2010.10.26.@ 16.10

Igazi őszi vitaminbomba: a karfiol

Amint vége az allergiaszezonnak, megjelennek a vitamin és megfázás elleni tabletták a gyógyszergyárak reklámjaiban. Egyre többen vannak azok, akik prevenció, azaz megelőzés pártiak, így gondosan ügyelnek az influenza időszakban a vitaminbevitelre.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A gyümölcsök, zöldségek közül a karfiol egy olyan őszi növény, melyet a piacok és hipermarketek pultjain könnyedén megtalálhatunk. Mivel C-vitamintartalma magas, étkezéseink királynője is lehet. Könnyedén feldolgozható, még egyszerűbben tisztítható és nem utolsó sorban, ezerféle finomság készíthető belőle. Az extra gyors és mégis ízletes vacsorákat mindenki kedveli, így ebből mutatunk be nektek két nagyon finom receptet.

A 40 perces vacsora
 
Ezt az időt mindennel együtt értsük, tisztítással, az étel összeállításával és sütésével. A karfiolt szedjük rózsáira, mossuk meg, majd tegyük fel főni. Készítsük elő a tepsinket, vajazzuk ki, majd egy kis lisztet oszlassunk el rajta. Kevés szalonnát, ez lehet nyers, vagy főtt, apró kockákra vágjunk fel, majd pici olajon futassunk meg. Tegyük félre. Reszeljünk le jó sok trappistát és olyan sajtokat, amit még a hűtőben találunk, keverhetünk hozzá akár egy kis parmezánt is. Kevés tejfölt és tejszínt keverjünk össze, sóval, borssal ízesítsük. Majd készítsünk besamelmártást.
 
Besamelmártás: Lábosban kevés vajat hevítünk, majd lisztet keverünk hozzá és forró tejjel folytonos kevergetés mellett csomómentesre keverjük. Sóval, borssal ízesítjük. Szűrőlapáttal kiszedjük a karfiolt a lábosból, óvatosan elhelyezgetjük a tepsiben, megszórjuk egy kis szalonnával, besamelmártással és sajttal. Képezzünk rá még egy ilyen réteget, majd a tetejére tegyünk a tejfölös-tejszínes szószból és a reszelt sajtokból. 15-20 perc alatt készre sül. Vigyázat! A szalonna is sós lehet, a mártás is, ezért óvatosan bánjunk a só használatával!
 
Rakott húsos karfiol vacsora
 
Az eljárás szinte ugyanaz, azzal a különbéggel, hogy vékonyra szeletelt sertéshúst is teszünk a tepsinkbe, és a besamelmártást elhagyhatjuk, elég a tejszínes szósz. A hússzeleteket mossuk, sózzuk. Először lisztbe, majd felvert tojássárgájába forgatjuk, úgy szórjuk meg sajttal. A tepsibe helyezzük, aztán közé a karfiol, majd jól meglocsoljuk a tejszínes-tejfölös szósszal.
 
A sütési idő ebben az esetben 35-40 perc. Vigyázat! A hentesnek szóljunk, hogy vékony szeletekre vágja fel a húst, hogy gyorsan átsüljön! Készülhet hozzá köretként rizs, de inkább ajánlatos a rizi-bizi, mert a sült étel egyébként is világos lesz, dobjuk fel egy kis színes körettel. De tálalhatjuk salátával, paradicsomsalátával, amihez kedvünk van. Jó étvágyat, kellemes karfiol napokat!
 
Fotó: NorthFoto

Kapcsolódó cikkek:

Visszér fiatalkorban? Küzdj ellene!

 

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

Kollagén és hyaluronsav – bőrünk barátai (x)

Kollagén és hyaluronsav – bőrünk barátai (x)

Te tudod, hogy mi a szerepük? Bőrünk megfelelő állagáért felelősek. A kollagén alapú vázelemek, az elasztin, a hyaluronsav és az általa megkötött vízmennyiség együttesen dolgoznak a szép és feszes bőrért, de kevesen tudják, hogy az egészséges ízületeinket is nekik köszönhetjük.