felhelyezni, mivel azonban több méretben is kapható, orvosi vizsgálat szükséges annak megállapításához, hogy mekkorát is kell vásárolni. Az aktus előtt 20 perccel kell felhelyezni, és a szeretkezés után 4-6 óráig még a hüvelyben hagyni. 

Előnye:
• Nem tartalmaz hormonokat, ezért többnyire mellékhatások nélkül alkalmazható. 

Hátránya:
• Van, akinél a felhelyezés és levétel problémákat okoz.
• A módszer tökéletes hatékonyságához a használatát célszerű spermicid anyagokkal, vagy óvszerrel kombinálni. 

Spermicidek 

A gyógyszertárban már számtalan helyi fogamzásgátló készítmény beszerezhető, amely a spermiumok membránját bénítja. A különböző krémek, kúpok, kis tamponok és szivacsok egyéb fogamzásgátló módszerek mellett is használhatók, de nagyon fontos, hogy betartsd a használati utasításon szereplő előírásokat.

Előnye:
• A legtöbbjük védelmet nyújt bizonyos bakteriális, gombás és vírus eredetű fertőzések ellen.

Hátránya:
• Könnyen allergiás reakciót válthatnak ki. 

Óvszer 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a jó öreg gumi fontosságát. A legmodernebb kondomok nagyon vékony és magas szakítószilárdságú gumiból készülnek. Ráadásul számtalan mértben és minőségben kaphatóak. Az óvszerben szeretkezni olyan, mint esőkabátban zuhanyozni állítás tehát nem állja meg a helyét. A gumiknak ma már olyan széles tárháza létezik a rücsköstől a bizsergetőn át a recésig, hogy azok már-már élvezeti kellékké léptek elő. Ha tehát egy új pasi van a láthatáron és a helyzet egyre csak forrósodik köztetek, ne is hagyatkozz más védekezési módszerre!

Előnye:
• Könnyen beszerezhető
• Egyetlen biztonságos védekezés az AIDS, valamint a nemi betegségek, mint például a gonorrhoea, syphilis ellen.

Hátránya:
• A megfelelő alkalmazási mód néha körülményesnek tűnik. De nekünk van egy tuti tippünk! Húzd fel a száddal az óvszert! 

Egy újdonság 

Itt a legújabb hüvelyi hormonmentes fogamzásgátló módszer: a film. Ez huszonegynehány évvel ezelőtt még egy magyar orvos találmánya volt, és most korszerű formában visszatért hozzánk egyenesen Amerikából. A film az óvszerhez hasonlóan spermaölő (nonoxynol-9) anyagot tartalmaz. Használata pedig rendkívül egyszerű: A négyzet alakú filmet kétrét hajtva kell mélyen a hüvelybe helyezni, a hártya ott feloldódik, és egy órára biztosítja a védelmet. Sem téged, sem a pasidat nem zavarja aktus közben. Jelenleg ez a módszer az egyik leggyorsabban terjedő fogamzásgátló az USA-ban. 

Cosmó- tipp: Bármely módszert is választanád, feltétlenül konzultálj nőgyógyászoddal. És ha eddig nem tetted, egészséged érdekében iktasd be az életedbe a rutinszerű szűrővizsgálatokat. Ezzel számtalan komoly baj forrását előzheted meg!

Szöveg: Szökrönyös Éva

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

A legcukibb tetkók könyvmániás csajoknak

A legcukibb tetkók könyvmániás csajoknak

Nézd meg a legszebb mintákat ebben a témában!

Tényleg rossz a testednek, ha hideg vizet iszol?

Lehet, hogy a hideg vízzel többet ártasz magadnak, mint használsz.

Ez történik a testeddel, ha nem eszel cukrot

Nem kell teljesen leszoknod róla!