2015.11.19.@ 13.11

Rákot okozhat a sült krumpli?

Még egy ok, amiért ezentúl inkább salátát vagy rizst válassz köretnek: képzeld, friss kutatások szerint a sült krumpli súlyos betegségeket okozhat!

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Rákot okozhat a sült krumpli?

Oké, azt eddig is biztosan tudtad, hogy a sült krumpli finoman szólva sem tartozik a legegészségesebb ételek közé, de azért valld be, hogy néha megengedtél magadnak egy kis bűnözést! Ezek után viszont biztosan könnyebb lesz lemondanod róla! Kutatók ugyanis bebizonyították, hogy nemcsak azért káros, mert zsírban gazdag és igazi kalóriabomba, hanem azért is, mert akár rákot is okozhat.

Az angol élelmiszer-biztonsági szolgálat vizsgálata során kimutatták, hogy a burgonyában magas hő hatására akrilamid keletkezik, ami egy mérgező vegyület, ráadásul minél ropogósabb lesz a krumpli, annál veszélyesebb az egészségre. Guy Poppy professzor azt is elmondta a Daily Mailnek, hogy ez az összetevő ráadásul más ételekben is jelen van, például a kenyérben, ezért nagyon fontos, hogy véletlenül se süsd túl barnára a reggeli pirítósodat. „Az elemzések azt mutatják, hogy magas kockázatnak vagyunk kitéve, mert sok sült vagy hőkezelt ételt fogyasztunk, az akrilamid pedig növeli a rák kialakulásának esélyét. Ezzel nem azt akarjuk elérni, hogy az emberek egyáltalán ne egyenek bizonyos élelmiszereket, csak arra, hogy ha otthon sült krumplit készítenek, ne süssék tovább a kelleténél, és elégedjenek meg a halvány aranybarna színű falatokkal” – mondta Guy Poppy, aki azt is hozzátette, hogy lehetőleg kerülni kell a serpenyő rázogatását is sütés közben. A kutatásból ezenkívül kiderült az is, hogy a burgonyát nem ajánlott hűtőben tárolni, mert ha a hidegből hirtelen belerakod a forró olajba, még több méreganyag keletkezik majd. Ugye ezután te is még jobban figyelsz arra, hogy ne égesd el a pirítósodat vagy a sült krumplidat?

Címkék: burgonya egészséges életmód egészséges táplálkozás életmód pirítós rák sült krumpli táplálkozás

Még több Body

Kollagén és hyaluronsav – bőrünk barátai (x)

Kollagén és hyaluronsav – bőrünk barátai (x)

Te tudod, hogy mi a szerepük? Bőrünk megfelelő állagáért felelősek. A kollagén alapú vázelemek, az elasztin, a hyaluronsav és az általa megkötött vízmennyiség együttesen dolgoznak a szép és feszes bőrért, de kevesen tudják, hogy az egészséges ízületeinket is nekik köszönhetjük.