2008.12.09.@ 12.12

Szokj le a dohányzásról!

Ma már szinte senkinek nem kell felsorakoztatni, hogy a dohányzásnak mennyi káros mellékhatása van: gyorsítja a sejtek öregedését, sárgítja a fogakat és a körmöket, és tönkreteszi a tüdőt, ráadásul sokszorosára növeli a daganatos elváltozások kialakulását; a kellemetlen leheletről, a cigiszagtól bűzölgő ruhákról pedig már nem is tennénk említést. Sokan csak a nikotint tudják a cigarettában lévő méreganyagok közül megnevezni, pedig egy szál elszívásával több, mint 4000 (!) különböző méreganyagot juttatunk egyenesen a szervezetünkbe. Akkor hát mi értelme?

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Fizikai addikció

Minden második dohányos azt állítja magáról, hogy bármikor képes lenne letenni rossz szokásáról, de még nem akar. A nikotin nevű méreganyag igen alattomos tud lenni, hiszen a rendkívül erős fizikai függőség mellé társul a lelki függőség is: és ez a páros hasonló mértékű függőséget okoz a szervezetben, mint a heroin. Sokan és sokszor próbáltak már meg megszabadulni ettől a kis füstös szokástól; van, akinek elsőre sikerül egyik napról a másikra letenni, van, aki igazán soha nem szokik le róla. Ma már rengeteg segédeszköz létezik, amely az akaraterő mellé egy plusz löketet adhat: a nikotinos tapaszokkal, rágókkal, elektromos cigarettával könnyen csökkenthető a bevitt napi nikotinmennyiség, úgy, hogy közben nem kell rágyújtani. Ezek a módszerek valóban alkalmasak lehetnek a leszokásra, hiszen csak a függőséget okozó nikotint juttatja a szervezetbe, a többi, sok ezer méreganyagot nem. Így a fizikai függőséget ki is lehet pipálni, hiszen a sejtek hozzájutnak ahhoz a nikotinmennyiséghez, melyhez a dohányzás ideje alatt hozzászoktak, azonban a legtöbb embernek nem is ez okozza a leküzdhetetlen problémát a leszokáskor.

A titok

A legtöbb dohányos azért nem képes letenni az ártalmas szokásról, mert életét elképzelhetetlennek tartja az ujjai között tartott füstölgő rudacska nélkül. A dohányzás veszélye igazából ebben rejlik, hogy sajnos sokszor teljesen beépül a mindennapi tevékenységek közé: a reggeli kávé mellé, „buszra várás”közben, az ebéd utáni vagy a csakúgy, unalomból elszívott cigi; vagyis az igazi függőség valójában nem is a nikotin után éhségben jelentkezik. A dohányzás egy olyan tevékenység, amelyet sajnos szinte bárhol bármikor végezhet az ember, amely megnyugtatja, vagy éppen csak kitölt várakozással töltött időtartamot. A dohányos fejében pedig felmerül a kérdés: mit lehet enélkül csinálni?!

És ezzel el is jutottunk a lényeghez: a leszokáshoz valójában nincs szükség csodatapaszokra, rágókra, vagy gyógyteákra, mert ha valaki valóban le akar szokni, akkor ezek nélkül is könnyedén le tud, viszont ha az elhatározás nem komoly, akkor nincs az a tapasz, amely csodát tudna tenni. Ha a függő felfedezi, hogy cigaretta nélkül is van élet, hogy nem kell ahhoz rágyújtani, hogy jól érezzük magunkat egy összejövetelen, vagy, hogy a villamos az öngyújtó kattanása nélkül is jönni fog, akkor lényegében megtette az első, kihagyhatatlan lépcsőfokot a leszokás felé. Azonban idáig eljutni nagyon nehéz, mert ha az ember ideig-óráig el is határozza magát, a fizikai függőség jelei pillanatok alatt eltántoríthatják az elhatározástól.

Ha valaki nem önmagától akar leszokni, hanem például környezeti nyomás hatására, akkor előbb vagy utóbb (az esetek döntő többségében inkább előbb) úgyis rá fog ismét gyújtani. A leszokáshoz valójában csak egyetlen dolog kell: hogy a függő valóban magától, saját elhatározásból akarjon leszokni. És ha sikerül, hatalmas felfedezés érheti: hogy cigaretta nélkül is fel lehet kelni reggelente.

Szöveg: Gyarmati Juci

Fotó: prodimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

Újabb elrettentő tények a dohányzásról

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

Egészséges haj egy szempillantás alatt? Ezzel az többfunkciós növényi balzsammal lehetséges! (x)

Egészséges haj egy szempillantás alatt? Ezzel az többfunkciós növényi balzsammal lehetséges! (x)

Mindannyian szeretjük a nyarat. Napozás, fürdőzés, vagy csak maga a jó idő... Viszont az UV sugarak, a sós víz, a meleg és a medencék vegyszerei igencsak károsítják hajunkat. De a megfelelő eszközökkel könnyedén óvhatod hajad a káros külső hatásoktól, hogy az visszatérhessen eredeti szépségéhez. Próbáld ki az új Univerzális növényi balzsamot az Yves Rocher-tól!

Ezért érzed magad másnaposnak alkohol nélkül is

Kevés ennél gonoszabb dolog létezik.