2010.12.21.@ 15.12

Testreprezentáció

Blogbejegyzés, naplószerű írás egy napomról, valós alapokból táplálkozva. Egy ember átlagos napjáról, amikor sok olyan média tartalommal találkozik, ami befolyásolhatja a testképét.

Cosmopolitan.hu
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Reggel hétkor keltem, a tükörbe nézve nyúzott arcom néz vissza rám. Szükségem van egy kávéra. De jobb lesz a benne lévő koffeintől, segít a meleg ébresztő, hogy jobban nézzek ki? Annyi mindent olvastam már erről, különböző márkák reklámjaitól hemzseg a televízió. Az egyik kedvencem a Szabó Lőrinc idézettel kombinált, harmonikus reggeli kép, a gyönyörű nő és a finom kávé. A reklám zseniális, de segít ez egy nőnek? Hát nézhetünk ki mi is így egy kora reggelen? Ideális képet kapunk egy olyan helyzetről, ami alig valószínű, de talán jobban érezhetjük magunkat, ha azt érezzük, ez is lehetséges.

A már kész tejszínhabos csodával a kezemben a rádiót tekergetem, az egyik reggeli beszélgetős műsornál maradok, amíg megreggelizem, és rendbe szedem magam. Apró női praktikákról beszélgetnek, tíz remek és egyszerű tipp, hogy szép legyél, pillanatok alatt. Szükséges mindez? Kell a smink, a tökéletesen összekombinált öltözet, a beállított haj? Azt hiszem, igen, legalábbis az embernek jól kell éreznie magát a bőrében, hogy magabiztosan léphessen ki az utcára. Nekem is egyetemre kell mennem ma, és nem szeretnék nagyon nyúzott kinézettel megjelenni. Rendbe szedem magam, és a kávétól, reggelitől feltöltődve indulok el otthonról.

Elindulok az egyetem felé, a villamosmegállóban várva, a másik oldalon arcomba vág egy fehérneműreklám. Nem szeretem ezeket a plakátokat, a tökéletes testeken megjelenő tökéletes ruhadarabok. Alig nézhet ki valaki így, persze törekedünk mindannyian arra, hogy csinosak legyünk, de ezek vajon segítenek? Tudom, hogy nem így nézek ki, és akkor sem lennék ilyen, ha megvenném az adott darabot. Tudom azt is, hogy a környezetemben sok olyan nőismerősöm van, akinek ideálként jelennek meg ezek a plakátlányok, céljukká válik hasonlóvá válni, és szinte elvesztik realitás érzéküket.

Az egyetemre érve keresem az ismerőseimet, így a többieket figyelem közben. Nem tudom nem észrevenni, ki mit visel és hogyan. Nem akartam sosem másokra hasonlítani, de az ember nem is lehet vak a környezetére. Tény, hogy minden férfi és nő összehasonlítgatja magát másokkal, hogy jobban néz-e ki nála, divatosabb-e. Engem leginkább az döbbent meg, hogy egy iskolai környezetben – bár még csak fél felnőttek vagyunk – mennyire próbálnak sokan többnek, idősebbnek látszani. Vajon miért teszik? Csak tippelni tudok, hiszen nem látok a fejükbe. De ez is egyre általánosabb képnek tűnik, hogy egyre komolyabbnak és felnőttesebbnek akarunk tűnni a korunknál. Figyeljük meg, hogy már az egészen fiatal, tizenéves koruk elején járó lányok és fiúk is mennyire követik a divatot, hordanak ékszert, hívják fel magukra a figyelmet. Ezen elgondolkodva ülök be az órámra.

A felvetett téma ma nagyon megtalált, még szünetben is az órán prezentált kiselőadásról beszélgettünk. Sportolókról, a róluk alkotott képünkről és a körülöttük kiépült „világról”. Már szinte minden sportágban elmondható, hogy a sportolók a jobb eredményekért és egyre többször a jobb kinézetért is mindenféle gyógyszerekkel és egyéb szerekkel változtatnak magukon. Gondoljunk csak a látványsportokra, leginkább az amerikai focira. A nagy tévés közvetítések, a rengeteg néző és rajongó vágyik arra, hogy ne csak a sport maga, hanem a sportolók is szebb látványt nyújtsanak. Vajon normálisnak tekinthető mindez? A szebb testért hajlandóak vagyunk tönkretenni magunkat? A magas nézőszámot hozó tévéközvetítések és az így megszerzett bevételek emiatt vannak? Az ember szívesebben néz szép nőket és férfiakat, miközben remek eredményeket érnek el. Hisz így egyszerre testesítik meg a szépség és a fittség ideálképét. A sportnál lassan ez normálissá vált, már egészen régen a kiemelkedő teljesítmény miatt mindenféle nem természetes módon serkentették a sportolókat, csak senki nem gondolt a következményekre. Gondoljunk a volt NDK-s úszónőkre, akik ma szakállasak, szinte félig férfivá váltak; az 50 éves korukban összeeső, és sajnos többet felkelni nem tudó amerikai focistákra. Ez csupán két példa a sok közül. A szünetben folyó beszélgetés résztvevői közötti vélemények ütközése viszont azt mutatja, hogy nem mindenki számára tragikus a helyzet. Bár abban mindenki egyetért, hogy a betegségeket, rövid életet és más problémát okozó gyógyszerek használata elítélendő, de azért félmondatokból kiderül, hogy az emberek igenis szívesen néznek szép sportolókat „munka” közben, a csúnya, bár jól teljesítő indulókból sosem lesznek akkora sztárok.

Egy gyorsétteremben ebédelek, mondhat bárki bármit, az embernek néha kell egy kis élvezet. Sorban állás közben mégis azon mosolygok, hogy az előttem álló három-négy ember mind mást rendel, salátát, nagy menüt, krumplit, üdítőt, cukormentest vagy simát. Egy ilyen helyen hogy lehet odafigyelni még erre is? És tulajdonképpen mi lenne az ideális testalkat, súly és kinézet, mit ehetek és mit nem? Annyi mindent hallunk már, olvasunk, az erre vonatkozó divat is sokszor változik.

Mire végeztem a délutáni teendőimmel, beesteledett. Hazaérek, vacsora közben kapcsolgatom a tévét. Reklámok, esti műsorok, ahol megjelenik az ideális testkép, és az, amit tehetsz érte. Már észre sem veszem. Miközben alváshoz készülődtem, végiggondoltam a mai napomon ért hatásokat: reggeli kávém és a reklám, a fehérneműplakát a megállóban, az egyetemisták, a sportolókról folytatott beszélgetésünk, a gyorsétterem. Mennyi benyomás, testkép, vélemény, mind az emberek saját testükhöz való hozzáállását befolyásolja, alakítja. Valójában számítnak? Úgy érzem, kell, hogy legyen annyi önismeretünk, hogy bár észleljük ezeket a testképeket, de mégis reálisan lássuk önmagunkat.

Fotó: NorthFoto

Kapcsolódó cikkek:

Ismerd meg önmagadat pszichodrámával!

Ismerd meg a múltat!

Számtalan kedvező ajánlat a Cosmopolitan AKCIÓI között!

Címkék: testreprezentáció

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

Kiderült, hánykor a legegészségesebb reggelizni

Kiderült, hánykor a legegészségesebb reggelizni

Megiszod reggel a kávéd, de a reggelit nem bírod leerőltetni mellé? Vagy épp ellenkezőleg, evés előtt ki sem bírsz lépni a lakásból? Hát, most kiderül, melyik szokás az egészségesebb!

Ezért van kellemetlen illatod odalent mensi után

Nem csak alatta, de utána is megváltoznak délen a dolgok. Viszont van egy jó hírünk, tehetsz a kellemetlenségek ellen!

Gyorskaja-diétával fogyott 80 kilót, most álompasi

Elképesztő sztorit mesélt ez a pasi, aki 175 kilónál is többet nyomott, amikor rájött, ideje változtatni. Mostanra olyan jól néz ki, hogy talán fel sem ismered az új fotóin!

Izmai miatt bántja ezt a nőt az Instagram

Annyira kigyúrta magát, hogy a legtöbb pasinál is sokkal erősebb. Ez viszont nem jön be mindenkinek, szegény nagyon durva kritikákat kap…

Csokit evett, mégis lefogyott

A csokoládé kerül az elsők között a tiltólistádra, ha diétázni kezdesz? Ez a lány nem mondott le róla, mégis elérte a tökéletes formáját. A titkáért olvass tovább!

„1 hónap alatt megváltoztatta ez a diéta az életemet”

Kíváncsi vagy, mi történhet, ha 21 napra átállsz a ketogén diétára? Ez a szerkesztő csajszi elmesélte az élményeit, hátha másoknak is tud segíteni a sztorijával.

A sok szex megváltoztatja a vaginád alakját?

Tényleg kitágul ott lent, ha túl sokat szexelsz? És az igaz, hogy a túl tisztálkodás árt? Eláruljuk, mi az igazság az öt leggyakoribb intim tévhittel kapcsolatban!

5 ok, amiért pattanások jelenhetnek meg a fenekeden

Lehet, hogy ciki és kínos, de hidd el, nem csak veled történik meg. Tudd meg, mi okozhatja!

Nem hiszed el hány éves ez a nő

A dizájner körülbelül 20 évet tagadhatna le, annyira fiatalos a bőre, kíváncsi vagy hogy csinálja?

A körmeiről derült ki, hogy rákos ez a lány

A körmeid egészsége nem csak azért szuperfontos, hogy jól mutasson rajta az új trendi mani, hiszen akár olyan súlyos betegségekről is árulkodhat, mint a rák.

A sztárok klinikáján halt bele az anyuka a fenékplasztikába

A fiatal nő egy olyan kórház műtőasztalán hunyt el, ahol a brit valóságshow-k sztárjai szokták kezeltetni magukat. Borzalmas, ami történt!

„Ilyen okoseszközzel fogytam 45 kilót”

Megdöbbentő sztori járta be a netet egy fiatal lányról, aki egy különleges alkalmazásnak köszönheti, hogy búcsút inthetett a súlyfeleslegének! Kíváncsi vagy, melyik volt az?

„Ez történt, amikor teljesítettem a 4 liter víz kihívást”

Tuti, már ezerszer hallottad, hogy igyál sok folyadékot, de azért 4 liter kicsit túlzásnak tűnik, igaz? Kiderült, milyen hatással van ennyi víz a testedre!