2009.03.27.@ 10.03

Az vagy, amit megeszel – így maradj egészséges!

Senki számára nem ismeretlen ez a szólás, ám igen kevesen figyelünk igazán oda arra, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe. Pedig az egészség alapköve egyértelműen a helyes táplálkozás.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Helyes táplálkozás címszó alatt nem a diétát értjük, hanem a vitaminokban, ásványi anyagokban és egyéb hasznos összetevőkben gazdag, változatos táplálkozást. Ám nem mellékes megjegyezni, hogy ha valaki áttér a normális étkezésre, akkor idővel beáll az ideális testsúlya is.

Ne legyél nagyon szigorú!

A helyes táplálkozás nem azt jelenti, hogy néha ne csábulhatnál el egy-egy cukros finomságra, egy pohár borra vagy egy nehezebb ételre. A lényeg a mértéken és az egyensúlyon van! Ha ugyanis szigorúan meggátolsz minden apró bűnbeesést, akkor nem csak lehangoltabb lehetsz, de az a veszély is fenyeget, hogy egyszer túlzásba esel, és behabzsolsz mindent, ami viszont igencsak megterhelő a szervezetnek.

Légy kreatív!

Az egészséges táplálkozás nem feltétlenül egyenlő az unalmas táplálkozással. Ételeidet kedved szerint ízesítheted, variálhatod, ha egy kis időt és energiát szánsz rá. Használj bőven fűszereket: a bazsalikom, az oregánó, a kakukkfű és a többi zöldfűszer csodákat tud tenni egy tál salátával, pláne, ha még egy kis olívaolajat is ráöntesz! Egészséges édességeidet is megbolondíthatod: friss gyümölcsökből és a lehető legnagyobb kakaótartalmú csokoládéból készíts fondue-t, szórj natúr joghurtodba egy kis fahéjat, és csurgass bele mézet, vagy facsarj gyakrabban vegyes gyümölcslevet! A friss, nyers fogásokat részesítsd előnyben mindennapjaidban, fogyassz minél több zöldséget, gyümölcsöt! A lényeg azon van, hogy minél több természetes étel és ital kerüljön a szervezetedbe, kerüld a „műanyag” táplálékokat!

Félre az unalommal!

Hogy az egészséges ételek is változatosak legyenek, ne csupán néhány zöldségfélében gondolkozz! Menj be egy bioboltba, és válogass kedvedre a különlegességek között! Keverj ételeidhez búzacsírát, próbáld ki a szójatejet, kortyolgass fokozatosan búzafű levet, főzz magadnak fűszeres teákat, egyél meg egy karobszeletet, esetleg forró csoki helyett készíts magadnak a csokoládéhoz hasonló ízű italt karobporból, ami már önmagában édes, ezért nem kell cukrozni. A lehetőségek tárháza igen nagy, csak egy kis odafigyelés kell.

Kérdezz!

Nem kell mindig hinni a reklámoknak, érdeklődj inkább szakértőktől, hogy mi egészséges, és mi az, ami nem tesz jót a szervezetednek. A bioboltokban általában hozzáértő eladók dolgoznak, de számtalan könyv is foglalkozik ezzel a témával. Ha pedig sikerült eligazodnod a helyes táplálkozás útvesztőjében, és beépítetted úgy az életedbe, hogy nem erőlködve teszel egészséged érdekében, hanem mindez természetes, akkor hamarosan érezni fogod a pozitív hatásokat: elmúlik a fáradékonyság, helyére energia és jókedv áramlik, abbamarad testsúlyod ingadozása, és a közérzeted is sokkal jobb lesz!

Szöveg: Berende Alexa

Kapcsolódó cikkek:

A hosszú és egészséges élet titka

Lúgosíts és fogyj a csodatevő Zöld Löttyel!

9 egyszerű lépés a kicsattanó egészségért

A legjobb agyserkentő ételek

Címkék: amit egészséges maradj megeszel vagy

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

Élő Ken 70 műtét után már mégsem akar baba lenni

Élő Ken 70 műtét után már mégsem akar baba lenni

Úgy tűnik, megbánta a sok műtetet!

Kollagén és hyaluronsav – bőrünk barátai (x)

Te tudod, hogy mi a szerepük? Bőrünk megfelelő állagáért felelősek. A kollagén alapú vázelemek, az elasztin, a hyaluronsav és az általa megkötött vízmennyiség együttesen dolgoznak a szép és feszes bőrért, de kevesen tudják, hogy az egészséges ízületeinket is nekik köszönhetjük.