2018.10.15.@ 10.10

Orrplasztika, ahogy még sosem láttad – a Cosmo kipróbálta

Kíváncsi vagy, milyen lenne az arcod kisebb orral, ha egy profi szakemberre bíznád, de mielőtt belevágnál egy műtétbe, lenne néhány kérdésed? A Cosmo szerkesztője kifaggatta az ország egyik első számú orrspecialistáját.

Central Médiacsoport Zrt.
0 Megosztás

Oszd meg a cikket

Orrplasztika, ahogy még sosem láttad – a Cosmo kipróbálta

Alapvetően sosem volt komoly problémám az orrommal – persze nem egy Jennifer Lawrence-darab, de nem is bámulják emberek millió nagytotálban, hogy nonstop a tökéletlensége miatt kelljen aggódnom. Ettől függetlenül azonnal ráharaptam a témára, amikor kiderült, kapok egy órát, hogy az ország egyik legnagyobb rutinjával rendelkező orrspecialistájával, dr. Kárász Tamással interjúzhassak. Hogy mi történik pontosan egy ilyen műtét közben, mennyibe kerülne az orrom mínusz egy púppal, és hány nap múlva mehetnék emberek közé a beavatkozás után? Egyetlen kérdésem sem maradt válasz nélkül.

„De mi van, ha nem vagyok alkalmas egy műtétre?”

Nézzük csak: picit magas a vérnyomásom, enyhe szívbillentyű problémám van, és nem szedek rendszeresen gyógyszert – vajon ezek között lehet olyan tényező, ami kizárná, hogy megcsináltassan az orromat? Mint kiderül, ha valaki nem 70 év feletti – és ez ugye nem a tipikus plasztika-korosztály –, valamint nincs olyan súlyos betegsége (máj, szív, tüdő, véralvadási zavar), ami nem tenné lehetővé, hogy elaltassák, akkor nincs akadálya a műtétnek. Meglepő, de sokkal gyakoribb kizáró ok, ha valaki pszichésen nem alkalmas egy ilyen beavatkozásra. „Az orr az arc közepén van, az énkép egyik legfontosabb része. Ha ez módosul, az sokkal nagyobb pszichés reakciót válthat ki, mint bármi. A test változik, hiszen az ember hízik, majd leadja a kilókat, de pont ezért a testsúly nem annyira fixen az énkép része, mint az orr” – magyarázza a szakember, aki arra is rávilágít, hogy a nyugati országokban tesztekkel mérik, hogy valaki valóban készen áll-e lelkileg egy ilyen változásra. Magyarországon ennek egyelőre nincs hagyománya – ez persze nem azt jelenti, hogy egy itthon praktizáló szakember ne utasíthatna vissza egy műtétet, ha a konzultáció(k) után úgy ítéli meg, hogy a páciensnek pszichés problémái vannak.

 

„Jennifer Lawrence orrát szeretném… Lehetséges?”

„Az orrplasztika akkor lesz sikeres, ha valaki tudja, hogy mit akar” – magyarázza dr. Kárász Tamás, ami nagyszerű hír, hiszen egészen konkrétan tudom, kinek az orrát szeretném magamon látni – persze csak egy digitális kísérlet erejéig. Minél több konkrétumot tudok mondani a kívánt formáról, annál jobban segítem az orrspecialista munkáját. Ha valakinek nincs elképzelése, komoly segítség lehet egy fotó is. Itt viszont nem árt, ha felkészülünk némi rejtett buktatóra: „Gyakori eset, hogy a páciensnek inkább az adott nő tetszik, akit példaként hoz, és nem is kifejezetten az orra ragadja meg.” (Itt az ideje kritikusabban szemlélnem a mobilomra lementett fotót J Law-ról…) Azonnal felmerül bennem a kérdés, hogy vajon minden „hozott anyagból” elérhető a kívánt sztárorr? Mint kiderül, minden az azt borító bőrön múlik. A porc és a csont alakítható, de ha a bőr nem alkalmas rá, hogy felvegye az új formát, mert merev, vagy túl vastag, akkor sajnos nem fogja követni az új orr formáját. Szerencsére nálam nincs ilyen probléma!

 

„Mielőtt belevágunk… Mi is történik pontosan?”

Alapesetben egyetlen konzultáció előzi meg a beavatkozást. A páciens elmondja, hogy szeretne megszabadulni egy púptól, vagy szeretné kissé megemeltetni az orrcsúcsot. Ezután bemutat egy fotót mintaként, a szakember pedig elmondja, hogy az orrából lehetséges-e elérni a kívánt végeredményt. A beszélgetés után fotót készít a páciensről, majd számítógép segítségével látványtervet hoz létre az új formáról. Persze minél bonyolultabb a történet, annál több személyes konzultációt igényel a páciens. A specialista itt hangsúlyozza, hogy nem a műtét összetettségére gondol, hanem a páciens dilemmáira és bizonytalanságaira.

 

„Mennyi is az annyi?”

El is érkeztünk az egyik legfontosabb kérdéshez: az árhoz. Mint kiderül, a hazai szakemberek 800 ezer és 1,2–1,3 millió forint között vállalnak egy ilyen típusú beavatkozást – ennél olcsóbban Magyarországon egyetlen orrspecialista sem végzi el a műtétet. (Ha mégis, az már gyanúsan alacsony árnak számít dr. Kárász Tamás szerint, ami előrevetíti a nem túl csinos végeredményt.)

 

„Tényleg eltörik az orromat egy orrplasztika során?”

A kiadás mellett a legfontosabb visszatartó erő – legalábbis nálam – a radikális beavatkozás: a csonttörés. A valóságban ez viszont jóval árnyaltabban zajlik – ahogy az orrspecialista fogalmaz: kontrollált mobilizáció és csontkisebbítés történik. Abban persze, hogy ez mennyire kontrollált, komoly eltérések vannak. A plasztikai sebészek többsége egy speciális reszelőt használ, ami pedig az orrcsontmozgatást illeti, a szakemberek egy része megmaradt a vésőnél. Egy ilyen – egyébként nem túl precíz – beavatkozásnál jóval lassabb a gyógyulás is. Ha dr. Kárász Tamást választanám, akkor egy piezoelektronikus vágóval végezné a műtétet – nem mellesleg ő az egyetlen Magyarországon, aki rendelkezik ilyen eszközzel. Ez a pici, rezgő fémfej úgy vágja el a csontot, hogy közben nem sérti meg a lágyszöveteket. A gyógyulás gyorsabb, csökken a bevérzés, és a végeredmény is precízebb lesz.

 

„Mennyi ideig tart egy beavatkozás?”

Egy púplevétel – az én esetemben erről lenne szó – 30-45 perc. Egy többszörösen elrontott orr helyrehozása viszont akár 4-5 órát is igénybe vehet, egy igényes átlag orrplasztika pedig 2 óráig tart. A beavatkozás után 6 órával akár haza is mehetnék, viszont a szakember melegen ajánlja, hogy az első éjszakát bent töltsem.

 

„Mikor mehetek emberek közé?”

7 napig lenne a rögzítés az orromon – miután ez lekerül, nagyjából plusz két nap után tűnnének el az apró bevérzések. Enyhe duzzanatok még maradhatnak, de ezt egy átlagember valószínűleg észre sem venné. A meglepetés viszont csak most jön: amit ezekben a napokban látnék, az közel sem a végeredmény. Az orrnak ugyanis további 3–6 hónapra van szüksége, hogy kialakuljon a végleges formája.

Címkék: body dr kárász tamás műtét orrkisebbítés orrplasztika plasztika púplevétel test

Szólj hozzá

KOMMENTEK BEZÁRÁSA

Még több Body

Egészséges haj egy szempillantás alatt? Ezzel az többfunkciós növényi balzsammal lehetséges! (x)

Egészséges haj egy szempillantás alatt? Ezzel az többfunkciós növényi balzsammal lehetséges! (x)

Mindannyian szeretjük a nyarat. Napozás, fürdőzés, vagy csak maga a jó idő... Viszont az UV sugarak, a sós víz, a meleg és a medencék vegyszerei igencsak károsítják hajunkat. De a megfelelő eszközökkel könnyedén óvhatod hajad a káros külső hatásoktól, hogy az visszatérhessen eredeti szépségéhez. Próbáld ki az új Univerzális növényi balzsamot az Yves Rocher-tól!

Ezért érzed magad másnaposnak alkohol nélkül is

Kevés ennél gonoszabb dolog létezik.