2011.10.18.@ 11.10

Nem megy a tanulás? Agygimnasztikázz a testi-lelki fittségért!

A futás, az aerobik vagy az úszás nagyon hasznos, hisz növeli a fizikai aktivitásodat, ám a Brain Gym-gyakorlatokkal az agyadat is magasabb sebességre kapcsolhatod!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Tornáztasd az agyad!

Az amerikai gyógypedagógusok, Dr. Paul E. Dennison és felesége, Gail Dennison évtizedeken keresztül a kisgyermekek tanulási és olvasási nehézségeinek alternatív kezelési módszereit keresték, és megalkották a tanulási képességfejlesztő rendszert, a Brain Gymet. A speciális program célja, hogy elősegítse a test és az agy, a két agyfélteke, illetve az agy egyéb dimenzióinak összehangolását a mozgás révén, s így ösztönözze a koncentrációs és gondolkodási képességeket. A rendszer kb. 26 egyszerű kineziológiai gyakorlatból áll, amelyek egyensúlyba hozzák a belső és külső mozgást, csökkentik a stresszt, növelik a teljesítményt, a kreatív gondolkodást, elősegítik a tanulás örömét és fejlesztik az önkifejezést.

Mozogj az energiáért!

Az alábbi gyakorlatokat bárhol és bármikor elvégezheted, akár az irodában, sportolás közben vagy a szabadidőben. Mielőtt nekilátnál, érdemes egy pohár vizet innod, ami segíti az ellazulást, a sejtek közötti kommunikációt és gyorsítja az információáramlást – tájékoztat Eörssy Péter, kineziológus.

„Bekapcsoló” gyakorlat

Helyezd bal kezed a köldöködre, jobb kezedet pedig tedd úgy a kulcscsont alatt a szegycsonttól balra és jobbra lévő két kis gödörbe, hogy az egyikben a hüvelyk, a másikban a mutató- és a középső ujjad helyezkedjen el, majd kezdd el masszírozni. Kb. fél perc múlva cserélj kezet, és végezd el így is a gyakorlatot. Ezután bal kezed ismét helyezd a köldöködre, és jobb kezeddel masszírozd meg a felső ajak feletti (mutató és középső ujjaid összezárva), és az alsó ajak feletti (hüvelykujjal) részt, majd cserélj kezet. Végezetül tedd bal kezed a köldöködre, és jobb kezeddel masszírozd meg a farokcsontot, majd válts kezet. Minden gyakorlatot kb. 30 másodpercig végezz.

Keresztbelendítés

Ez a mozdulat remekül összehangolja a két agyfélteke munkáját, támogatja a köztük zajló kommunikációt, segít az olvasott anyag megértésében, a koordinációban, valamint a helyes írásban és az írásképben. Érdemes egy nagy X-et rajzolnod a gyakorlat előtt, és magad elé helyezni, ám közben is magad elé képzelheted az alakzatot. Bal kezeddel érintsd meg félig felemelt jobb térdedet, jobb kezeddel pedig bal térdedet. A gyakorlatot a hátad mögött is végrehajthatod, bal kezeddel érintsd meg a jobb talpadat, és ugyanezt fordítva is.

Cook csomó

Ez egy rendkívül hatékony energiakiegyenlítő gyakorlat, amelyet ülve és állva egyaránt végezhetsz. Ülj le egy székre, helyezd bal lábfejed a jobb térdedre, majd tedd jobb kezed a bal bokádra, bal tenyeredet pedig a bal talpadra. A nyelvedet helyezd közvetlenül az első fogak mögé a szájpadlásra, és csukott szájjal lélegezz az orrodon keresztül. Kilégzéskor engedd le a nyelvedet, és szájon át fújd ki a levegőt. Ebben a pozícióban legalább 1 percig végezd el a légzőgyakorlatot. Tedd le mindkét talpadat a talajra, és érintsd össze mindkét kezed ujjhegyét, miközben a fenti módon lélegzel.

Elefánt

A gyakorlatot kezdd laza és kényelmes állásban. Érintsd meg bal füleddel a bal válladat, jó szorosan, és lehetőleg ne emeld meg közben a válladat. Karod maradjon nyújtva, majd kinyújtott mutatóujjaddal rajzolj magad mellé egy nagy fekvő nyolcast úgy, hogy a számot a bal felső sarkából kezded el írni. Felsőtesteddel is kövesd az ujjak mozgását, amelyet a gyakorlat során nézz folyamatosan. Legalább háromszor végezd el a rajzolást a mozgással együtt.

Szakértőnktől ide kattintva kérdezhetsz!

Látogass el a Wellness Caféra, és olvass még többet a témában!

Csevegj tovább a témában a vadiúj Cosmo Fórumban!

Kapcsolódó cikkek:

Így hozd magad otthon formába Fitball labdával!

Sosem késő: szabályozd a fogaidat!

 

Címkék: agygimnasztikázz fittségért! megy tanulás? testi-lelki

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

Veszélyes öregedésgátló módszer terjed

Veszélyes öregedésgátló módszer terjed

Gondolkoztál már azon, hogy pár celeb miért néz ki sokkal fiatalabbnak a koránál? A válasz egy illegális módszerben rejlik...

3 hétig csak vizet ivott, így néz ki

Képzeld, semmi mást nem fogyasztott ezen kívül. De vajon érdemes követni a példáját?

Töltsd ki a Cosmo nagy napozás-kérdőívét és nyerj!

Nagyon kíváncsiak vagyunk rá, hogyan készülsz a strandszezonra fényvédelem-fronton. Töltsd ki a Cosmo kérdőívét, és nyerj 1 éves előfizetést a kedvenc magazinodra!