Védekezz!

Védekezés nélkül évente száz lányból legalább nyolcvan teherbe esik. Ha tehát nálad még nem érkezett el a gyermekvállalás ideje, jobb lesz, ha felhagysz a ciklusod számolgatásával, valamint a – legakciódúsabb pillanatok előtt – barátod rutinszerű kitessékelésével, és inkább biztosra mész!

Ma már többféle fogamzásgátló módszer áll rendelkezésünkre, melyeket életünk során többször is váltogatunk. Életkorunk, párkapcsolatunk minősége, egészségi állapotunk, anyagi lehetőségeink, no és persze szexuális aktivitásunk mind-mind befolyásolják, hogy éppen melyik módszer mellett tesszük le a voksunkat. Az évek során rengeteget fejlődött a fogamzásgátlók mechanizmusa és minősége, egy dolog azonban változatlan maradt. Még mindig mi, lányok vagyunk azok, akikre a nagyobb felelősség hárul, ha a fogamzásgátlásról van szó, és akiknek gyökeresen megváltozhat az élete, ha éppen nem vigyáztunk. Lássuk tehát a legelterjedtebb és legújabb fogamzásgátló módszereket! 

Tabletta 

A korszerű, úgynevezett harmadik generációs kombinált készítmények már jóval alacsonyabb hormontartalmúak, mint anyáink idejében, ezért azok esetleges szövődményei is lényegesen csekélyebbek, mint korábban. A fogamzásgátló tablettáknak két fajtája létezik. Vannak az egy- és háromfázisú gyógyszerek.

A kétféle tabletta hatásmechanizmusa lényegében ugyanaz: szedésük következtében a petefészek hormonális működése csökken, és nem következik be a peteérés. Mindkettő tüszőhormon- és sárgatesthormon-komponensből áll. A különbség abban rejlik, hogy amíg az egyfázisú pirulák – szedésük minden napján – ugyanolyan hormonösszetételűek, addig a háromfázisú gyógyszerek háromféle kombinációban tartalmaznak tüsző- és sárgatesthormont. Így ezáltal képesek „utánozni” a normális női ciklus során bekövetkező hormonális változásokat. Bármelyiket is kezded el szedni, fontos tudnod, hogy a szervezetednek hetekre van szüksége, amíg hozzászokik a hormonok változáshoz. 

Előnye:
• A rendszertelen vérzések és a bő menstruációs vérzés megszűnésének következtében nehezebben alakul ki vashiány és vérszegénység.
• Nem jöhet létre méhen kívüli terhesség.
• Az emlő- és petefészekciszták kialakulásának kockázata lényegesen lecsökken.
• A hormonális pirulák jótékonyan hatnak a bőrödre, hajadra és a fokozott szőrnövekedésre is.
 
Hátránya:
• Kialakulhat gyenge rosszullét, mellfeszülés, fejfájás, és ciklus közbeni vérzés. Ezek a tünetek azonban normális esetben néhány hét elteltével megszűnnek. De előfordulhat, hogy egy olyan készítményt kezdtél el szedni, vagy egy olyanra váltottál, amelyet a szervezeted rosszul tolerál, ilyenkor azonban célszerű váltani. 

Havi módszer 

A fogamzásgátlás egyik új válfaja az úgynevezett havi módszer, amely ugyanolyan megbízható, mint a tabletták, ám mégsem kell naponta figyelned rá. Ez ugyanis egy hormontartalmú eszköz, amely a hüvely falán keresztül szívódik fel a véráramba. Az eszközt a tamponhoz hasonlóan a hüvelybe kell helyezni, majd három hét eltelte után, a menstruációs ciklus kezdetekor egyszerűen el kell távolítani. Ez a kis kellék fokozatosan hormonokat bocsájt ki, amelyek megakadályozzák a peteérést, miközben megváltoztatják a méhnyaknyák állagát, nehezebbé téve az ondósejtek bejutását a méhbe. 

Előnye:
• Ugyanazt a védelmet biztosítja, mint a tabletta.
• Nagyon kevés hormont juttat a szervezetbe, ezért nem okoz súlygyarapodást és vérzészavart. 

Hátránya:
• Az eszköz kinyomódhat vagy kicsúszhat, de előfordulhat ennek ellenkezője is, mégpedig, hogy nehezen tudod eltávolítani.
• A használata során előfordulhat hüvelyi folyás. 

Injekció 

Az elmúlt évtizedben kifejlesztett fogamzásgátló injekció progeszteront, vagyis sárgatesthormont tartalmaz. Ezért a használata elsősorban azoknak ajánlott, akik más női hormont (tüszőhormont) tartalmazó tablettákat nem szedhetnek, vagy valamilyen érrendszeri megbetegedésben szenvednek. A készítmény hatása három hónapig tart. Ez időszak alatt pedig előfordulhat, hogy a menstruáció teljesen elmarad.

Előnye:
• Alkalmazása nagyon kényelmes, hiszen az injekciót csupán évszakonként kell megismételni. 

Hátránya:
• A hatása nem visszafordítható, ami egy esetleges vérzészavar kialakulása esetén kellemetlen.
• A fogamzóképesség rendkívül lassan tér vissza. 

IUCD spirál 

Vagy más néven méhen belüli fogamzásgátló eszköz. Legfőbb ismérve, hogy csökkenti az életképes ivarsejtek számát és megakadályozza az embrió beágyazódását a méhbe. A méh és a medence alapos kivizsgálását követően a kis hurkot az orvos helyezi fel, mégpedig a ciklus első két napja alatt. Noha a módszer megbízhatósága csaknem 100%, a spirált elsősorban azoknak a nőknek ajánlják, akik már szültek.

Előnye:
• Szervi mellékhatások nélkül lehet alkalmazni.

Hátránya:
• Előfordulhat fájdalmas menstruáció.
• Van, hogy akár 40%-kal is fokozódik a vérzés.
• Ha valamilyen hüvelyi fertőzést kapsz, a hurkot el kell távolítani, ami ezt követően hat hónapig nem is helyezhető vissza. 

Pesszárium 

Ezt a gumiból vagy műanyagból készült félkör alakú eszközt lényegében a méhszájra kell felhelyezni, mivel azonban több méretben is kapható, orvosi vizsgálat szükséges annak megállapításához, hogy mekkorát is kell vásárolni. Az aktus előtt 20 perccel kell felhelyezni, és a szeretkezés után 4-6 óráig még a hüvelyben hagyni. 

Előnye:
• Nem tartalmaz hormonokat, ezért többnyire mellékhatások nélkül alkalmazható. 

Hátránya:
• Van, akinél a felhelyezés és levétel problémákat okoz.
• A módszer tökéletes hatékonyságához a használatát célszerű spermicid anyagokkal, vagy óvszerrel kombinálni. 

Spermicidek 

A gyógyszertárban már számtalan helyi fogamzásgátló készítmény beszerezhető, amely a spermiumok membránját bénítja. A különböző krémek, kúpok, kis tamponok és szivacsok egyéb fogamzásgátló módszerek mellett is használhatók, de nagyon fontos, hogy betartsd a használati utasításon szereplő előírásokat.

Előnye:
• A legtöbbjük védelmet nyújt bizonyos bakteriális, gombás és vírus eredetű fertőzések ellen.

Hátránya:
• Könnyen allergiás reakciót válthatnak ki. 

Óvszer 

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a jó öreg gumi fontosságát. A legmodernebb kondomok nagyon vékony és magas szakítószilárdságú gumiból készülnek. Ráadásul számtalan mértben és minőségben kaphatóak. Az óvszerben szeretkezni olyan, mint esőkabátban zuhanyozni állítás tehát nem állja meg a helyét. A gumiknak ma már olyan széles tárháza létezik a rücsköstől a bizsergetőn át a recésig, hogy azok már-már élvezeti kellékké léptek elő. Ha tehát egy új pasi van a láthatáron és a helyzet egyre csak forrósodik köztetek, ne is hagyatkozz más védekezési módszerre!

Előnye:
• Könnyen beszerezhető
• Egyetlen biztonságos védekezés az AIDS, valamint a nemi betegségek, mint például a gonorrhoea, syphilis ellen.

Hátránya:
• A megfelelő alkalmazási mód néha körülményesnek tűnik. De nekünk van egy tuti tippünk! Húzd fel a száddal az óvszert! 

Egy újdonság 

Itt a legújabb hüvelyi hormonmentes fogamzásgátló módszer: a film. Ez huszonegynehány évvel ezelőtt még egy magyar orvos találmánya volt, és most korszerű formában visszatért hozzánk egyenesen Amerikából. A film az óvszerhez hasonlóan spermaölő (nonoxynol-9) anyagot tartalmaz. Használata pedig rendkívül egyszerű: A négyzet alakú filmet kétrét hajtva kell mélyen a hüvelybe helyezni, a hártya ott feloldódik, és egy órára biztosítja a védelmet. Sem téged, sem a pasidat nem zavarja aktus közben. Jelenleg ez a módszer az egyik leggyorsabban terjedő fogamzásgátló az USA-ban. 

Cosmó- tipp: Bármely módszert is választanád, feltétlenül konzultálj nőgyógyászoddal. És ha eddig nem tetted, egészséged érdekében iktasd be az életedbe a rutinszerű szűrővizsgálatokat. Ezzel számtalan komoly baj forrását előzheted meg!

Szöveg: Szökrönyös Éva

Phytotec

Még több

Body