2011.01.20.@ 14.01

Fűszerekkel az egészségért

Bár egyre később lesz sötét, mégis nyakunkon még a tél. Ilyenkor, ünnepek után lelassul az idő, és nagyon messzinek tűnik a tavasz. Az idő viszont kiválóan alkalmas arra, hogy a tél fűszereit, zöldségeit és gyümölcseit tanulmányozzad, nem csak azért, mert tele vannak vitaminnal, hanem mert nagyon finom fogások készíthetők belőlük.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Nagyszüleink zsigerből tudták azt, amit most a modern gasztronómia folyamatosan hirdet, amennyire csak lehet, hogy friss, szezonális alapanyagokat használjunk a főzésnél. Nem csak a felhasználási mód könnyedsége, hanem a vitaminok tekintetében is.

Igazán zöldek
 
A brokkoli és a kelbimbó az a két zöld zöldség, mely szervezetünk védelmében is az első vitaminforrásokban. A brokkoli béta-karotin, folsav és aszkorbinsav tartalma rákmegelőző, a kelbimbó pedig a gyomorfekély kialakulása ellen véd. Elkészítésük nagyon egyszerű, ügyeljünk azonban arra, hogy ne főzzük ki belőlük az értékes vitaminokat, inkább csak pároljuk őket. A kelbimbó csőben sütve, vagy húsok mellé zöldköretként is kiváló, míg a brokkoli párolva egy kis reszelt sajttal tápláló előétel. Tésztával összekeverve fokhagymával, chilivel pirítva enyhe gőzölés után pedig remek egytálétel.
 
A hidegtűrő naspolya
 
Annak ellenére, hogy a naspolya igényes növény, jól bírja a hideget, így a télen szokásos déli gyümölcsök mellett is kerülhet belőle a gyümölcsös kosárba. Csersavtartalma nagy, pektintartalma úgyszintén, így kiváló dzsem, lekvár készíthető belőle. Reggeli és étkezés utáni szájfrissítőként is használhatod. A naspolya lekvárhoz megmossuk a gyümölcsöt, leszedjük a keményebb szárrészt róla, majd feltesszük vízben főni. Amikor puhul és leválik a magról, átpasszírozzuk, kevés cukorral felfőzzük.
 
Illatos fűszerek
 
A fahéj, szegfűszeg nem csak télidéző illatú, hanem antibakteriális hatása révén fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő is. A megfázós időszakban készítsünk egy finom forralt bort a fűszerek felhasználásával, vagy egy finom, a gyermekkort idéző almakompótot. Hámozzuk, majd kicsit főzzük meg a felszeletelt almákat citromos, szegfűszeges, fahájas vízben, egy kis barnacukrot ízlés szerint adhatunk hozzá. A levével együtt kompótos tálkában tálaljuk akár egy délutáni baráti összejövetelen, hideg napokon.
 
Megfázás ellen: kardamon
 
Nem csak az emésztést serkenti és a szív működését javítja a kardamon, hanem a megfázás ellen is kiváló. Pikáns, aromás íze, illata miatt és származását tekintve is az indiai és arab konyha használja előszeretettel. Azonban a szárított magvat forró vízben feloldva mi is elkészíthetjük otthon, ha azt érezzük, hogy kezdünk megfázni. Mézeskalács készítésénél is felhasználhatjuk, de csak kis mennyiségben, mert intenzív ízt ad a süteménynek.
 
Cosmo-tipp: Nem kell igazi gurménak lenned ahhoz, hogy kicsit odafigyelj az étkezésedre, utánanézz annak, ha valami új íz és illat csapja meg az orrodat, vagy éri ízlelőbimbóidat. Sokszor az egészséged védelmében is sokat segíthet az említett fűszerek, növények használata.
 
Fotó: profimedia.hu

Kapcsolódó cikkek:

A betegséget kipihenni, nem kiizzadni kell!

 
Címkék: egészségért fűszerekkel

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

Belehalt a mellnagyobbításba ez a nő

Belehalt a mellnagyobbításba ez a nő

Két héttel a műtét után halt meg!

Napi tizennyolc órát alszik ez a 19 éves lány

Oké, lehet, hogy te is imádsz aludni, de ennyit még egy durván átbulizott éjszaka után sem tudnál, nem?

4 étel, amitől nem leszel télen beteg

Ugye, te sem szeretnél elkapni valamilyen nyavalyát most, az ünnepek előtt? Akkor csekkold a listát, mit érdemes naponta fogyasztanod!

Azt hitték terhes, borzalmas, mi volt igazából a hasában

Az orvosok sokáig nem hitték el, hogy nem kisbabát vár a nő!

Egy hétig vegánként élt, ez történt

Semmi hús, semmi tejtermék. Te meg tudnád csinálni?