2013.09.02.@ 00.09

A salátád is lehet jet-lages

Te is nehezen viseled, amikor a sok éjszakázás vagy utazás miatt felborul a bioritmusod, ugye? Képzeld, a zöldségek és gyümölcsök sem bírják a jet-laget, így nem árt, ha odafigyelsz pár apróságra!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

A salátád is lehet jet-lages

Bizony, a zöldségeknek és gyümölcsöknek is van belső, biológiai órájuk. Mielőtt azt hinnéd, teljesen elment az eszünk, gondolj csak bele: esténként a növények is pihennek, és csúcsformában ők is nappal vannak. Ahogy te is kimerülsz egy hosszú utazástól, a hőmérsékletváltozás és az éjszakák-nappalok hirtelen váltakozása kedvenc vitaminbombáidra is rossz hatással vannak. Nyugi, azért nem kell szemmaszkkal és masszázzsal kényeztetned a sali-hozzávalókat, hogy vitamindúsak maradjanak. Elég, ha betartod ezeket a szabályokat:

Vásárolj gyakrabban

Te se nagyon bírnád, ha napokra bezárnának egy sötét és hideg odúba, ugye? A zöldségeknek és gyümölcsöknek sem tesz túl jót, ha sokáig a hűtőben kuksolnak, mert így csökken a vitamintartalmuk. A legjobb, ha naponta, kisebb adagokban vásárolsz friss termékeket, így nincs idejük megromlani, ha elől hagyod őket.

Reggel irány a piac

Az ételguruk a hajnali piactúrákra esküsznek. Ilyenkor még garantáltan friss az áru, amit a helyi termelők viszonylag közelről szállítanak az asztalodra. Gondold csak el, mennyire meggyötört lehet az a paradicsom, ami egy többórás repülőút után kerül a szupermarketekbe. Inkább megéri korábban kipattanni az ágyból, nem igaz?

Ne főzd túl

A forralás és sütés igazi vitamingyilkos. Extrém hő hatására a zöldségek és gyümölcsök rengeteget veszítenek tápanyagtartalmukból, így inkább maradj a párolásnál vagy óvatos grillezésnél. A zöldséges-rakott husi ugyan nagyon finom, de egészségesebb, ha külön megsütöd a csirkemellet, és passzintasz mellé egy friss salátát.

Figyelj a darabolásra

Reggelente előre feldarabolsz magadnak egy nagy adag gyümölcssalátát, hogy majd napközben csipegess belőle? Nagy hiba! A levegő hatására ugyanis sok gyümi oxidálódik, emiatt pedig veszít C-vitamin tartalmából. A legjobb, ha közvetlenül evés előtt vágod fel őket, és csak akkora adagot, amennyit rögtön meg is eszel.

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

Kollagén és hyaluronsav – bőrünk barátai (x)

Kollagén és hyaluronsav – bőrünk barátai (x)

Te tudod, hogy mi a szerepük? Bőrünk megfelelő állagáért felelősek. A kollagén alapú vázelemek, az elasztin, a hyaluronsav és az általa megkötött vízmennyiség együttesen dolgoznak a szép és feszes bőrért, de kevesen tudják, hogy az egészséges ízületeinket is nekik köszönhetjük.