2010.08.30.@ 16.08

Lisztérzékeny vagy? Így kezeld!

A lisztérzékenység számtalan kellemetlen tünetet okozhat, mire a betegség felismerésre kerül. Figyeld a szimptómákat, és ha nálad is kialakult ez a diszfunkció, akkor tarts be néhány szabályt!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Nem csak a gyermekek betegsége

A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője, mely 50-50%-ban két alcsoportra oszlik: glutenin és gliadin. A lisztérzékenység (orvosi nevén cöliákia) a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység. Korábban a kisgyerekek betegségének tartották, mivel a tünetek főként a liszttartalmú ételek bevezetését követő időszakban jelentkeztek, de ma már tudjuk, hogy felnőtt korban is létrejöhet a lisztérzékenység kiváltotta bélkárosodás.

Fontos a korai diagnózis

A vékonybél belső felszínén lévő nyálkahártyát bélbolyhok borítják. A szervezetünkbe jutó tápanyagok felszívását ezek a bélbolyhok végzik. A liszttartalmú ételek fogyasztásának hatására lisztérzékeny betegeknél a bélnyálkahártyában gyulladásos folyamatok indulnak el, melyek eredményeképpen a nyálkahártya károsodik, a bélbolyhok ellaposodnak. Magyarázza dr. Hidvégi Edit, a Budai Allergiaközpont gasztroenterológus orvosa. A lisztérzékeny egyén ezért képtelen lesz a tápanyagokat megfelelő mennyiségben felszívni, az étkezések során elfogyasztott táplálékok a szervezetben nem tudnak megfelelően hasznosulni. Első tünetként hasmenés jelentkezik, majd hosszú távon a fel nem ismert lisztérzékenység fogyáshoz vezet, ezzel együtt a has puffadttá válik. A későbbiekben vérszegénység, csontritkulás is kialakulhat.

Tünetek, vizsgálatok

Felnőtteknél a vékony testalkat, kezelésre nem, vagy rosszul reagáló vérszegénység a leggyakoribb tünet. Ilyenkor forduljunk gasztroenterológus szakorvoshoz a diagnózis megállapítása, illetve a kezelés megbeszélése céljából. A betegséget speciális vérvizsgálattal és vékonybél nyálkahártya biopsziával (szövettani vizsgálat) lehet igazolni.

Figyelj az összetevőkre!

A lisztérzékenység kezelésében egyedüli lehetőség a lisztes ételek teljes kihagyása az étrendből. Ilyenkor a panaszok hamarosan elmúlnak, a fejlődés normalizálódik, a felszívódási zavar megszűnik. A diétát egész életen át kell tartani, mert csak így maradhat tünetmentes a beteg.

Ha lisztérzékeny vagy, válaszd azokat a termékeket, melyek csomagolásán „gluténmentes”, „gliadinmentes”, vagy „lisztérzékenyek is fogyaszthatják” felirat látható. Kereskedelmi forgalomban kaphatóak késztermékek is, például gluténmentes kenyér vagy száraztészta. Bizonyos készételek, húskonzervek, édességek, levesporok nagy része is tartalmazhat nyomokban glutént, ezek kiszűrésére a bevásárlás során az összetevők listáját mindig gondosan tanulmányozd át.

Forrás: www.allergiakozpont.hu

Fotó: NorthFoto

Kapcsolódó cikkek:

Tények és tévhitek a tamponhasználatról

Így alkalmazd a csalánt!

 

Címkék: kezeld lisztérzékeny vagy

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

Ilyen érzés a pasiknak, amikor egy nő segédeszközt használ szex közben

Ilyen érzés a pasiknak, amikor egy nő segédeszközt használ szex közben

Arról nem is beszélve, ha rákanyarodsz előtte az önkielégítésre is.

Filmek, amik egy botrány miatt el sem jutottak a moziig

Megdöbbentő sztorik következnek!

Ezek a sztárok majdnem tönkretették a karrierjüket egy poszttal

Néhány meggondolatlan karakter, és az internet haragja maga alá temet...

György herceg vicces dolgot örökölt Dianától

Egy nem mindennapi hagyományról van szó!

A vörösboros batikolás a legújabb trend, így csináld!

Még sosem volt ennyire menő magadra borítani egy üveg bort.

Kiderült, hányszor szexelnek hetente a legboldogabb párok

Igen, ezzel kapcsolatban is készítettek már felmérést.

Angelina Jolie először hagyta el a karantént, így néz ki most

Hónapok teltek el, mióta utoljára láttuk.

Jason Momoa új filmszerepe nagyon random

Erre senki nem számított...

A You sztárja megdöbbentő vallomást tett

Érdekes dolgok derültek ki Penn Badgleyről...